fbpx
Здраве

Кариеси и кърмене

5 март 2022

Кърменето е едно от първите и най-лични решения, които една майка взема за своето бебе. То може да помогне на тялото на бебето да се бори с инфекциите и да намали рисковете от астма, ушни инфекции, затлъстяване и др. Според изследванията кърмещите майки могат да намалят шансове за развитие на рак на гърдата и яйчниците. Но знаете ли, че кърменето също така може да повлияе на здравето на зъбите? И то и на тези на бебето, и на тези на майката.

Кърмене и захапка

Изследванията сочат, че кърменето може да помогне за изграждането на по-добра захапка на бебето. Проучванията са установили, че бебетата, които са били кърмени изключително през първите шест месеца, са по-малко склонни да имат проблеми с подравняването на зъбите, отколкото тези, които са изключително кърмени за по-кратък период от време или въобще не са кърмени.

Но най-доброто нещо, което трябва да направи една майка, която е загрижена за зъбите на детето си, е да го заведе на зъболекар и да се увери, че млечните зъби излизат в точното време и място.

Какво причинява кариеси в ранна възраст?

Да предположим обаче, че повече от зъбите вече са излезли, но някои от тях бързо се развалят. Това е голям проблем, защото малкото дете (а и не само то) често изпитва ужас от зъболекар. Но без лечение на болните зъби проблемите само се увеличават.

Кариесите се появяват, когато течности и храни, които съдържат захар (мляко и сок например) останат в устата на детето в продължение на много часове. Бактериите обичат захарта и я използват, за да произвеждат киселини, които много бързо и агресивно разрушават детските зъби.

Може ли кърменето да причини кариес?

Отговорът на горния въпрос е да - възможно е да се образуват кариеси заради лактозата, която е основна съставка в кърмата. Майчиното мляко също като адаптираното мляко съдържа захар. Ето защо независимо дали е хранено с кърма или с шише, е важно да се грижите за зъбите на бебето от самото начало. Но иначе имуноглонулините, които са в кърмата на мама, предпазват от микроорганизмите, които правят кариеси. Кърмата също така набавя фосфор и калций, от който се нуждаят здравите зъби.

Друга причина за развитието на кариес на предните зъбки при децата в кърмаческа възраст и ранните детски години се явява късата юздичка на горната устна. Тя често е незабележима и майката може да не знае, че бебето има такава анатомична особеност. При този случай се получава комбинация от задържане на остатъци храна под горната устна и невъзможност за почистване на горните зъбки от езика. Така се създава идеална среда за развитие на бактериална плака и разяждане на зъбния емайл.

Кариеси и нощно кърмене

Често се казва, че кърменето през нощта ще доведе до кариес, точно както се казва, че оставянето на бебето да спи с бутилка мляко може да доведе до изкривена захапка. Обаче не е установена връзка между кърменето през нощта и кариесите.

Кариеси и продължително кърмене

Много майки се колебаят дали да не спрат кърменето, след като бебето вече има зъби. Всички специалисти обаче са категорични, че кърменето се спира, когато е най-доброто за вас и бебето, а не защото има пораснали зъби. Кърмата съдържа калций и вашето бебе се нуждае от него за растежа и развитието на зъбите и костите си.

Освен това е ненужно да се обвинява кърменето за наличие на кариес - с каквото и мляко да храните бебето, то ще съдържа захар. А срещата на захарта от храните с бактериите по зъбите ще предизвика кариеси. По-вероятно е бебето да се сдобие с кариеси, ако с часове смуче шише с адаптирано мляко, сокове или други сладки неща.

Продължителното кърменето обаче има пряк ефект върху първичния зъбен кариес. Данните показват, че децата, кърмени повече от 12 месеца, имат повече зъбен кариес в сравнение с деца, кърмени по-малко от 12 месеца. Повече подробности за дългото кърмене има тук.

Как да предпазите бебето от кариес

Някои бебета имат по-податлив на разрушаване зъбен емайл. Там няма как да се намесите, но можете да почиствате зъбките. Няколко дни след раждането започнете да изтривате венците на бебето с чиста, влажна марля или кърпа всеки ден. Давайте вода след кърмене - две глътки вода могат да премахнат кърмата от зъбите.

Щом изникне първият зъб, започнете да миете зъбите два пъти на ден. Използвайте флуоридна паста за зъби в количество не по-голямо от размер на оризово зърно. Ако хигиената на устата се превърне във всекидневие, бебето ще свикне и като порасне ще му е приятно да мие зъбките си.

Доказано е, че някои вредни навици на майката преди раждането може да се отразят на зъбите на бебето ѝ. Например тютюнопушенето по време на бременност.

Счита се, че някои храни, които поема кърмачката, също пречат на здравите зъби на бебето. Това са риби с високо съдържание на живак, алкохол, кофеин, силно преработени храни. Има храни, които се считат за полезни срещу образуване на кариес – авокадо, малини и ягоди. Морковите също помагат за здрави зъбки.

Кариеси при кърмачката

Ако вие сте се сдобили с карис, докато сте кърмили, не отлагайте стоматологичната помощ. Още повече, ако майката има кариеси и използва една лъжичка с бебето, тя ще му предаде бактерии и това ще доведе до кариеси и при него. Ако се налага стоматологична процедура, която изисква лекарства, докато кърмите, консултирайте се със своя зъболекар, личен лекар и педиатър, за да се уверите, че е безопасна за бебето. Важно е да знаете, че има антибиотици, които може да взимате и те няма да навредят на бебето.

Кърмещите майки често се сблъскват и с друг проблем на устната кухина - гингивит. Ако не бъдат уловени навреме от специалист подобни пародонтални заболявания могат да доведат до загуба на зъби. Тоест не отлагайте посещенията при стоматолог.

Още повече стресът при майките често води до стискане или търкане на челюсти една в друга насън. Ако това скърцане със зъби (бруксизъм) продължава дълго може да ви изкриви захапката и да изпили зъбите. А това не е за подценяване.

Всъщност е наистина важно майката да се грижи и за себе си. Обикновено в началото на майчинството тя се поставя на заден план и отлага всяко нещо, свързано с нея самата. Нека няма “после ще си измия зъбите” или “после ще ида на зъболекар”. Вашето здраве е ключово, за да може да се грижите за здравето на бебето.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross