fbpx
И аз съм човек

Купих си къща заедно с друга самотна майка и ето какво стана

31 март 2022

Животът като самотен родител не е лесен. Опитваш се през цялото време да си на разположение и да си ангажиран с децата. В същото време, вероятно ти се налага да се справяш с кариера, в която също трябва да се фокусираш.

Има домашни задължения, които трябва да се свършат, сметки, които трябва да се платят, и на всичкото отгоре трябва да намериш някакво време, в което да се концентрираш върху себе си.

Изключително стресиращо е да отглеждаш деца, когато нямаш на кого друг да разчиташ, освен на себе си. Ето защо Холи Харпър решава да направи нещо различно и си купува къща заедно с друга самотна майка. А семействата им са невероятно щастливи. 

Идеята

През 2018 г. след 17 години с партньора ѝ Холи взема трудното решение да прекрати връзката си. Двамата бивши партньори приятелски се съгласяват на споделено родителство в най-добрия интерес на дъщеря им. 

Продават дома си във Вашингтон и Холи наема апартамент. След година под наем тя осъзнава, че би искала да купи нещо с цел инвестиция. 

“Знаех, че ще е невъзможно да намеря мезонет или апартамент във Вашингтон с моя бюджет на самонаета самотна майка”, споделя Холи. 

И тогава я осенила идея и започнала да говори с приятелката си Херин, която също била самотна майка.

И двете жени и семействата им имали едни и същи нужди и ограничения. Искали достатъчно място за игра за децата си и уютен дом, в който да се прибират. Не им се искало да се връщат години назад, когато в началото на кариерите си им се е налагало да живеят под наем, което се усещало по-скоро като живот на хотел. 

Тези жени искали дом

Ограниченията пред тях също били сходни. Всяка имала ограничения бюджет на самотна майка, така че поотделно целта им била непостижима. Но ако се обединят, щяло да е тъкмо обратното. 

“Исках да живея в семейна общност. Освен това, знаех, че е възможно”, обяснява Холи. “По благоприятно стечение на обстоятелствата една от най-близките ми приятелки споделяше същата мечта за “живот в комуна” и се беше разделила със съпруга си горе-долу по същото време, по което и аз.”

Обади ли се на брокера за недвижими имоти на Холи и той прегърнал идеята. Скоро тръгнали на огледи за къща. 

Подробностите

Това не е като да подпишеш общ договор за наем със съквартиранта си от университета. Решението да купим дом заедно с друг родител и неговите деца да живеят заедно с твоите, означава, че семействата по някакъв начин ще се слеят. 

Като се има предвид, че правите тази покупка заедно, трябва да сте сигурни, че възгледите ви съвпадат в определени области. 

Мечтите се сбъдват

Още в първия ден двете майки намерили точно това, което търсят. Дали оферта през април 2020 г. и приключили сделката в средата на юни. Веднага щом купили къщата, започнали ремонт на отделните стаи, за да пригодят пространството както за индивидуалните нужди на членовете на двете семейства, така и за общото им живеене.

Имали и четвърти етаж, който дали под наем с перспектива за закупуване на друга самотна майка. До края на август вече всички семейства живеели щастливо в къщата. Три майки, пет деца, три кучета, два хамстера и един гекон.

“От юридическа гледна точка ние сме съинвеститори и имаме оперативно споразумение за купуването на имота. После подписахме допълнителен договор, по силата на който сме съсобственици. Всъщност, живеем в кооперация с неформално, но напълно юридически издържано споразумение помежду ни.”

Предимства и недостатъци

Семействата са много щастливи, а децата живеят в детски рай. Имат трамплин, работилница за занаяти и постоянно налични приятели за игра. А това си е мечта, особено по време на пандемията. 

Майките също се чувстват добре. Имат различни възможности за споделено пътуване и откарване насам-натам. Правят си общи вечери, в които всеки носи по нещо, и винаги са готови за дребни услуги. Да си гледат взаимно децата, да разходят кучето, да споделят разходите - това са само малка част от положителните страни. 

Освен това майките също си имат постоянно приятелки наоколо, на чието рамо да се облегнат и да поплачат, когато е трудно.

Разбира се, не всичко е перфектно. Холи казва, че с порастването на децата си дават сметка, че им свършва мястото. Трудно е и да останеш насаме със себе си в подобна ситуация.

Въпреки това майките настояват, че предимствата са повече. Децата учат толкова много.

“Възприемат различни гледни точки как хората, които обичат, навигират през истинския живот”, казва Холи. “Дъщеря ми учи от всички нас какво ли не - за развода, срещите, семейството, това да имаш “братя и сестри”, тормоза, пубертета, предприемачеството, креативността, търсенето на радост...”

Холи препоръчва подобен тип съжителство на всичко самотни родители, които искат, но не могат да осигурят сами такъв живот за себе си и децата си. Стига да сте си проучили нещата, да сте ги подковали юридически и да сте намерили правилните хора, семействата ви ще се чувстват супер, смята тя.

Източник: Secret Life of Mom

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
made by cog + weband
cross