fbpx
Истории от лято 2023

Лего лято

24 август 2023
кутия с лего

Ето я Мая Цанева с нейната история за конкурса ни, в който тази година си партнираме с ePay.bg и даваме награди.

Включете се и вие, като ни изпратите текст на konkursmaikomila@gmail.com до 1 септември.

Тази година основен партньор на конкурса „Истории от лято 2023“, както казахме, е ePay.bg, които ще изберат един от участниците и ще го наградят със страхотен таблет Samsung Galaxy Tab A8, 10,5-инчов дисплей. Ние от Майко Мила ще наградим още петима от вас с пълен комплект от книгите ни – „Да оцелееш като родител“ 1, 2 и 3, както и с новото и допълнено издание на семейния ни пътеводител „Стигнахме ли вече?“. Ще раздадем и още пет поощрителни награди – тениска на Майко Мила. Пишете ни!


Ние с легото сме на „мразя те – обичам те“, почти като в някой популярен хит. Аз съм горда майка на почти 10-годишен младеж, който от малък строи нещо с кубчета. Вкъщи можеш да се набодеш на гайки, винтове, свински опашки дебнат навсякъде, но лего частите са моят сбъднат сън и кошмар. 

Това лято, както всеки уважаващ себе си родител, призовах Митко да чете. Да чете нещо повече от каталога на любимите си тухлички. Поне веднъж на ден ми показва някой комплект и напомня, че скоро има рожден ден. И си пожелава и още, и още, та къщата ни съвсем да отеснее. А аз си пожелавам легото да го вземат от 16-годишен да им работи, та да се отърва, може би, от тези бодящи, влизащи в прахосмукачката, под възглавницата и в пералнята дребни, вредни части. 

Защото, представете си…

Навън е горещо, аз работя в спалнята на лаптопа и едно сладко русо момче идва с подкупващ поглед и пита: 

– Мамо, ще ми свалиш жълтата кутия лего?
– Вече има ТРИ кутии в хола. Прибери ги първо тях. 
– Не мога, търся зелена част от оригинално лего с три квадратчета по ширина и шест по дължина. Как да си построя морава пред сервиза? 
– Намери си ТАЗИ част от тези кутии, не свалям нищо. Рови още. 
– НИЩО НЕ РАЗБИРАШ И НЕ МИ ПОМАГАШ! Ела да търсим заедно!
– А, ако я намеря, ще си събереш ли всичко от пода?

Сцената приключва с нацупено хлапе, което излиза обидено от неподкрепящата си майка. 

Представете си този диалог поне по два пъти дневно в горещите юлски и августовски дни с един млад мъж Дева, който вярва силно в своето право на съвършенство, а майка му е подредена жена Телец. Е, понякога отстъпвам. Гладен и нервен лего-маниак пред планина тухлички може да провали деня на която и да е майка, ако не влезе в боя. 

Обикновено заплахата е: „Ще изхвърля всичко, което е на земята“

Но, под ягодите, това са толкова пари, вложени в развитие на фината моторика, в подкрепата на бъдещ може би Елън Мъск, но по-нормален, и в подхранване на майчината ми гордост колко силен е Митко в точните мерки и сметки за разлика от мен, филоложката. И по-лошото е, че той е наясно, че НЯМА да изхвърля стотиците пластмасови тухлички, защото хем ги ценя, хем ги мразя от дъното на душата си.

Защото туй лего го е научило повече на труд, творчество и предприемачество, отколкото всичките часове по тези предмети в училище. Обръща парите в любимите пластмасови елементи за секунда. Нямате идея как си събира пари за следващия комплект, брои ги като един истински чичо Скрудж, а с лека манипулация е склонен и да свърши нещо вкъщи за някоя фигурка. Легото е инструмент във възпитанието и развитието на родителски суперсили.

Ето пример.

Миналото лято в изблик на родителска обич решихме да помогнем на наследника да построи отново една совалка от части, разпилени във всички пет кутии у дома от различни комплекти. Отворихме упътването и двама възрастни и един нетърпелив малчуган ДВА дни борихме тая задача. И накрая, разбира се, той се умори и сега само имаме събрани части за ТАЗИ совалка. От нея излезе електромобил и още нещо, но ние вярваме, че това е гъвкавост и развитие на въображението, нали. И калява нервите на хора, които не обичат ребуси. 

Тази година не се хващам на тази въдица за подкрепящия родител, но неизбежно, макар и с безсмислени заплахи преди това, участвам в събирането на лего от пода. Сделката е той 2/3, аз – 1/3. И тъй като той се изхитрява да събира големите части, му купих малка лопатка и метличка. Може да не съм измислила пантофите за лего, но знам хакове, я! 

В този момент чувам как голямата кутия се изсипва в хола. Дай ми сили, който и да си горе, аз ще свърша останалото! Има ли лего вино за майки?

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross