fbpx
Новини

Колко ни е важна темата за човешките права

12 септември 2022

В страна като България, в която сме свикнали да оправдаваме всякакви безумия с безобидното “тука е тъй”, да работиш за осъзнаване и подобряване на човешките права звучи леко научнофантастично. Понятия като “дискриминация”, “права на децата”, “права на жените”, “достъп до здравеопазване, образование, информация” за повечето хора сигурно звучат отвлечено от всекидневното правене на неща, за да оцелееш.

Истината е, че наличието и спазването на всички права и свободи, които имаме, е гарант за това, че ще живеем по-добре - едни с други и в цялост, като общество. Тъкмо за да подчертаят колко са важни човешките права и борбата за тях, Български хелзинкски комитет (БХК) започва нова кампания - “Усилието за правата на един е ключът за правата на всички”, която съвпада с 30-ата годишнина на организацията. 

Целта на кампанията е да ни припомни, че човешките права не са абстрактно понятие, а най-стабилният гръб, стоящ зад човешкото ни достойнство и даващ ни сили и мотивация да се изразяваме, защитаваме, сдружаваме, образоваме, информираме и т.н. 

На специално създадена страница на сайта на БХК има разгледани 17 основни теми в сферата на правата на човека, които засягат всички нас, или се отнасят конкретно към маргинализирани, уязвими групи като например хора с увреждания, бежанци, представители на етнически и религиозни малцинства и др. Всяка тема е разгледана подробно с обяснение какво представлява съотвеното човешко право, как трябва да го пазим, към кого да се обърнем, ако смятаме, че то е нарушено за нас или за някого около нас, плюс полезни връзки и телефони, където това е възможно. 

Подобно малко по-детайлно разглеждане на понятията и даване на информация за всичко, което стои зад тях, осигурява знание и увереност, които мнозина от нас нямат, защото, както вече казахме, “тука е тъй”. Тука ще е както си го направим. А познаването и опазването на човешките права е основата, върху която трябва да градим.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross