fbpx
от 0 до 3 години

Кърмата, здравето и имунитета на бебето

3 април 2022

Кърмата е най-добрата храна за новороденото. В нея се съдържат всички основни хранителни вещества, както и тези, които спомагат за естественото укрепване на имунната система на бебето. Всъщност две трети от имунната система се намира в червата. По време на бременност червата на вашето бебе са стерилни. Детето е защитено от болести и инфекции само от антителата на майката, които се движат през плацентата. Това се нарича пасивен имунитет.

Имунната система на бебето е изключително сложна и постоянно се развива. Изследванията показват, че фактори като естественото раждане и кърменето могат да укрепят имунната система на бебето. Например бебетата, родени по естествен път през родовия канал, са изложени на първите естествени бактерии, което задейства имунната им система. Бебетата, родени чрез цезарово сечение, са изложени на съвсем различен вид бактерии, които съществуват в болничната среда. Това е свързано с по-висок риск от развитие на алергии.

Разбира се, не всички майки могат да изберат да раждат по естествен път. Ползите от цезарово сечение в случаите, когато вагиналното раждане може да представлява риск, надвишават потенциалните недостатъци. Освен това дори ако бебето е родено с цезарово сечение, имунната му система ще бъде подсилена от веществата в коластрата и кърмата. Те ще повишат нивата на полезните бактерии в червата на вашето бебе.

Плюсове от кърмата

Майчиното мляко е оптимално адаптирано към всички характеристики на храносмилането и метаболизма на бебето. Кърменето допринася за хармоничния му растеж и развитие, повишава устойчивостта към инфекции, създава резерви, необходими при стресови ситуации. Освен това човешкото мляко доставя на бебето абсолютно всички основни хранителни вещества. Затова и първите месеци от живота на детето трябва да бъдат чисто млечен период. Това се дължи на особеностите на стомашно-чревния тракт, незрялостта на ензимните системи и функционалното състояние на бъбреците и несъвършенството на имунния отговор през този период.

Кърмата, погълната от бебето, веднага се абсорбира в кръвта през червата, тъй като съдържа ензимите, необходими за храносмилането. Попадайки в червата на детето, кърмата се абсорбира механично през чревната стена в кръвта. И тялото на детето не губи енергията си, за да преработи млякото.

Освен това кърменето има положителен ефект върху интелигентността на детето, тъй като съдържа вещества, които са насочени към развитие на мисловните способности.

Ефект върху състава на кърмата

Диетата и хранителният статус на майката имат много малък ефект върху хранителния състав (протеини, мазнини и въглехидрати) и следователно върху калоричното съдържание на кърмата. Ако майката е с умерено недохранване и млечната жлеза не получава достатъчно „суровина“ за лактация, тогава съставът на кърмата не претърпява значителни промени. Производството на мляко е намалено и може да спре само при силно недохранени майки или в условия на глад. Присъствието на витамини и минерали в кърмата обаче зависи пряко от храненето на майката. Тук сме писали по-подробно по темата.

Ползите за майката

Много майки бързат да се върнат на работа и отбиват детето, тъй като е трудно да се съчетават професионалните ангажименти с кърмене. Майката обаче трябва да знае, че тя също има полза от кърменето. Това са по-здраво тяло, психологическа връзка с детето, разбиране и емоционален комфорт. Когато майка кърми бебето си, тя извършва профилактика и поддържане на репродуктивните си функции. Това е и профилактика на гинекологични, ендокринни заболявания, мастопатия. Сега почти всяка девета жена има заболяване от мастопатия. Смята се, че кърмене до две или тригодиша възраст на детето предпазва майката от рак на гърдата и помага за спиране на следродилния кръвоизлив.

Вечен ли е имунитетът?

Ако майката е боледувала от рубеола, морбили или варицела, всички антитела, които е изградила, преминават през кърмата към бебето. Те не са вечни и с течение на времето намаляват. Това означава, че детето може и да се разболее по-късно, но в началото на живота му го защитават.

Разбира се, кърменето е защита и срещу всички чревни инфекции. Следователно се смята, че не трябва да се отказвате от кърменето през лятото, тъй като през лятото по правило има по-голяма опасност от чревни инфекции.

Основният метод за първична профилактика на алергични заболявания при деца, родени от майки, страдащи от бронхиална астма, е кърменето. Но само при условие че жената спазва доста строга диета.

Несъмнено е, че храненето с майчино мляко осигурява на бебето психологически комфорт както и имунологична защита. Кърмата е най-антиалергенният натурален безплатен продукт за всяко дете. Той доставя на кърмачето всичко необходимо, включително способства за психологическото, когнитивно и психомоторно развитие на малкия организъм.

Дълго време се смяташе, че кърмата осигурява имунна защита срещу патогени на инфекциозни патологии, поради наличието на специфични антитела в нея, образувайки така наречения пасивен имунитет. В ново проучване изследователи от Калифорнийския университет, показаха, че кърменето, наред с други неща, насърчава развитието на собствената имунна система на детето. Това става чрез процес, наречен от екипа „имунитет на майчиното обучение“.

Оцелявянето на кралските деца

Броят на имунните клетки, предадени от майка на дете, зависи от това с кои инфекциозни агенти и колко често се е сблъсквала жената. Ако нейният имунитет срещу определени патогени е задействан, тя ще предаде много имунни клетки чрез кърмата. Учените предполагат, че подобни механизми в миналото са допринесли за оцеляването на деца от кралски семейства. Причината е, че дойките, които са били назначени да кърмят децата на кралските особи, обикновено са били от ниските социални слоеве. Съответно те са се срещали с голям брой инфекциозни патогени.

Още плюсове от кърменето

По принцип децата, ваксинирани срещу туберкулоза, рядко имат добър имунологичен отговор. Ваксинацията предотвратява развитието на тежки усложнения, но не намалява риска от най-честата белодробна форма на заболяването. Смята се, че ваксинацията на обаче кърмачката може да подобри нивото на имунна защита на кърменото дете. И че така създаденият имунитет е по-ефективен, отколкото при директна ваксинация на детето.

Продължително кърмените бебета не се нуждаят от допълнителна вода, дори в много горещ климат. Редовното пиене на вода може да намали честотата и интензивността на кърменето, с последващо отрицателно въздействие върху производството и изсмукването на кърмата. Ако бебето е жадно, то трябва да утоли жаждата си в гърдите. Така то  ще получи цялата вода, от която се нуждае, както и храна.

Доказана е връзката между бронхите и млечната жлеза, както и червата и млечната жлеза. Съответно всеки патоген, който засяга майката, стимулира производството на специални антитела, присъстващи в млякото, получено от нейното дете. Така се формира специфичната защита на детето срещу много заболявания, включително ротавирусна инфекция.

Развитието на смукателните движения на бебето в процеса на кърмене определя до голяма степен формирането на речевия апарат и артикулацията на звуците. При кърмени деца зъбният кариес е по-рядко срещан. Многобройни проучвания показват, че кърменето намалява честотата и тежестта на остри чревни инфекции, остри респираторни заболявания, пневмония, сепсис, отит на средното ухо, намалява риска от развитие на синдром на внезапна детска смърт, алергични заболявания, коронарна болест на сърцето, атеросклероза, захарен диабет, хронични заболявания на храносмилателната система, левкемия и злокачествени образувания.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross