fbpx
И аз съм човек

Кратка история за яйце и кокошка

6 май 2021

Това няма да е поредното философско есе за смисъла на живота, под което всички да се изпокарат, да се изпонапсуват и да поставят въпросния смисъл под голям въпрос.

Това е кратък разказ за едно яйце и една кокошка (аз), който можете да показвате на децата си и да казвате - „Ето, виждаш ли, ТАКА НЕ СЕ ПРАВИ!“

Но да не ви държа в напрежение. Ето за какво става въпрос.

Вчера, докато небрежно си блеех в кататоничен ступор, а детето небрежно си вършеше неговите важни задачи, с едното ухо чух отдавна забравено изречение, а именно:

ИСКАМ ИЦЕ!

Кооооооооооооооооооооооо?, изкудкудяках невярващо и погледах сина си, от когото в последните месеци чувам само изречения, свързани с ядене на шоколад, вафла, бонбон, бонбон, вафла, шоколад и от време на време – спагети и пица. 


Брейй, казах, СИГУРЕН ЛИ СИ?? Искаш яйце??

Защото, нали, всеки родител на малко дете знае, че когато ТО каже нещо, истината е, че почти никога няма предвид ТОЧНО ТОВА и със сигурност – не го има предвид за прекалено дълго време, например в следващите 7 минути. 

Затова зададох въпроса АМА ТИ ЯЙЦЕ ЛИ ИСКАШ НАИСТИНА? ВАРЕНО ЛИ?? още три пъти, направих строга очна ставка, отвеждайки малолетното лице до хладилника, отваряйки го, посочвайки едно яйце и задавайки ребром въпроса:

Ти, Борисе, ТОВА ли искаш???,

защото отново всички знаем как децата казват ИСКАМ ЯЙЦЕ! пък след два часа сополи и тръшкане се оказва, че ВСЪЩНОСТ искали пилешка супа с пуканки, при това не сега, а довечера.

Та, след като извърших всички следствени действия, установяващи с неоспорима сигурност, че лицето разпознава вареното яйце и недвусмислено показва, че желае именно него, ВАРЕНОТО ЯЙЦЕ, аз, разбира се, като една съвестна майка, която желае само доброто на детето си, включително и не само – под формата на достатъчно протеини и полезни мазнини, трескаво започнах да мисля как, по дяволите, да му осигуря варено яйце ВЕДНАГА!!

Понеже – сигурна съм, че пак ще ме разберете, ако тепърва включа котлона да варя яйце, после го чакам да се свари, пък го шокирам с ледена вода, пък го беля, то, детето, дето се вика, ще е опустошило тринайсет фъстъка и пет банана и ще е забравило и за яйца, и за всичко.

И тогава видях, че прибраната майка кокошка си е складирала едно варено яйце във вратата на хладилника за спешни случаи

Еййй, казах си, каква перфектна майка съм – не стига, че имам яйце в хладилника, ами е и сварено! 

Грабнах го, размахах го пред очите на детето, за да поддържам интереса му, и започнах трескаво да мисля как да го стопля, защото перфектната майка не само има варено яйце в хладилника, но и го сервира топло, така че то да мине безпрепятствено през хранопровода на първородния принц.

Отново напомням, че в такива спешни ситуации родителят няма време за импровизации, като например да вари ново яйце или да слага старото в канче на котлона и да го топли. Трябва му някакъв моментален способ за топлене и за мен той се разкри под формата на микровълнова фурна.

Еййй, казах отново, егати късмета!! Ей сега ще ядеш яйце!!, след което отворих микровълновата, положих яйцето в средата, затворих и набримчих фурната да го топли 1 минута.

Излишно е да казвам с какъв трепет чакахме и двамата пред вратичката на печката и как почти се инкрустирахме в тавана като два отломъка, когато в микровълновата се осъществи нещо като ядрен взрив. 

Детето се разплака, а аз стегнато се проснах на пода и го извлекох под масата, защото съм от поколението, дето ходеше на обучение по Гражданска защита и съм си подготвена за нападение от вражески агенти още от четвърти клас, пък ако ще вражеският агент да е бомба от варено яйце.

След 10 минути бавно изпълзяхме, аз отворих микровълновата и пред мен се разкри тази гледка:

Важно е да се отбележи, че снимката не е моя, а я намерих тук в отчаян опит да илюстрирам какво точно ни сполетя, защото по време на обучението по Гражданска защита не ни учеха да снимаме по време на бедствия. И се оказа, че подобен атентат не се е случвал само на мен, което си е поне някакво облекчение, защото моята микровълнова изглеждаше по абсолютно същия начин.

Каша от белтъци, жълтъци и черупки, във вид като след терористична атака.

Погледнах детето и какво друго, според вас ми оставаше, освен да му кажа:

АМИ ЕТО ГО ТВОЕТО ЯЙЦЕ, ВЕЧЕ Е ТОПЛО!! ВЛИЗАЙ ВЪТРЕ ДА ЯДЕШ!!

Разбира се, след това му направих сандвич, а после два дни почиствах салатата от яйца от стените и вратата на микровълновата, а сега минавам да ви споделя НИКОГА да не правите подобни експерименти, освен ако не подготвяте детето за конкурса МЛАД ФИЗИК. Във всички останали случаи просто му давайте яйцето студено.

Красимира Хаджииванова

Съосновател и редакционен директор на Майко Мила

всички статии на автора
Споделете статията
cross