от 0 до 3 години

Коластрата и кърмата

4 декември 2022

Не че не знаете, но да го кажем и ние - женската природа крие удивителни качества и свойства. Само трябва да помислите как се променя и нагажда към огромната отговорност за развитие на плода. Едно от целия набор „чудеса“, които се случват в организма, е образуването на майчиното мляко. С негова помощ през първите месеци родилката ще може спокойно да отгледа бебето, без да се тревожи с какво друго да го храни. Кърмата, освен, че ще се грижи за задоволяване на хранителните нужди на новороденото, ще осигурява и вода, и куп полезни за имунитета на бебето вещества. 

През първите часове след раждането истинското майчино мляко обаче още не е потекло. То винаги се предхожда от коластрата, която също има основна роля за захранването на младия организъм и адаптирането му към външния свят. 

Защо коластрата е „течно злато“

Нейните полезни качества и оскъдно количество са дали повод да се нарича „течно злато“. При някои бременни жени тя излиза като лек зацапващ секрет от гърдите още след петия месец на бременността. Но иначе женската коластра е продукт на млечните жлези, който се образува в последните дни на бременността и в първите 3-5 дни след раждането, след което може да се каже, че узрява. Коластрата е жълтеникава, плътна течност със солен вкус и специфична миризма. Коластрата се различава значително по своите свойства от млякото и се смята, че по своя състав тя е по-близка до кръвта, отколкото до млякото и се явява като важна междинна форма при прехода от храненето на плода към храненето на новороденото. 

Коластрата има по-висока енергийна стойност от млякото и съдържа малко течност. Така се предпазват незрелите бъбреци на новородено от претоварване. Плътността на хранителните вещества в коластрата е няколко пъти по-висока, отколкото в млякото. Друго важно качество е слабителното ѝ свойство - с негова помощ детето лесно да ще изчисти червата си от мекониума  - това е първата фекална маса, която се образува в червата на бебето още в корема на майката. Черно-зелените изпражнения ще излязат по-бързо, ако бебето погълне коластра часове, след като е родено. Коластрата помага и при физиологичната жълтеница, която почти винаги протича при лека форма при новородени.

„Течното злато” съдържа по-лесно смилаеми протеини. Освен това с помощта на витамините А и Е ще се стимулира развитието на имунитет при новороденото. В нея съдържанието на защитни имунни фактори е по-високо, което осигурява на новороденото пасивен имунитет. Неусвоените имунни фактори пък остават в стомашно-чревния тракт, където са в състояние да се борят срещу чужди агенти. Те покриват незрялата повърхност на червата, като по този начин предпазват от бактерии, вируси и паразити.

Проучванията потвърждават ефективността на коластрата срещу редица бактерии (Е.coli, стрептококи, салмонела, причинител на дизентерия и др.) и вируси (ротавирус, респираторен синцитиален вирус (RSV), вирус Коксаки, вируси на полиомиелит, вирус на ентеровагалит, вирусен херпес и Candida). 

Кърмата

Бебето е поело своето безценно количество коластра и е готово да започне да се храни с майчино мляко. Организмът на майката се е пренастроил и млякото потича, стимулирано от сукането от гърдите. Заради състава си млякото отговаря на хранителните изисквания на детето през ранна възраст. Освен това то изпълнява функции за имунна защита и регулиране на растежа на детето. Млякото променя своя състав както в етапите на бременността (раждане - кърмене - коластра - преходно - зряло мляко), така и по време на всяко хранене (предно - задно мляко). Преходното мляко е малко по-бяло или по-жълто от коластрата. След третата седмица то ще премине към леко синкав цвят - вече е станало зряло мляко.

Общото количество протеини в кърмата е 0,9-1,0%, което е 2-3 пъти по-ниско, отколкото в кравето мляко. Съдържанието на мазнини в млякото е обратно пропорционално на пълнотата на гърдата: в началото на храненето от пълна гърда, бебето получава така нареченото предно мляко, чието съдържание на мазнини е ниско. Такова мляко добре утолява жаждата му. Докато бебето изпразва гърдата, концентрацията на мазнини в млякото постепенно се увеличава. Задното мляко, което бебето получава в края на храненето, съдържа повече мазнини. Диетата на майката не влияе върху общото съдържание на мазнини в млякото. Но пък съставът на мастните киселини в млякото ѝ зависи от вида на мазнините в нейната диета.

Още ползи от майчиното мляко

Човешкото мляко съдържа много лактоза - 6,8% и около 1% от други по-сложни олигозахариди, които стимулират развитието на бифидобактерии в червата на бебето. Лактозата е важна за усвояването на калция. Високото съдържание на лактоза, която се разгражда, когато млякото се усвоява, осигурява енергия за бързо нарастващия мозък на бебето.

Човешкото мляко съдържа и широк спектър от имунологични защитни фактори. Основните видове имунни клетки, открити в него, остават активни в стомашно-чревния тракт на бебето.

Имуноглобулините, които влизат чрез кърмата в бебето, са специфични за патогените на бебето. Това е така, защото всеки път, когато майката влезе в контакт с бебето - кърми, носи, целува, подушва, докосва бебето, сменя памперси, къпе го - тя вдишва или поглъща бактерии и други патогени, които са върху кожата на детето, в изпражненията и др. Тези патогени взаимодействат с организма на майката до произвеждане на имуноглобулин, който се предава с млякото от майката на бебето. Така при всяко прикрепване към гърдата, детето получава антитела. И то специфични за онези патогенни микроорганизми, на които то и майка му са изложени.

Изцедена кърма можете да съхранявате, след като я охладите или замразите. Тук сме писали много повече по темата - заслужава си четенето.

Други неочаквани приложения на кърмата 

Ако случайно сте изцедили и оставили в хладилника количество кърма, което е повече от нуждите на бебето, то тя има и други приложения,. Може и да не сте чували, но очен проблем на дете или възрастен, се търси майка кърмачка. Причината - кърмата има доказан ефект при конюнктивит и запушени слъзни канали. Тоест капване на кърма в окото е безопасно и полезно.

Майчиното мляко може да бъде ефективно средство за лечение и превенция на подсичане на бебешката кожа и обриви.  Намажете с тампон засегнатите участъци и оставете кърмата да изсъхне на въздух. Кърмата може също така да се нанася превантивно по кожата - тя няма да навреди.

По подобен начин може да се почиства и личицето на бебето, ако има леки пъпчици след раждането. Тя също така доказано е благоприятна за бебешките крусти по скалпа – мажете нежно коричките. И още:

  • При ушни инфекции - препоръчват се капки от майчино мляко в ухото, няколко пъти на ден.
  • Компреси от кърма могат да се поставят за всякакви сърбежи, включително ухапвания от насекоми. 
  • Кърмата е естествен антисептик и може да се използва, за да успокои и насърчи лечението на одрасквания и охлузвания.
  • Майчиното мляко, подобно на физиологичен разтвор, е подходящо и за промивка на носната кухина. И то не само при бебета - работи и при по-големи деца, и при възрастни.
  • Кърмата може да окаже благоприятно въздействие при херпеси, папиломи, акне. 
  • При слънчево изгаряне майчиното мляко помага за въстановяване на кожата.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
made by cog + weband
cross