fbpx
от 0 до 3 години

Краамзорх – помощничка за първите осем дни след раждане

12 декември 2023
Краамцорх

Всяка жена, която ражда в Нидерландия, има законното право на kraamzorg (произнася се приблизително като краамзорх). Задачата пред този човек е да помогне с всичко. И наистина имаме предвид всичко – от кърмене през пране до отпращане на гостите. 

И това е наистина прекрасно, защото всички хора, които стават родители, минават през едно и също – шока от раждането, тотално замъглен мозък от хормони и едно новородено, които си иска своето. Но в Нидерландия всеки, независимо от обстоятелствата си, има законното право – покрито от социална осигуровка – на помощ.

Тези обучени специалисти идват в дома всеки ден, обикновено в продължение на осем дни, като предоставят съвети, увереност и практическа помощ. Тяхната роля е различна от тази на акушерките, които продължават да наблюдават жените и бебетата след раждането. Но акушерката и краамзорхът работят заедно. Краамзорхът информира акушерката за здравето и напредъка на майката и бебето, както и подкрепя родителите, докато се справят с детето. Звучи доста различно от България, нали? 

Какво прави краамзорхът

Асистентът по майчинство, обяснява Бети де Фриис от Kenniscentrum Kraamzorg, организацията, която регистрира и управлява асистентите, „се грижи за жената през първата седмица, съветва я относно кърменето и храненето с шише, хигиената, дава съвети … всичко свързано с безопасното майчинство и безопасността на бебето. Тя е там по цял ден през повечето време, за да може да види как се справят.“ 

За да се подготвят, асистентите се обучават в продължение на три години – комбинация от академични стажове и стажове на работното място. Имат и редовно опреснително обучение във всичко – от възстановяване след цезарово сечение до подпомагане на кърменето. Както и за евентуален сексуален тормоз, за това как да се разпознават съмнителни травми, как да се водят диалози с майките пушачки, как да се намира повече време за сън за всички – въобще абсолютно всичко, което има значение. Курсовете са и офлайн, и онлайн.

Има и още по-специални асистенти. Така наречените краамферцохстерс, които получават специално обучение. Те се намесват при тежки случаи – смърт на майката/детето, майка с физически затруднения, бебе, което се ражда с проблем, баща, който е терминално болен, или майка със сериозни ментални проблеми след предишна бременност. 

Една краамзорх разказва

Жозет Феерман е краамзорх от 15 години, а преди това е работила в банка. „Прибрах се вкъщи и казах на съпруга си: „Никога няма да познаеш какво направих днес, напуснах работата си“, казва тя в интервю за The Guardian

Вече е присъствала на раждането на около 600 бебета. В Нидерландия раждането в домашни условия все още е доста разпространено – около 14% от ражданията в страната стават у дома (при 80% след Втората световна война). При раждането в домашни условия идват две акушерки, но няма болкоуспокоителни. Иначе има и болници, и центрове за раждане, където при нужда се дават. Но и в тях в общия случай не задържат майките и новородените особено дълго – изписват ги още същия ден. 

Присъствието на Феерман означава, че семействата „се чувстват обгрижени“ и получават помощта, от която се нуждаят – част от нейната работа е да поддържа връзка с други звена на системата за майчина грижа, за да гарантира, че семействата получават нужната подкрепа. „Това прави краамзорх толкова специален и важен човек.“ Тя работи и по време на пандемията от коронавирус. Дори тогава, когато са забранени посещения на роднини. Дори и сега, ако някой от родителите е болен от коронавирус, тя продължава да работи с пълно защитно облекло. Но в подобна ситуация смените са ограничени до три часа.

Двата големи въпроса 

Те са очевидни – как се допуска непознат човек в дома и как му се поверява грижата за новороденото. Има и такива хора, които отказват краамзорх. Но са малцинство. Явно в страна, където една трета от територията е под морското ниво, доверието към това, че институциите си вършат работата и няма да ти изпратят някой неподготвен, е достатъчно високо.  

Приемането и непредубедеността са решаваща част от работата, казва Феерман. „Ти си един вид хамелеон. Работиш с всякакъв вид хора: високообразовани, хора, които не могат да четат или пишат, чужденци, бежанци, много различни култури.“ Едно от важните умения, казва тя, е „да можеш да се адаптираш и да разбереш, че всички имат толкова различни гледни точки. Трябва да намериш пътя, защото това, което другите хора правят, не е непременно грешно, просто е различно.“ 

Някои семейства неизбежно искат тя да остане. Понякога има и сълзи. Но обикновено и тя, и родителите са готови да продължат, когато седмицата наближи края си. „Щастливи са, че съм там. Но винаги казвам, че е добре в края на седмицата да се радват, че си тръгвам“, добавя Феерман.

Кой плаща?

И държавата, и родителите. Родителите плащат по 4,80 евро на час. Стандартните часове в момента са 49, макар че законът дава избор – между 24 и 80 часа. Държавата добавя още пари в зависимост от квалификацията. Максималната сума на час е 19,83 евро, което не е особено много. Минималното заплащане в страната е 12,40 евро на час, но средната часова ставка е 25,29 евро.

Има, разбира се, по-желани асистенти. Има такива, които перат и чистят, има такива които дори остават и преспиват, ако има нужда. Съответно бъдещите майки си разменят имена и координати. Но назначенията минават през базата данни на Kenniscentrum Kraamzorg и не винаги са по желание.

Може да ни се струва, че 10 лв. на час за опитна детегледачка са нищо (в София цените са по-високи), но има семейства, които не могат да си ги позволят. И прекратяват допълнителните грижи по-рано. Освен това има и осезаем недостиг на персонал. В момента в Нидерландия работят около 9000 краамзорх. Предишното правителството твърди, че са необходими още 11 000. 

Това обаче може и да не е точно така, защото Нидерландия промени законодателството по отношение на майчинството и бащинството. До 2019 г. бащите получаваха само три дни платен отпуск. В момента той е вдигнат на 6 седмици. И може да си вземеш още 9 седмици при 70% от плащането за предишните шест. Тоест нуждата от асистент за майчинството се променя. Платеното майчинство от доста време е заковано на 16 седмици, като и там важат следващите 6 с по-ниско плащане.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross