fbpx
Новини

Лекарска грешка при интубиране води до смъртта на родилката Евгения от Благоевград

9 септември 2021

Лекарска грешка е причината за смъртта на родилка и бебето ѝ в Благоевград. Това сочи съдебномедицинската експертиза. Трагедията се случи по време на планирано секцио на 17 юни. От лечебното заведение обясниха пред bTV, че 31-годишната Евгения Крумкова е изкарала COVID-19, предава dnews.bg.

Била е наблюдавана от същия екип в същото отделение, а след това е изписана. Когато отива да ражда ѝ е поставена пълна упойка, но нещо се е объркало, това е решила Изпълнителна агенция „Медицински надзор“.

Медицинският одит е категоричен, че грешка при интубирането е непосредствената причина за смъртта младата жена. Тя е била интубиррана неуспешно два пъти. Аутопсията показва, че тръбата не е била поставена правилно и е поставена в хранопровода.

Съдебно-медицинската експертиза доказва, че пряка причина за смъртта на родилката е проблеми при интубацията, които са довели до лошия край. Трудно ми е да коментирам, затова и се провежда това разследване, за да докаже, ако има вина, каква е тя. Най-вероятно, да. Не бих го нарекъл грешка, професията ни е трудна понякога. Просто за секунда, разсейвайки се, лекарят може да причини това, което се случи, за съжаление, коментира Огнян Митев, директор на МБАЛ-Благоевград.

Съпругът на Евгения ще съди болницата. "Отиде на планирано секцио и така и не се върна. Това е второ раждане от същия екип. Сутринта я настаниха и на обяд ѝ направиха операцията. Прекара много лек COVID-19 в същото отделение, под наблюдението на същите договори", разказа той през юни.

Припомняме ви, че преди повече от 3 години в сливенската болница почина Ренета Томова след раждането на детето си, по време на което, по думите ѝ, са "скачали" на корема ѝ. Причината за смъртта според лекарите е белодробен оток - няма счупени ребра, няма травматични увреждания на гръдния кош според вътрешната проверка на болницата. И до ден-днешен семейството на Ренета не знае какво точно се е случило с нея и смятат, че се прикрива причината за внезапната ѝ смърт.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross