fbpx
Животът с деца

Let it go! или защо и аз станах фен на Замръзналото кралство

16 февруари 2017

Мая Фадеева вече няколко пъти е гостувала на Майко Мила: Моем - носим! е първият ѝ текст при нас, който е своеобразен наръчник за средствата за пренасяне на бебета и малки деца, разбирай - слингове и други подобни, след това ни въведе и в света на силиконови гривни в случаи на бързоходни деца, които ни изчезват от погледа за секунди - Детето бяга?, а накрая ни разказа и какво е да си майка, когато ти самата нямаш такава - Да станеш майка без майка. Днес Мая ще ни отведе на пътешествие из Замръзналото кралство, в компанията на децата си и, разбира се, Елза и Анна.

*****************************

Дъщеря ми е на три години. Онзи ден застана по средата на хола, погледна ме с един много сериозен поглед и ясно каза:

„Мамо, аз, като бях малка, обичах багери и камиони. Сега съм голяма и обичам Елза и Анна“.

Замислих се. Ами, май и аз започнах да обичам Елза и Анна. Вече съм гледала „Замръзналото кралство“ на Дисни над 20 пъти. Мога да пея всички песни от филма и на български, и на английски, а основната песен припявам вече и на испански. Безропотно помагам на дъщеря ми да облече роклята на Анна (да, тя обича Анна повече!) и нямам съвсем нищо против, че откакто това филмче навлезе в живота ѝ (ни), тя вече категорично предпочита синия цвят пред розовото или лилавото.

А харесвам Елза и Анна, защото филмът представя два образа, които търпят развитие в продължение на повествованието и биха могли да бъдат дори прекрасни модели за подражание, ако са добре осмислени. Ето защо мисля така:

Анна ни учи, че да обичаш, понякога означава да си смел и да се доверяваш. Анна ни показва колко е важно да си уверен в себе си, да си упорит и да опитваш и да не се отказваш, дори и когато всичко изглежда загубено. Но ни учи също и колко е важно една млада жена задължително да има социален опит и знания, за да не бъде манипулирана лесно. Анна ни учи също, че порастваме с приключения, с нови познанства и с разширяване на хоризонтите. Тя ни показва колко е важно да държим на хората, които обичаме, дори и когато те не ни отвръщат със същото и колко е благородно понякога да изберем да защитим свой близък, дори ако това ни коства много.

Елза ни учи, че е грешно да потискаме чувствата си. Това води до тежки душевни състояния, жесток сблъсък с реалността и конфликти с най-близките ни. Важно е да се научим да познаваме собствените си емоции, защото само така можем да ги владеем. Важно е да сме наясно със силните и слабите си страни, за да можем да се възползваме от тях и да обичаме първо себе си, а след това и близките си.

Родителите на Елза и Анна пък са чудесен анти-пример за добри родителски практики. (Spoiler alert!) Те загиват рано във филма, затова образите им не претърпяват развитие, те не се сблъскват с последиците от ужасните родителски решения, които взимат по отношение на своите дъщери:

Едната затварят и я учат да прикрива чувствата си, като така я правят студена, оставят я в тъмнината на собствените ѝ страхове и неувереност и ѝ пречат да гради доверие дори и със собствената си сестра.

А другата лишават от важна информация и знание и ограничават развитието ѝ, като така я превръщат в наивна и твърде доверчива млада жена, която си мисли, че най-великото нещо, което може да ѝ се случи, е да се метне на врата на първия срещнат хубавец.

В крайна сметка, кралското семейство на Арендел и нелеката му съдба показват колко важно е младите жени да имат свобода и право на избор. Това отваря много други теми, разбира се, но Дисни не ни говорят за тях директно.

Като бонус, снежният човек Олаф също ни дава – макар и метафорично – важни житейски уроци, които бихме могли да обсъждаме дори и със своите тригодишни деца: Това, че си снежен човек, не означава, че не можеш да мечтаеш за лято. Както и че понякога главата и тялото правят различни неща, и ходят в различни посоки, но е добре да ги съберем в едно цяло.

Не знаем дали нашите дъщери разбират дълбокия смисъл на филма. Но дори и да не осъзнават житейските уроци, важното е, че два часа ще седят мълчаили и щастливи, без нито една сълза.

В края на филма, Анна осъзнава, че истинската ѝ любов е пролетарското момче от народа, а не принцът. А принцът се оказва нещо като лошия герой. Елза научава, че сестра ѝ винаги е била до нея и че, да, това е най-важният урок, просто е трябвало да бъде себе си.

Ако нашите момичета осъзнаят това, страхотно! Ако не са го осъзнали на първите 12 гледания на филма, все до 200-тия път ще го разберат! Ние пак ще гледаме заедно с тях. Понякога ще гледаме филма отново, и отново, но със слушалки по време на песните. Господи! Стига вече с тази Let it go*. Боже мой. Да, let it go!

*Let it go от саундтрака на „Замръзналото кралство“ е преведен на български като „Слагам край“.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross