fbpx
Новини

Космически уикенд за деца и родители

7 април 2022

Тази събота и неделя (9 и 10 април) Военноисторическият музей в София се превръща в космическа площадка, от която може да се излети към открития космос. Предупреждаваме ви, че може и да няма връщане обратно, защото човек веднъж запали ли се по космоса, трудно се откача. Питайте Ричард Брансън и Илън Мъск. 

И сега след като ви предупредихме, може спокойно да ви кажем, че този уикенд вратите на музея се отварят за всички, които искат да разгледат специална изложба, посветена на космоса, да участват в ателиета по темата и да дегустират космическа храна. Специалната програма е по повод Международния ден на авиацията и космонавтиката, който е на 12 април.

В рамките на тези два дни ще има космическа инсталация за деца, в която ще могат да разгледат планетите и да се пробват как ще са като космонавти - със специални костюми за пътешествие из Слънчевата система. 

Освен това учените от Института по криобиология и хранителни технологии ще разкажат как се прави космическата храна и как трудът на нашите изследователи отваря възможности за полети до Марс. 30 души от посетителите ще могат да опитат лиофилизирана храна.

Ще има и детски ателиета, в които ще се правят макети на съзвездия и личен Музей на космоса. А фотоизложбата „България и Космосът“ ще разказва през приноса на нашите космонавти и учени къде сме ние във вселената на космическите открития.

Входът за музея остава непроменен, работното време - също (от 10:00 до 18:00), а ателиетата са безплатни.

Ето и подробна програма по часове за двата дни:

10.00 – 18.00: Изложба „България и Космосът“;

11.00 – 12.00: „Лиофилизираните храни – храни за космоса и бъдещето“ – презентация на ас. д-р Николай Солаков и ас. д-р Камелия Логиновска от Института по криобиология и хранителни технологии към Селскостопанска академия – София;

11.00 – 14.00: Пътуване в Слънчевата система с фондация Easyart;

11.00 – 14.00: Детско ателие „Създай Музей на Космоса“;

11.00 – 14.00: Детско ателие „Направи си сам съзвездие“.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross