fbpx
И аз съм човек

Когато сте първата с бебе в приятелския ви кръг

22 май 2021

На 24 години бях първата с дете сред приятелите ми и се оказа, че не е много лесно да се справя с началото на родителството без подкрепа, споделя Сара Гароун. Ето какви са нейни съвети към всички родители (без значение от възрастта), които се оказват първите с деца в социалния си кръг.


Винаги съм знаела, че искам да съм майка, и имах мисия: да приключа с раждането на деца до 30 години.

Може и да звучи странно за милениал да си постави такава цел. В днешно време възрастта за майчинство продължава да се покачва и жени като мен започват да мислят за деца някъде около 30-те. Има достатъчно добри причини да почакаш малко със забременяването – кариера, пътувания, социален живот.

За мен просто беше въпрос на личен избор, когато станах на 24 и след като бях омъжена от няколко години, да родя първото си дете. И набързо осъзнах, че съм абсолютно неподготвена за майчинството.

Гледам през мъглата на спомените и вече си спомням първите ми дни като родител с чувство за хумор, но на моменти се чувствах изключително изолирана и пренатоварена. Нямам по-малки братя или сестри, нямам приятели с бебета, нямам почти никакъв опит като детегледачка и синът ми се приземи в живота ми като метеорит от неизвестни. 

Никога не бях сменяла памперс. Нямах идея колко изтощаваща е липсата на сън в първите месеци с новородено. И - чакайте малко - очаква се от мен да кърмя това дете на всеки два часа?! Ама не, никой не ми го каза това.

И макар че беше безспорно трудно да вляза в ролята си на родител, особено когато моите връстници се радваха на живота си след университета, все пак това преживяване дойде с много уроци. 

Ето какво научих за успешното навлизане в майчинството, дори когато никой около вас все още няма деца (без значение на каква възраст сте).

Консултирайте се с експерти

И така, прителите ви не са експерти по биберони и единствените им проблеми със съня са, когато се приберат късно през нощта? Може би е време да се обърнете към някой друг.

Специалисти като педиатъра, консултантите по кърмене и психотерапевтите съществуват, за да помагат на родителите. Така че възползвайте се от тяхната експертиза. Не се притеснявайте да се обадите на лекаря си с притесненията, които имате.

Използвайте детските консултации, за да зададете всички въпроси, на които бездетните ви все още приятели няма как да отговорят. И ако имате възможност, възползвайте се от всякакви услуги като консултации след раждане, курсове за родители и подкрепа за кърмене.

Защо е важно?

По време на първите няколко седмици от живота на сина ми не бях образец за успешна кърмачка. Разранените, кървящи зърна и болезненото уголемяване на гърдите ме караха да мисля дали да не се откажа от кърменето. Само няколко посещения при консултант по кърмене ми помогнаха да стъпя на правилната писта. Приключих с кърменето на сина ми малко преди първия му рожден ден.

Не е задължително това да е съпроводено с много средства. Има и доброволни консултанти по кърмене, както и онлайн групи за подкрепа, които са напълно безплатни.

Възползвайте се от технологиите

В днешно време има всякакви апликации, които могат да улеснят живота на родителите, особено когато не можете да разчитате на приятелите си за съвет. Има приложения за следене на храненето на бебето и основните моменти от развиетието му.

Въпреки това внимавайте за достоверността на информацията и източниците. Ако информацията не идва от експерт, на когото може да се разчита, подминете я и се обадете на педиатъра си.

Избавете се от страха "да не изпуснете нещо"

Няма да ви лъжа: като новоизлюпена майка страхът да не би да пропускам някакви невероятни неща в живота, си беше съвсем реален. Колкото и да обожавах новородения си син, нямаше как да не завиждам поне малко, когато виждах, че приятелите ми се събират за по едно питие. В това време аз седя вкъщи в компанията на подложки за кърмене и крем против хемороиди. 

Тогава не си давах сметка, че изпускането на различни социални активности е съвсем естествена част от живота на родителите. Но и това се преодолява. Стига да съумеете да го споделите и да намерите начин с партньора да си отделите време за социализация.

Докато единият е с приятели, другият гледа детето, или обратното. Или пък поканете приятелите си вкъщи, за да се видите малко, след като бебето заспи. И това е вариант.

Намерете си племето

Това, което промени съществено живота ми като млада майка, беше контактът ми с други майки. Тъй като в съществуващия ми социален кръг почти никой нямаше деца, трябваше да потърся приятели родители някъде другаде.

Оказа се, че има групи на майки, които се организират и срещат от време на време.  И това ми осигури мрежа от други жени, с които можем да сме заедно с парка и да си говорим за медикаменти против колики, секса след появата на бебето или кои са по-добрите пелени.

Може и да ви е малко неудобно в началото, особено след появата на Covid-19, когато е съвсем трудно да се сприятелиш с някого на живо. Въпреки това всякакви контакти, които можете да установите в този период, са здравословни за психическото ви състояние. 

Но това, че инвестирате в нови контакти, не означава, че трябва да зарежете старите. Просто не спирайте да си припомняте какво ви свързва и какво общо имате, защото, макар и в различни житейски ситуации, все още имате основата на доброто ви приятелство. Само му трябва време да си намери път отново.

В заключение

Трудно е за вярване, но 3,5-килограмовото вързопче, което ме направи майка, когато бях на 24, вече е тийнейджър. И другите ми две деца, които се родиха, когато бях на 26 и 28, вече го настигат. 

Сега съм в 30-те си години и съм се концентрирала върху кариерата си. Преподавам в курсове за родители, сред които има майки, които произхождат от предизвикателна среда. Докато ги обучавам, извиквам обратно спомените на своята първоначална неопитност като майка и им помагам да се подготвят за родителството по-добре.

И ако ви е трудно с майчинството в началото, не се притеснявайте. Ползвайте всички налични ресурси, които имате, образовайте се и намерете общност, към която да се присъедините, за да дадете най-доброто от себе си като родител независимо на каква възраст.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross