fbpx
Новини

Кое тежи повече: една бира, чаша вино или малка водка

20 април 2022

За никого не е тайна, че България се нарежда на челните места по консумация на алкохол не само в Европа, но и в света. Вероятно това може да е повод за гордост за някои хора, а за други - просто обяснение на някои обществени процеси и явления. 

Преди време Красимира Хаджииванова се опита да обобщи най-честите причини, поради които жените “си сипват”, и изобщо да обясни какво е това #шесисипя и защо е толкова разпространено тук. Препоръчваме ви текста, защото в него няма и 1 промил алкохол, но въпреки това ще ви накара да се чувствате добре.

В допълнение към това искаме да ви споделим за интересните резултати от анкетата за алкохола - DRINKiQ. Тя се провежда в продължение на няколко месеца и на нея са отговорили 12 хиляди българи. Целта е да се установи какво и колко знаем за алкохола.

Зададени са 10 въпроса, свързани с пиенето, питиетата и въздействието им върху нас.

Ето някои от отговорите.

16% от анкетираните вярват, че биха се напили по-бързо от смесването на бира, вино и спиртни напитки. Това обаче е мит, с който очевидно повечето от нас са запознати. Ефектът идва от количеството, а не от вида алкохол.

Около 1/4 от запитаните мислят, че ако мъж и жена с еднакво телосложение и килограми пият еднакво количество алкохол, то те ще бъдат засегнати от него еднакво. Всъщност не е така. Жените се напиват много по-бързо, защото при тях чернодробният ензим, който помага за обработването на алкохола, е в по-малки количества. 

70% от хората, включили се в анкетата, смятат, че една малка бира (250 мл), една чаша вино (100 мл) и една мярка спиртна напитка (30 мл) имат различен ефект върху тялото, защото едното е “по-леко”, а другото “твърдо”, така да се каже. Истината е, че тези мерки съдържат едно и също количество алкохол, въпреки че алкохолната концентрация е различна. 

11% от всички запитани са на мнение, че децата може да пият алкохол от време на време, за да “свикнат” с отговорната му консумация като възрастни. Народ, който мисли по такъв начин, НИКОГА НЯМА ДА ИЗЧЕЗНЕ. И дотук свършва шегата. Защото НЕ, децата не бива да пият алкохол - НИКОГА, под никаква форма и претекст.

Може би тук е мястото да отбележим, че бирата Е алкохол и тя не е “по-здравословна” от виното или спиртните напитки, както смятат 27% от анкетираните. В крайна сметка всичко е в мярката и зависи от количеството. 

Позволяваме си да го повторим, защото идват празници, в които повечето от нас ще се съберат с близки и приятели и ще му отпуснат края. Имайте предвид резултатите от тази анкета и подхождайте отговорно - към пиенето, яденето, шофирането в тези дни, и най-важното - към живота като цяло.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross