fbpx
И аз съм човек

Кое е първо - яйцето или кашкавалът

1 октомври 2021

Как най-често пазарувате – на място в хранителен магазин или онлайн? В скорошна анкета се опитахме да разберем навиците и нагласите за пазаруване на хранителни продукти, а днес ви представяме резултатите от нея, а с тях представяме и новия ни партньор в удобното, лесно и приятно онлайн  пазаруване – Gastronom.bg, които в следващите 2 седмици дават на всички отстъпка с промокод MaikoMila5%.


Човек и добре да живее, трябва да се върне вкъщи и да направи вечеря – в най-добрия случай само за себе си, в останалите случаи – за всеки според вкусовете му. Един не яде домати, друг – пиле, и така нататък, сещате се в каква въртележка изпада най-често майката, която трябва да сготви за скъпото домочадие.

Най-интересно идва обаче, когато въпросната майка – или баща, баба или леля, отвори хладилника, и в него открие всичко друго, но не и това, което ѝ трябва. Случвало ли ви се е да искате да си опържите яйца, но да имате само шунка? Или детето да иска спагети, но да има само круши? И на нас ни се е случвало и сме си казвали – еее, как не купих спагети, докато бях в магазина, и след това започваме да си мислим колко удобно би било някой ето сега да ни ги донесе тия спагети направо вкъщи, но не – никой не ни ги носи, защото такива вълшебства стават само в приказките.

Много е вероятно и вие многократно да сте изпадали в такава неудобна ситуация – неудобна предимно защото детето крещи НЯМА ДА ЯМ САНДВИЧ, ИСКАМ СПАГЕТИ СЕГА!!! и вие се чудите да запалите колата и да идете до Пазарджик за спагети, или просто да се гръмнете – та в тези моменти човек започва да се чуди защо не прави като една негова приятелка, която казва, че пазарува и онлайн и е адски, ама „адски доволна, маци, защото ти носят всичко вкъщи и реално просто си получаваш продуктите в кухнята“. Затова решихме да проверим колко от вас са като нас – искат да пазаруват хранителни продукти онлайн, ама нямат желание, и колко са като нашата приятелка. 

Наскоро ви споделихме една анкета по този повод и ви помолихме да я попълните чистосърдечно, а след като вие го направихте (за което ви благодарим), е време да ви оповестим и резултатите. Никой няма да се изненада много от това, че почти всички хора (92%) пазаруват най-често млечни продукти, яйца (много яйца!!), плодове и зеленчуци, а 70% взимат и месо или риба. Най-често това става в големи хранителни вериги, а онлайн хранителни продукти пазаруват 7.9% от хората, участвали в анкетата. 6% от отговорилите признават, че пазаруват хранителни продукти онлайн поне веднъж седмично, а 3.3% - и по-често.

Както всички могат да се досетят, най-често посочваните причини за онлайн пазаруването на хранителни продукти включват доставката до дома в удобен час и пестенето на време. Плащането пък става най-често при завършване на поръчката – с карта, и по-рядко при доставка. Дотук добре, но да видим и какви са притесненията, свързани с купуването на хранителни продукти онлайн. 

Разбира се, качеството на храната предизвиква най-много мислене – ще е свежа ли тази салата, портокалите дали няма да са презрели и рибата дали е прясна? 

Липсата на удобен час за доставка е една от причините, посочена от вас като нещо, което би ги възпряло от пазаруване онлайн.  Гъвкавото време за доставка (16%) пък може да е основната причина, която да промени нагласите им и те все пак да се престрашат да купят тези въпросни много яйца, млечни продукти и зеленчуци от онлайн хранителен магазин.

В заключение – всички пазаруваме много и всички се опитваме да го направим по най-лесния начин – набързо всяка вечер или един път седмично по-мащабно. Може би обаче не си даваме сметка, че онлайн пазаруването спестява много от физическите усилия на пазаруването, като в същото време ни позволява да планираме на спокойствие (а не в полу-истерия пред кашона с картофи в 7.45 вечерта). 

И още нещо – ако се притеснявате ще дойдат ли яйцата цели – ами, не се притеснявайте. Идват. И  ни нас – час по час поръчваме яйца и някой просто трябва да ни спре интернета вече!

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross