fbpx
Новини

Кои са думите на годината? Вие решавате – гласувайте!

15 януари 2024
Думи на годината

Д-р Павлина Върбанова е пътеводната светлина на всеки, който иска да пише на правилен български. Нейният сайт kaksepishe.com е по-добър от служба „Езикови справки и консултации“ на БАН, а освен това има примери, които могат да ви помогнат да се ориентирате, за да не изглеждате нелепо. И тук сме съвсем сериозни – нямате оправдание да пишете множествено число с „й“.

Платформата „Как се пише“ развива и още една страхотна инициатива – „Думи на годината“, която показва кои са ключовите думи на всяка изминала година, а с тях – и темите, вълнували ни като българи. Изследването, което вече има три издания, проследява процесите и механизмите, които са ни водили през цялата година.

Павлина Върбанова и Доротея Николова, учителка по български език и литература и журналистка, обръщат внимание, че изследването ще бъде най-пълноценно, ако в него се включат представители от различни поколения. „Има отчетливи разлики в мисленето, говоренето, изобщо в използването на езика от хората от поколението Z например и от тези от предишните поколения“, казва д-р Върбанова. 

Езикът на медиите също е много важен фактор за обществените процеси. И тази година „Думи на годината с Как се пише?“ включва анализ на медийното съдържание на български език, осигурен от партньорите на инициативата – системата за глобален медиен мониторинг и анализи Sensika. Ще бъде направена класация на най-употребяваните знакови думи и изрази от средствата за масова информация. Новост е, че освен тях ще бъдат разгледани и личностите, най-често политически оцветени, които са били в окото на медиите и са лансирани от тях.

„Необходимостта от развиване на критичното мислене и грамотното използване на информацията в интернет става все по-крещяща“, казва Николова. Нямаме достатъчно ръце, с които да я подкрепим за това нейно твърдение. 

Кои са финалистите в „Думи на годината“

„Думи на годината“ завършва с гласуване от публиката. Преди това се събират предложения от публиката, от които 5-членно жури отсява 10. В журито освен Павлина Върбанова и Доротея Николова влизат още философът и медиен експерт доц. Георги Лозанов, журналистката и писателка Веселина Седларска и поетът и есеист д-р Иван Ланджев.

За някои от избраните 10 думи можем да гласуваме всички. Гласувайте в сайта на „Как се пише“.

А ето кои са и думите финалисти:

  • „Букър“
  • война
  • времеубежище
  • демонтаж
  • евроатлантик
  • изкуствен интелект
  • ротация
  • сглобка
  • Шенген
  • PISA

Анкетата ще приключи на 20 януари 2024 г. (събота) в 14:00 часа. И ние няма да ви кажем какъв беше нашият избор, за да не ви сугестираме. 

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross