fbpx
И аз съм човек

Какво (освен пари) ни трябва, за да си купим имот?

19 септември 2023
дом макет надпис

Нали знаете поговорката, че всеки мъж трябвало през живота си да засади дърво, да построи къща и да отгледа син. Винаги, когато я чуя, си казвам – добре че не съм мъж, защото щях доста да се потисна. Първо, не мога да отгледам и една теменужка вкъщи, какво остава за цяло дърво. Що се отнася до къщата – каква къща, моля ви се, с тези цени на земята, строителните материали и надницата на плочкаджиите. Най-много да си построя къщичка за птици на някой хълм в „Редута“ и да прекарам старините си в нея като стара и проскубана гарга. 

От трите задължителни неща само това с детето, слава Богу, е сбъднато и, признавам си, до това лято си мислех, че е много вероятно аз в този живот никога да не се сдобия със собствен дом, в който поне да опитам да отгледам някакви цветя и, ако е рекъл Господ, на двора да засадя овошка. 

Не че не съм искала да си имам къща – искала съм, но така се стекоха нещата в живота ми, че докато се наканя да мисля за купуване на имот, дойдоха няколко световни кризи, после родих дете, после дойде Ковид и ето ме днес, на възраст, на която много хора имат по два апартамента, вилна къща и се оглеждат за инвестиционен имот в Палма де Майорка, а аз притежавам стар автомобил и няколко чифта маратонки. 

Винаги съм се възхищавала на връстниците ми, които са мислели стратегически и още на 25 са започнали да събират пари, за да си купят къща.

Аз на 25 притежавах един малко по-скъп чадър, който скоропостижно загубих – това е, с което разполагам като умения да задържам материалните активи около себе си.

Та на прага на това лято изведнъж животът ми сервира ситуация, в която купуването на имот беше единственото правилно дългосрочно решение и аз се хвърлих в него с всички сили, през глава и без никаква подготовка какво ме чака. 

Винаги съм избягвала да търся информация за банки и ипотечни кредити просто ей така, за да съм информирана – по същия начин, по който човек избягва да търси информация за болници и зъболекари.

Никой не проучва кой зъболекар вади най-хубаво мъдреци и къде най-красиво могат да ти изтръгнат апендикса. Сдобиваш се с тази информация или в хода на изтръгването, или малко преди това, ако ситуацията не е спешна и позволява да избереш измежду няколко специалисти.

Та така и аз с банките и кредитите. Виждах хора около мен, които взимат ипотечни кредити, после обикалят с месеци пазара на имоти, докато той не ги изплюе с вид на нещо, довлечено от канала, и си казвах: „Ей това няма никога да си го причиня! Ще си живея под наем до живот, но да обикалям половин година из блоковете в „Света Троица“ и „Левски“ Г – никога!“.

Но, както казах, животът е това, което ти се случва, докато си правиш планове, затова в края на май тази година се озовах при моите любими счетоводители от Fourmate, и им заявих:

„Искам да взимам кредит, май ще ми трябва този, този, този, този и този докумeнт.“

(Повторете „този“ поне 10 пъти, за да разберете КОЛКО документи ви трябват реално.) И явно съм изглеждала толкова клета и нещастна, че те първо ме поканиха да седна и после ми казаха: „Искаш ли да те свържем с кредитен консултант, който ще ти помогне да минеш през целия процес, за да не се побъркаш?“

И аз моментално казах ДА. МНОГО ПЪТИ ДА.

И така се запознах с услугата кредитен консултант в Winners Group – компания, която има експертни познания във всяка сфера от финансовия пазар, но най-важното за мен в този момент – имаше точния човек – Ивайло Спасов, който да вземе случая ми присърце и да ме преведе през супер напрегнатите два месеца, които последваха.

Ивайло е човек, който освен с консултация за кредит, може да ви съдейства за застраховки на почти всичко, което се сещате – от автомобил (дори 20-годишен) до живота (без значение колко годишен).

Сега сигурно ще кажете – ама това е реклама. Да, реклама е, естествено. От сърце, при това.

Вярвам, че за хората, които ти помагат да живееш по-добре и по-хубаво, трябва да се говори. За зъболекарите, от които не те боли много, когато ти лекуват зъбите, за собствениците и персонала в ресторанти, където си облизваш пръстите и отношението е супер, и по същия начин – за кредитни консултанти, които взимат предвид желанията ти и търсят най-доброто за теб, улеснявайки ти живота неимоверно.

Защото, повярвайте ми, ако се хванете сами да правите всичко онова, което иначе кредитният консултант ще направи вместо вас, зъбите ви сами ще опадат и няма да имате нужда от зъболекар.

От момента, в който казах онова заветно ДА, до момента, в който се видях да подписвам документите при нотариус, минаха точно два месеца. Може наглед да е малко, но на мен ми се видя цяла вечност, а ако нямах подкрепата на моя кредитен-ангел-консултант (присъствал и на сделката, за да направи и нея по-лесно преживяване), със сигурност тези два месеца щяха да са шест, при това с неясен резултат.

Сега пиша всичко това не за да се хваля, а за да помогна на друг, който обмисля да тръгне по този път.

Много пъти в нашата собствена група във Фейсбук – „Положението е Майко Мила“, съм виждала постове от жени, които пишат, че искат да купят имот, но не знаят откъде да започнат.

Моят съвет е – започнете от консултация с човек, който това работи. Първо – сигурно е. Второ – ще се подготвите предварително за процеса, вместо да се сблъсквате на всяка крачка с проблеми и предизвикателства. И трето – безплатно е.

И още нещо много важно – потърсете подкрепа от семейство, близки, приятели, партньор, особено ако могат да ви съдействат със средства за самоучастие (ако нямате достатъчно). В моя случай имах помощта на баща ми, която беше от изключително голямо значение за моето собствено спокойствие и успеха на цялата операция, и аз съм му безкрайно благодарна за това.

Пригответе се и за допълнителни разходи, които неминуемо изникват в хода на сделката, както и на самата сделка. 

Трябва да знаете отсега, че ако взимате имот с ипотечен кредит, то сделката ще бъде изповядана на пазарната му цена, което означава доста пари. Към тях добавете и сумите за нотариуса, Агенцията по вписванията, общината и евентуално – комисион за брокера на продавачите. Да, правилно прочетохте – от известно време на пазара се предлагат имоти, маскирани под загадъчното „само за частни лица“.

Отначало ще си кажете – ами аз съм частно, де, нали така? Така, обаче „само за частни лица“ всъщност означава, че брокерът на продавачите ще играе и за вас или поне ще вземе пари и от вас, пък много е вероятно и да не свърши много във ваша полза.

При всички положения, ако сте като в моя случай – търсите спешно да купите еднорог, може да се наложи да преглътнете тази очевидна несправедливост и да плащате комисион на брокера на отсрещната страна.

Като теглите чертата след всичко това, което изброих, ще видите, че се събира доста солидна сума, с която трябва да разполагате задължително, за да може въобще да осъществите сделка.

И все пак, въпреки всички сложнотии и предизвикателства, да знаете, че си струва. Затова, ако сте на прага на взимането на това важно решение, стискам ви палци и ви пожелавам успех с начинанието и ако позволите – още една препоръка на изпроводяк. 

Не се съгласявайте с компромисни имоти, само за да купите нещо.

Това все пак ще е мястото, на което ще живеете или ще давате под наем, и е добре да ви харесва.

Ако ви е страх от височини – не си взимайте нещо на 19-ия етаж, защото е по-евтино.

Ако ви харесват няколко конкретни квартала, дайте си време да намерите имот точно в тях, а не в друг, намиращ се на другия край на града. Въобще – знайте си силите и желанията и не се отклонявайте много от тях. 

Някъде там ви чака вашето място, а преди него ви чака и вашият кредитен консултант, и само трябва да се намерите и с двете, както аз направих в тази година, в която няколко преживявания ми бяха за първи път. За първи път ми извадиха мъдрец (всички казваха, че ще стане за 5 минути и ВЪОБЩЕ НЯМА ДА БОЛИ. А всъщност продължи повече от час и беше ужасно!) и за първи път купувах имот (мислех, че ще е ужасно, но не беше). 

И от двете ме беше много страх, но си казах – който го е страх от мечки, банки и мъдреци, си прави окоп в гората и си живее в него до края на дните си, затова се хвърлих смело и преодолях страховете си – все още и за мое собствено учудване.

Сега от време на време се сещам, че ми остават още няколко мъдреца и си казвам, че май предпочитам да мина ще един път през целия процес на купуването на имот, да вися шест часа в общината за данъчна оценка и да си вадя най-разообразни по вид и дължина заявления, декларации и служебни бележки, вместо пак да ми извадят зъб. 

И понеже виждам, че във Фейсбук групите след въпросите за купуване на апартаменти най-често задаваните са тези за вадене на мъдреци, ще ви разкажа за къртенето на зъб, но и за къртенето на стени в новия ми апартамент, следващия път.


Ако имате нужда от професионалисти в областта на счетоводството и кредитирането, ви препоръчвам от сърце да се обърнете към:

Камелия Калайджиева от счетоводна къща
Fourmate Ltd
kamelia.kalaydjieva@fourmate.com
телефон 0888 64 82 10

Ивайло Спасов от Winners Group
ivailo.spasov@winnersgroup.bg,
телефон 0893 777 666

Красимира Хаджииванова

Съосновател и редакционен директор на Майко Мила

всички статии на автора
Споделете статията
cross