fbpx
Здраве

Котките са полезни за вашето здраве (дори ако сте необвързана жена)

3 януари 2020

Стереотипът на необвързана жена с котки (който откъде дойде?!), която умира от самота, лудост и болести, вече е окончателно разбит на пух, прах и косми от персиец, защото учените са установили, че котките всъщност са полезни за нашето здраве. Тоест, ако сте сама жена или сам мъж (защо пък не) с котки, вероятността да сте в добро здраве е много по-голяма, отколкото ако сте човек без котки.

В проучване, публикувано в Журнала за съдова и интервенционална неврология, лекарите са установили, че хората, които притежават котка или някога са отглеждали такава, страдат от чувствително по-малко сърдечно-съдови заболявания в сравнение с тези, които никога не са имали котки или отглеждат кучета, рибки, саламандри, торни бръмбари.

Ето какво казват учените, позовавайки се на извадката си от над 4 000 участници в проучването: “Сред хората с котки се наблюдава занижен риск от смърт вследствие на инфаркт на миокарда и всички други сърдечно-съдови заболявания (включително удар). Наличието на котки като домашни любимци може да представлява нова стратегия за намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания при високорискови пациенти.” Един вид, не само че котките не са вредни, не водят до психози и вечна самота, ами и ще ни ги предписват докторите, за да не умрем случайно от инфаркт или инсулт.

И това ако не е добра новина! В допълнение към това е абсолютно доказано, че гушкането на малки котенца намалява пристъпите на тревожност и сваля нивата на стреса заради окситоцина, който се произвежда в този момент, помагайки ни да се чувстваме по-добре.

Така че колкото повече котки, толкова повече щастие! Мяу!

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross