fbpx
Говорят специалистите

Какво заболяване е коклюшът и как да предпазим децата?

17 април 2024
Pexels

Продължителната кашлица при децата често изправя косите на родителите, особено когато излизат данни за висок процент на случаи на коклюш. Тази болест, позната в миналото като „100-дневната кашлица“ или „магарешка кашлица“ заради изразителния звук, който наподобява рев на магаре, се е лекувала някога и с „магарешко мляко“. Поне такива са митовете за заболяването.

Ваксината

В наши дни има много по-удачни методи като например ваксината, която в България се прилага от най-ранна възраст.

Тя е важна, защото тази болест протича тежко предимно при малки деца. Затова у нас ваксинирането започва още на 2-месечна възраст. Прави се трикратно до 6-месечна възраст. След това има реимунизация, когато детето навърши година и половина – две. Следва реимунизация на 6 години. По новия имунизационен календар има такава и на 12 години.

Все пак лекарите успокояват, че не всяка продължителна кашлица може да е причинена от коклюш, а често симптоматиката е вследствие на мръсния въздух, който е характерен предимно за големите градове.

Според статистиката в България до края на март има 114 случая с коклюш, доказани с PCR тест.

Броят наистина е внушителен, особено ако се сравни с данните от миналата година, когато случаите са били едва 4–5 за същия период.

„При разгърната клинична картина коклюшът не може да се сбърка с друг вид заболяване. Кашлицата при него е пристъпна, продължителна. Децата почервеняват, не могат да си поемат въздух. Имат сълзи в очите и накрая, поемайки си въздух, се чува един характерен звук. Него лекарите наричат реприз – дълбоко вдишване, което минава през стеснените дихателни пътища.

След това се успокояват. Дали за кратко, или за дълго – зависи от тежестта на инфекцията и от организма. Тези кашлични пристъпи се наблюдават много пъти през деня. Оттам идва и тежестта на заболяването“, обяснява общопрактикуващият лекар д-р Веселина Никифорова.

Тя уточнява, че тази симптоматика е по-характерна за неимунизираните деца и възрастни, а не за имунизираните, при които клиничната картина протича много по-леко.

Ваксината предпазва организма от заразяване и от по-тежко протичане

„Инкубационният период на коклюша е между 7 и 10 дни. Зависи пак от имунитета на човека. След това започва т.нар. катарален период, който протича с кихане, кашляне, хрема. Може да се появи и температура до 37,2 градуса или малко по-висока. Следва периодът с описаните репризи и накрая настъпва оздравителният период“, допълва лекарката.

Като при всички болести пациентът е зара̀зен дни, преди да започнат симптомите по време на инкубационния период, но най-заразен е по време на катаралния и когато кашлицата е силна и разпръсква във въздуха причинителя на коклюша т.нар. Bordetella pertussis. Това е начинът, по който се разпространява инфекцията – с кихане, кашляне, пипане на секрети от очите.

Кой е най-вероятно да се разболее?

„Най-вероятно е да се разболеят неимунизираните деца и тези с незавършен имунизационен курс. Това са децата под 6-месечна възраст и, за съжаление, при тях заболяването протича най-тежко“, казва д-р Никифорова.

Специалистът предупреждава, че съвсем не е изключено малкото дете въобще да няма кашлица, а клиничната картина да се прояви с продължителен задух. „При такава проява на симптоми трябва да не се изключва и коклюшът особено в настоящата епидемична обстановка“, допълва д-р Никифорова.

По думите ѝ, усложненията, които дава коклюшът, са пневмонии и енцефалити. Ако ваксината причинява някакъв дискомфорт при малък процент от децата като зачервяване на мястото на поставянето, безпокойство или температура, то при неимунизираните деца се вижда колко тежко протича коклюшът и до каква степен може да увреди организма.

„Заради силната кашлица децата спират да ядат, което допълнително утежнява клиничната картина и протичането на самото заболяване“, допълва специалистът.

Лечението

„Когато протичането е тежко, заболяването задължително се лекува в болница. Както стана ясно, малките деца с коклюш не се хранят и повръщат от кашлицата. Така освен клиничната картина на дихателните пътища, боледуването води и до обезводняване на детския организъм, което при едно до 6-месечно бебе е изключително тежко състояние. То може да свали до 1 кг, което е голям процент за неговия организъм“, казва д-р Никифорова. Тя прави уточнението, че деца в такава крехка възраст задължително се лекуват в болница, тъй като може да се наложи и подаване на кислород.

Отскоро могат да се имунизират и бременни жени в последния триместър на бременността.

Смята се, че антитела от майката преминават в новороденото в първите месеци от раждането на детето и докато започне неговата ваксинопрофилактика, то се счита за предпазено от заразяване.

„Много възрастни са носители на коклюш, но имат по-леки симптоми, защото с времето или са имунизирани, или са се срещали с този вирус. Те дори могат да не са наясно, че разпространяват причинителя на коклюша в семейството. Но това е особено драматично, ако там се появи нов малък човек“, уточнява д-р Никифорова.

Затова и специалистът приканва възрастните да се ваксинират. Ваксината, която съдържа профилактика срещу коклюш, е налична в аптеките в момента. Хубаво е да се прави през 10 години, след като човек навърши 25-годишна възраст.

„В момента през 10 години личните лекари правят ваксина за тетанус и дифтерия, но нищо не пречи да се прави ваксината за дифтерия, тетанус и коклюш“, допълва лекарката.

Повечето от нейните пациенти ваксинират децата си и съвсем малък процент не го правят. Д-р Никифорова разяснява на всички родители срещу какво защитават децата си.

„Разказвам подробно как протича болестта, защото, за щастие, много от болестите ги виждаме рядко именно благодарение на ваксините. Така е и с коклюша. Изключително малък брой на заразени има през годините. Като всяко заболяване и коклюшът има цикличност и сега сме в епидемичен взрив. Но когато 95% от населението е ваксинирано, вероятността да избухват такива епидемии, се свеждат до минимум“, завършва тя.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross