fbpx
Истории от лято 2023

Лятото е жадно същество

17 август 2023
плаж пясък море вълни

Мария Славова ни изпрати своя текст за конкурса ни „Истории от лято 2023“.

Включете се и вие, като ни изпратите текст на konkursmaikomila@gmail.com до 1 септември.

Тази година основен партньор на конкурса е ePay.bg, които ще изберат един от участниците и ще го наградят със страхотен таблет Samsung Galaxy Tab A8, 10,5-инчов дисплей. Ние от Майко Мила ще наградим още петима от вас с пълен комплект от книгите ни – „Да оцелееш като родител“ 1, 2 и 3, както и с новото и допълнено издание на семейния ни пътеводител „Стигнахме ли вече?“. Ще раздадем и още пет поощрителни награди – тениска на Майко Мила. Пишете ни!


Всеки сезон е своеобразно пътуване. За тези, които живеят на малки планети като Малкия Принц или в пустинята с приятелите на дъжда и мусоните, изменчивостта причинява главоболия, нарушава равновесието. В очакване на щастлив край лятото приближава вълните на морето като пътуване.

Ето и мой превод на стихотворение на американската поетеса Една Милей, което ме изкушава по време на почивката ми.

„Пътуване“ – Една Милей

Железопътната диря е на мили далеч,
а денят нанася гръмко своите гласове,
няма влак, пресичащ всички дни,
но чувам пищящото свирене.
През нощта няма минаващ влак,
при все че нощта е за сънища и мечти.
Виждам неговите сажди червени в небето
и чувам машинното отделяне на пара.
Сърцето ми е топло от направени приятелства
и по-добре с приятелите да не съм будна.
Все още няма влак, който не бих хванала,
без значение къде отива.

В превод „лято“ означава събиране на лъчите в мечти, без да има нужда да се провежда съдебно разследване или да се включват проверки по неузаконени или неясни обстоятелства. Белите петна, предлагащи възможности за изследователски инициативи, ще изпратят и поезията на война. Защото в крайна сметка става дума за обичта и на глас да изречеш и да порасне.

Гласът на морето е привличащ, мамещ.

Какво би означавала тишината, когато морето съзерцава. Колко хубаво звучат фрази от типа „море с бира“ или „море с лагер“, или „море с рокли“. Не защото на море се ходи с бански, а защото морето е в основата на случващото се. Около неговия бряг се завъртат чайките, които флиртуват с вятъра и се опитват да се преборят с него. В опита си да го надвият приличат на летни хвърчила. 

Това лято методологията се изпръсква от вълните и блести с порязан блясък. Въобще какво означава доволен турист. Та дори и чайките отхапват от рапаните дотам, докъдето могат да достигнат с човките си. Не му стигат на Черно море котвите по дъното от пътуващите между заливите му екипажи, а трябва да набавя навици от крайбрежните и новодошли „комети“.

„Защото за суетните другите хора са почитатели.“

А. С. Екзюпери

И понеже морето не е никаква планета, но въпреки своята разкрепостеност поддържа порядък, трябва да кажа, че е много разговорливо. 

Ето моят разговор с него:

чертая вълни по брега срещу морето,
за да му покажа, че знам, че прави обратното.
морето ми отвръща, че имам добри страни,
но сърцето ми е опасна зона

Черните списъци съществуват само в тефтерите на истински принцове. Когато трябва да решат някои много важни въпроси, те отделят забранените неща от тези, които си струват да бъдат подновени. 

Много често любовта е гост на нашата планета и трябва да хванеш подходящия кораб или комета. На езика на розите лятото е жадно същество. Не знам защо някои хора си мислят, че обичаите не важат за почитатели. Лятото е щастливо дете.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross