fbpx
„Четвърти“ триместър

Кърмене с големи гърди

8 февруари 2022

Големите гърди – радост (и проблем)

Гърдите на жените са във всякакви форми и размери и това е великолепно! Но без значение какво си мислят мъжете, те са предназначени основно за кърмене. Важно е да уточним нещо още в началото - размерът на гърдите, независимо дали те са големи или малки, не е свързан със способността им за производство на мляко.

Гърдите са изградени от мастна тъкан, жлезиста тъкан и съединителна тъкан. Размерът на гърдите е свързан най-вече с това колко мастна тъкан имат те. Но жлезистата тъкан е тази, която произвежда мляко.

Обикновено притежателките на гърди с размер D и нагоре възприемат размера като добродетел, която гледат да подчертават. Но това се променя драстично с раждането на бебето, защото от този момент нататък големите гърди започват да създават неудобства. Ако майката се опитва да не захлупва с гърдата си лицето на бебето, то тя, в старанието си да го предпази, не му позволява да заеме удобна поза за хранене. Много е трудно за новородено да улови голямата ареола със зърното по начина, препоръчан от консултанти по кърмене или педиатъра.

Някои майки кърмят добре от самото начало, при други отнема малко повече време и усилия, независимо от размера на гърдите. Но тук има права пропорционалност - колкото по-големите гърди, толкова по-голям проблем.

Пози при кърмене с големи гърди

За да се отървете от неудобството при кърмене с големи гърди, консултантите по кърмене препоръчват различни пози за майката и бебето. По-долу има няколко изпитани предложения. Каквото и да пробвате, важно е да не прекъсвате процеса при първите трудности. Добре е също така да сменяте позите –разнообразието ще ви помогне да направите кърменето по-удобно.

Легнала настрани

Най-удобно е да се кърми, докато лежите настрани. Настанете се комфортно на леглото и поставете бебето така, че лицето му да е върху гърдите ви, като същевременно държите главата и врата на бебето с ръка. Останете в това положение, опитайте се да се отпуснете и не правете резки движения. Можете да сложите бебето на гърдата си и да легнете, като се обърнете леко настрани - така че гърдите да са леко отклонени встрани. В това положение на бебето, което все още не си държи самичко главата, ще му бъде по-удобно.

Разбира се, тази поза е удобна само в домашни условия. Навън си е сериозно предизвикателство.

На масата за повиване

Понякога е по-удобно да нахраните бебето на масата за повиване. В този случай бебето е изцяло на масата и вие му подавате гърдата си странично. Тази поза има един сериозен недостатък – стоенето в крива форма продължително време, което е доста уморително. Особено когато се случва по няколко пъти на ден.

“Под мишница” и “люлка”

Кърменето “под мишница” също е добър вариант, ако притежавате пищен бюст. Поставете бебето на възглавница, заемете удобна позиция на леглото и поставете бебето под мишницата си.

Класическата поза „люлка" също използва възглавница. Вместо бебето да е на коленете ви, поставете го на възглавница и се обглегнете назад – на диван или подходящ стол.

Над бебето

Можете да кърмите бебето докато то лежи, а вие “висите” над него. Така е безопасно, стига да имате здрав кръст. Още повече не рискувате да заспите, докато кърмите, което е проблем, тъй като гърдата може да запуши носа и устата на бебето.

Големи ареоли

Големите ареоли на зърната създават сериозен проблем при кърмене. Бебето не успява да засмуче изцяло такава ареола и суче дълго време. Поради това майките често имат нацепвания по зърната. Но дългото сучене не означава, че малкият човек се е нахранил. Ето защо е важно зърното да се вкара възможно най-дълбоко в устата на бебето. За целта сгънете гърдата успоредно на устните на бебето и поставете зърното, когато то широко отвори устата си. Няма как цялата ареола да попадне в устата, но по-голямата част ще бъде засмукана.

Помощ при големи гърди

Облекчаване на дискомфорта и дори наслада от процеса? Звучи супер, но не става въпрос за това партньорът да поддържа възхителният ви бюст.

Възглавница

Ако сте използвали С-образна възглавница по време на бременност, тя ще ви бъде полезна и при кърмене. Ако я поставите под бебето, тогава гърдите няма да покрият лицето му. Освен това с такава възглавница няма да е необходимо да се опирате на лакътя си, така че дори продължителното хранене ще бъде по-удобно. Но пък няма как да мъкнете постоянно възглавница навън, така че не свиквайте прекалено с нея.

Тук на помощ може да ви дойде едно функционално предимство на големия бюст. По-големите гърди означават, че бебето може да се държи по-ниско по време на хранене и част или цялото му тегло може да се поддържа от скута на майката. Задължително е да пробвате няколко варианта, за да прецените кой е най-добър.

Сутиен за големи гърди

Специалният сутиен за кърмене помага да се поддържа формата на гърдите по време на процеса. Освен това сутиенът улеснява самия процес, защото не се сваля - можете да извадите извън него само ареолата и зърното.

Помпа за кърма

Майките с големи гърди често имат задържане на мляко, макар и това да не е свързано с размера на гърдите. Всъщност причината е неправилното засмукване на зърното от бебето. В такива случаи на помощ идва помпата за кърма. Изцеждайте млякото с нея, докато гърдите омекнат - и постепенно храненето ще стане удобно.

И все пак позата и засмукването от бебето са ключът на правилното кърмене с големи гърди. За да получите идеалната поза и засмукване, ви трябва много практика. А също и търпение – за да не се откажете след първите неуспешни опити, при които виждате как хем имате мляко, хем бебето е гладно.

Няколко съвета за финал

Майките са си майки, но едрогърдите имат различни проблеми. Изпробвайте тези съвети и разберете какво ви върши работа.

  • Повдигането на гърдата помага да се предпази от покриване носа на бебето, което му позволява да диша и преглъща правилно.
  • Ако държите гърдата си, докато бебето суче, не забравяйте да държите бебето и гърдите си на едно и също ниво. Ако я изпуснете поради невнимание, теглото ѝ може да извади част от гърдата от устата на бебето. Това може да е неудобно за храненето и да причини увреждане на зърната.
  • Поставяйте бебето си на гърдата, вместо да придвижвате гърдата си към бебето.
  • Може да е от полза да оформите гърдата си с ръка, за да улесните бебето да поема по-добре. Все едно държите сандвич, от който искате да отхапете по-голямо парче. Палецът ви трябва да бъде поставен от вътрешната страна на гърдата, а пръстите - от външната страна.
  • Когато оформяте гърдите си, ръката и пръстите ви не трябва да препречват пътя към устата на бебето. Иначе то може да не успее да поеме достатъчно тъкан от гърдата в устата си.
  • Ако не виждате зърната си, опитайте да кърмите пред огледало.
  • В горещо време можете да легнете настрани - така ще има малко по-голяма дистанция (и по-малко пот) между вас и бебето.
  • Големите гърди в повечето случаи са тежки. А освен това под тях се изпотявате често. Намерете наистина подходящ сутиен.
  • Ако имате големи гърди, но нямате достатъчно мляко, не се обвинявайте! Размерът в този случай няма значение.
  • Храненето на публично място може да е обезсърчително, докато все още се учите на изкуството на кърменето. Използвайте подходящи дрехи с по-лесен достъп до гърдите или шал, за да покриете раменете си.

Хубаво е да имаш красив голям бюст. Но какво се случва след кърмене? Тук има много симпатичен текст от една майка, която има забележително мнение по темата.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross