fbpx
Новини

Какво трябва да знаем за тестването и учебния процес

9 ноември 2021

Присъственият учебен процес става възможен с изследване на учениците с щадящи бързи антигенни тестове за Covid-19, докато 14-дневната обща заболеваемост падне под 250 на 100 хил. души, пише dnews.bg.

Изключение ще се прави за децата с валиден документ за преболедуване или с отрицателен резултат от лабораторно изследване, а за учениците над 12 години - и ако имат документ за ваксинация. Това е записано в актуализираните Насоки за обучение и действия в условията на извънредна епидемична обстановка в училищата.

Те стават задължителни по силата на заповед на министрите на здравеопазването Стойчо Кацаров и на образованието Николай Денков, която беше издадена и публикувана снощи.

Кога се тества

Тестването се извършва в училището с изключение на учениците със специални образователни потребности, които се изследват вкъщи. В случаите когато присъственото обучение се възобновява в дни, различни от понеделник и четвъртък, тестване се извършва в първия присъствен ден от седмицата. Ако той е вторник, следващото изследване се прави в четвъртък. Ако първият присъствен ден е сряда или петък, следващо тестване през седмицата не се извършва.

Как се тества

Изследването на учениците се провежда в класната стая на паралелката от поне две лица, определени от директора (педагогически, непедагогически персонал, медицинско лице или доброволци). Доброволци могат да бъдат родители, медиатори, представители на БЧК и др., които разполагат с валидни документи за ваксинация, преболедуване или отрицателен тест.

Педагогическият и непедагогическият персонал работи присъствено само при наличие на валиден документ за ваксинация, преболедуване или за отрицателен резултат от лабораторно изследване или при задължително изследване два пъти седмично на място в училището с неинвазивен бърз антигенен тест, осигурен от училището, гласи още текстът.

Ако има положителен резултат

При вземане и отчитане на пробата лицата следва да са с лични предпазни средства – ръкавици и маски, осигурени от институцията. При установяване на положителен резултат ученикът се отделя в предназначеното за такъв случай място при осигурено наблюдение, като се съобщава на родителите и на личния лекар.

Ученикът се допуска обратно в училище само при предоставяне на отрицателен резултат от лабораторно изследване или валиден документ, че е клинично здрав. Уточняващото изследване следва да се проведе до 24 часа от положителния резултат от бързия антигенен тест, направен в училище.

Учениците от паралелката продължават да се обучават присъствено до момента на потвърждаване на положителния резултат от тест, проведен в лабораторни условия. В случай на потвърден положителен резултат, паралелката се карантинира. При липса на положителен резултат, паралелката продължава присъственото обучение.

Допълнително време

В дните на изследване дневният режим се променя, за да се осигури време – до 30 минути. Промяната на дневния режим може да се извършва чрез промяна на началото на учебния ден, намаляване на продължителността на междучасията, на учебните часове или друго решение на директора. Родителите се уведомяват за промяната на дневния режим поне един ден предварително.

Ако родителите не са дали съгласие за изследване

За учениците, чиито родители не са дали съгласие за изследване, се организира обучение от разстояние в електронна среда в зависимост от възможностите на училището, пише още в Насоките. В тези случаи родителите не подават заявление за преминаване в обучение от разстояние в електронна среда и не се изисква разрешение от началника на регионалното управление на образованието.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross