fbpx
„Четвърти“ триместър

Кърмене на близнаци

4 юли 2022

Износването на близнаци е трудно, дори за жена, която вече е била бременна. Раждането им също е свързано с доста тревоги, защото всичко е умножено по две. А след това идва и третото предизвикателството - кърмене на близнаци. И да, този куест не е по-лесен от предишните. И все пак дори и този процес е възможен, забавен и (дори) незабравим. Ето тук една майка споделя всички перипетии, през които е преминала, докато е кърмила двете си деца едновременно и то в продължителен период.

Иначе когато очаквате няколко бебета, има много неща, за които да помислите. Както всяка кърмеща майка трябва да разберете основния принцип на кърменето: че производството на мляко зависи от консумацията. Трябва да намерите правилната стойка на тялото и да помогнете на бебетата да се закрепят към гърдите.

Допълнителни трудности при кърменето на много бебета са свързани с времето (или по-скоро липсата му), поддържане на физическата сила на майката и намиране на оптималната схема за хранене. 

Как да се подготвите за кърмене на близнаци?

Това е ключов момент. Дори и преди да сте кърмили, консултирайте се с експерт относно храненето на близнаци. Можете да потърсите специални курсове за бременни жени. Също така може да бъде полезно да говорите с майки на близнаци и да намерите информация в общности, посветени на отглеждането на близнаци. Тези общности са наясно какво ви очаква и през какво ще минете. И със сигурност ще ви помогнат.

Говорете предварително със семейството си и ги помолете да поемат задълженията. Останалите хора около вас ще трябва да поемат готвене, почистване и пазаруване. Вие ще трябва да се посветите на кърменето. А и това е идеален момент да се сближите със свекърва си. Тя може да прави всичко друго в домакинството, което досега вие сте правили. А и все пак е отгледала поне едно дете, нали?

Освен това е важно да разберете правилно какво ви очаква: ще трябва да се научите да кърмите две деца едновременно, ще спите малко и в началото изобщо няма да имате време да излезете от къщата.

Почти цялото ви време ще бъде посветено на това да храните децата, да ги приспите, ако можете да поспите и пак да ги нахраните. Всичко ще се върти в този безкраен кръг.

Как да започнете да кърмите близнаци?

Най-добрият начин да започнете успешно кърменето е да осигурите контакт „кожа в кожа” с вашите бебета възможно най-скоро след раждането. Включете това в плана си за раждане. Обсъдете предварително намерението си да кърмите с вашия партньор и медицинските лица. Помислете какво да направите, ако бебетата ви са родени преждевременно или са приети в отделението за интензивно лечение за новородени.

В идеалния случай кърменето трябва да започне веднага след раждането - дори след цезарово сечение. Лекарите трябва да ви донесат бебета и да ви научат как правилно да ги прикрепите към гърдите. 

Кърмилите близнаци жени споделят, че е нямало да се справят, ако не са получили адекватни грижи и съвети именно в първите часове и дни. Когато някой ти покаже какво да правиш, си по-уверен и подготвен.

Има ли достатъчно мляко за две бебета?

Колкото повече бебета храните - толкова повече мляко се произвежда. Така е устроен организмът на жената и това се случва при всяка майка. Изследванията показват, че майка на тризнаци може да произвежда три литра мляко на ден. А пък средно-статистически едно бебе се нуждае от 831 мл мляко на ден.

След раждането ще започнете да произвеждате достатъчно коластра (богато на хранителни вещества първо мляко), за да нахраните новородените си бебета през първите два до четири дни. След това производството на мляко ще зависи от честотата на сучене.

Фокусирайте се върху нуждите на най-малките. Кърмете веднага, щом забележите признаци на глад при някое от тях. Бебетата могат да започнат да се събуждат, да вадят езика си, да обръщат глави, да издават тихи стенещи звуци, да облизват устните си, да смучат пръстите си. Това са сигнали, че са гладни. И тогава веднага предложете гърда.

Улеснете кърменето

Вие и вашите бебета ще трябва да се научите чрез метода „проба - грешка”. Възможно е едното бебе да засмуква по-добре гърдите, да се храни по-често или да наддава по-бързо. Не забравяйте, че всяко бебе е уникално. Ако имате някакви затруднения или съмнения, свържете се със специалист.

Да се следи за засмукването на две малки деца не е лесно. Трябва внимание и непрекъснато наблюдение на процеса на кърмене.

Не забравяйте, че първите седмици са най-трудни. И че кърмата във всякакво количество е от голяма полза за здравето на вашето мъниче. А също така - храненето не винаги ще бъде толкова дълъг и досаден процес. 

Комфортът и правилното засмукване на гърдите са ключовете за успешното кърмене. Използвайте възглавница за кърмене, за да намерите оптималната позиция и да облекчите стреса на китките, ръцете, раменете и гърба. 

Въпреки че всичките ви сили и внимание ще бъдат посветени на бебетата, не пренебрегвайте собственото си хранене и здраве. Опитайте се да спите колкото е възможно повече. Пригответе голяма бутилка вода и пийте с всяко хранене. Хубаво е след кърмене бащата или някой от семейството да отведе децата. Така ще можете да си починете и да се занимаете малко със себе си. 

Ако бебетата не могат да сучат?

Ако едно или и двете бебета се нуждаят от болнично лечение или са родени преждевременно, кърменето все още е възможно, но ще трябва да изчакате с него. Ако бебетата не могат да засмукват гърдите, можете да изцедите мляко, което да им предоставяте. Давайки шише с кърма, вашите бебета ще получат всички хранителни вещества, които съдържа коластрата. Доказано е, че кърмата намалява риска от сериозни заболявания, на които недоносените бебета са по-податливи, включително некротизиращ ентероколит и сепсис. Така че, ако вашите бебета получават дори малко изцедена кърма, сте създали най-добрите условия за тях.

Може да се наложи да изцеждате кърмата седмици наред. Но това не бива да ви кара да губите надежда. Ако бебетата поемат изцеденото, млякото отива там където трябва и вашите усилия си струват. 

Има вариант едното бебе да бъде достатъчно силно, за да суче самостоятелно, докато другото ще се нуждае от изцедено мляко. В такава ситуация много майки предпочитат да изцеждат мляко за слабото бебе едновременно с кърменето на това, което суче.

Кърмене на близнаци: заедно или поотделно?

Всяка опция има своите предимства. Докато не установите вашия вариант, пробвайте и двата. Ако можете да ги храните едновременно, ще спестите време. А това не е за подценяване, защото ще почивате през периода, който сте спестили с двойното кърмене.

Има много пози за кърмене на близнаци. 

  • под мишниците (едното бебе под едната ръка, другото под другата)
  • паралелно (и двете бебета лежат през тялото на майката с глави в една и съща посока) 
  • легнало (и двете бебета лежат на корема на майката). 

Помолете лекар да ви ги покаже. Така в различни ситуации може да използвате различни пози.

Ако се събужда само едното бебе, вариант е да събуждате и другото, за да ги храните заедно. Може да ви е по-удобно да хранете бебетата поотделно, когато поискат те, или да събудите второто, след като нахраните първото. Можете да комбинирате и трите варианта.

Кърменето на две бебета едновременно на обществени места е още по-сложно. Но можете да си купите специални пелерини, за да не се смущавате.

Някои майки „нарочват” на всяко бебе конкретна гърда и постоянно го хранят от нея. Но е по-полезно да се редуват млечните жлези, в случай че едната произвежда повече мляко от другата. Този проблем може да възникне в ранните дни, особено ако едно от бебетата е по-слабо. Ако ги редувате, по-силното бебе ще стимулира производството на мляко за по-слабото. Така и двете гърди ще започнат да произвеждат еднакво количество мляко.

Може и да не се справите - човешко е

Въпреки всички насоки, възглавници, помощ от таткото и всички усилия, вие не се справяте. Има и такъв вариант. Не изпадайте в паника и не се обвинявайте. Кърменето на много бебета е обезсърчаваща задача.

Потърсете психологическа подкрепа и експертна помощ на всеки етап от кърменето. Не се страхувайте да помолите семейството си да се грижи за вас, за да можете да се грижите за най-малките. И не правете каквото и да е на всяка цена.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross