fbpx
от 0 до 3 години

Книги за детето в ранна възраст

19 септември 2022

Може и да не изглежда така, но четенето на книги с възрастни е голяма радост за децата. Как обаче да го правим с дете на една – две години, при положение че то не разбира и половината от това, което четем?

Основната задача на родителите е да възпитат любов към книгите, да заинтригуват децата, да ги пленят. Колкото по-рано започнем да правим това, толкова по-добре, съветват специалистите по ранно детско развитие. Важно е да знаем, че не бива да насилваме детето да чете книги или да слуша приказка, ако е заето с нещо друго или просто не иска. Така има голяма вероятност да го отблъснем.

Много често възрастните от умиление по своите детски книжки решават да четат именно тях на децата си. Но в книжарници има нови издания на любимите приказки и няма да е лошо да предпочетем тях. Първо, защото са нови и красиви и ще изглеждат по-привлекателно в очите на детето. И второ, защото винаги е важно детето да има книжка, избрана и купена специално за него.

Разбира се, че ако старото издание е с по-красиви илюстрации, ще предпочетете него. За детето е важно да има картинки и в този период се развива неговият естетически вкус. Тоест, ако е красиво според вас, то ще бъде красиво и за детето. Освен това, с илюстрациите то съпреживява чувствата и историите на героите.

А и както сме писали преди: Разликата между децата, на които им се чете и на които не им се чете, е в броя думи, които чуват. И тази разлика се оценява от изследователите на около 30 милиона до третата година на детето. 30 милиона думи са много. 

Как да четем книги с малко дете

Четенето заедно е един от най-добрите начини за развитие на речта на детето. Колкото повече време прекарвате в четене, толкова по-бързо то ще започне да говори. Опитвайте се да четете по нещо малко всеки ден. Нека си ляга, слушайки приказка. Или пък да четете приказка за разсънване сутрин. (Някои деца в различни периоди може да се превъзбудят от четенето за приспиване и никак да не им е до спане след приказката.)

Ето няколко полезни неща, свързани с децата и книгите.

Рафт за детски книги

Добре е да отделите рафт за детски книги, така че те да са винаги на разположение за детето. След всяко четене е хубаво да приберете книгите заедно с него - то ще се чувства важно в тази дейност. След това може да оставите тази задача изцяло на него. Само да избира какво да четете и после да прибира книжката.

Това са неговите книги, повтаряйте му го. Отначало то може и да игнорира подреждането на книгите. Но ако постоянно ги поставяте на определеното място с детето си, след известно време то ще започне да го прави самостоятелно.

Децата обичат последователността, развиват ритуал за четене в определени часове, като най-успешното четене ще бъде преди лягане. Това не означава, че не не може да четете преди обяд или след закуска - наистина няма значение. Просто ако детето ви донесе книга, която да прочетете, винаги трябва да бъде насърчавано и ентусиазирано да му обърнете внимание, а не да му откажете.

Книги с големи, ярки картинки и минимум текст

Можете да стимулирате детето да разгръща страниците на книгата. Така ще подобри фината моторика. Добре е да седнете така, че да виждате едни и същи страници.

Задължително е да разгледате картинките, да произнесете всичко, което е показано. Задавайте въпроси и малки задачи на детето: "Покажи очите на кучето", "Къде е куклата?" и т.н.

Би било чудесно, ако се стараете да четете най-изразително и с различни гласове. При четенето е хубаво да се показва на илюстрацията всичко, което съвпада с текста. Помолете го то да посочи. Като свикне ще сочи самичко, без да чака покана.

Не бива да се карате на детето за скъсани книги, трябва търпеливо да го научите да ги уважава. По-добре е да купувате книги с дебели страници и малък размер - така е по-лесно за него да борави с тях. Разбира се, когато порасне, ще се увеличи и размерът на книгите.

Приказките

Децата обичат приказки и всички приказни герои. Приказките възпитават детето, докато го забавляват, то научава кой постъпва правилно. Научава и кое е добро и кое - лошо. Освен това книгата в ръцете на възрастен вече е важна за детето като пример за подражание.  

Освен това, ако до две години малкото дете е било основно пасивен слушател, сега то започва активно да участва в историята. Направете пауза в приказката, за да завърши детето думите и фразите. Приказките със собствен свят, със собствена философия са от особено значение в читателския свят на децата. Двегодишните деца все още не разбират човешките действия, но добре осъзнават добро - лошо, забавно - тъжно. Приказките "подсказват" правилното поведение на детето. 

Стиховете

За децата е трудно да възприемат лирични текстове, но те формират усещане за красота. Опитайте се да запомните заедно с детето си отделни думи и редове от някое стихотворение. Тригодишните спокойно могат да рецитират истории или кратки стихчета в мерена реч. Тя и доста по-лесна за запомняне заради ритъма и римата.

Като правило етапът, на който е детето ви през този период (2-3 години), е пряко свързан с това колко време и как прекарвате с него. Ако детето е свикнало с всекидневни занимания с родителите си, ако са му приятни и в тях няма елементи на принуда, тогава може да минете и на по-сложни приказки от „Вълкът и седемте козлета“. Ако не, започнете с малки, забавни стихотворения и приказки. Тук няма цел да се овладее определено количество литература, целта е да внушите интерес към четенето.

Чрез книгите децата опознават света, който не е пред тях. Може силно да се впечатлят от непознати растения, места или животни. Съответно всяка книга тип география или зоология, илюстрирана добре, ще е малко чудо. 

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
made by cog + weband
cross