fbpx
Здраве

Какво не знаем за ХИВ: пазим се с хапче, живеем дълго и раждаме здрави деца

25 юли 2022

ХИВ отдавна не е диагноза тип смъртна присъда. Медицината е напреднала толкова много, че вече няма нито един мит около хората с ХИВ, който да не може да бъде лесно оборен с редица положителни резултати. Какви точно - разказва Елена Биринджиева от Центъра за сексуално здраве CheckPoint София.


2022 г. В света върлува една пандемия, която ни уплаши много – Covid-19. Малцина обаче знаят, че вече 40 години в света е обявена пандемия – ХИВ. За ХИВ в България битуват различни митове. Едва 16% от българите са се изследвали за ХИВ, като в голямата си част това са жени в детеродна възраст и се предполага, че са го направили по необходимост.

Делът на осъзнато изследвалите се е изключително малък, както показва проучване на обществените нагласи по отношение на ХИВ/СПИН на изследователски център „Тренд“ по поръчка на Центъра за сексуално здраве CheckPoint. В същото време ранното диагностициране дава възможност за започване на навременна терапия, която позволява носителите на вируса да живеят дълго, да не заразяват партньорите си и да имат здрави деца. С тази възможност са наясно само 16% от българите показва още изследването.

Една от причините за страха е непознаването на съвременните терапии. Около половината от диагностицираните мислят, че носителите на вируса живеят малко. Другата е стигмата в обществото, което отказва да ги приеме. Според проучването на „Тренд“ едва 15% от българите са готови да имат приятел с ХИВ. Само една трета са съгласни да работят с ХИВ-позитивен (32%) или да общуват с носител на вируса (36%). Да създадат семейство с партньор с ХИВ са склонни 2%, да живеят с инфектиран – 7%. Все още всеки пети българин смята, че може да се зарази при ползване на общи тоалетни помещения, а всеки четвърти - че това може да се случи при разговор със заразен или при ползване на неизмити прибори.

ХИВ или СПИН

Много хора, включително лекари и здравни работници, не знаят разликата между ХИВ и СПИН. ХИВ е вирусът, който ако не се контролира със съвременната антиретровирусна терапия (АРТ), може да се развие до СПИН (Синдром на придобитата имунна недостатъчност).

Ако човек приема лекарствата си редовно, може да доживее дълбока старост, без да развие СПИН. Онези, които загиват от ХИВ-свързани състояния, не умират от СПИН. Те умират от заболяване, което е свързано с неконтролируемата ХИВ инфекция, която е нанесла сериозни поражения на имунитета и тялото.

Затова не е коректно да се казва, че някой е със „СПИН“, както и не е напълно коректно да се каже, че е загинал от СПИН. СПИН е синдром. Пациентите умират от сърдечна, белодробна или друга недостатъчност или от заболяване, предизвикано от СПИН-свързано състояние.

Как настъпва инфектиране с ХИВ

Специалистите, които работят в темата за сексуалното здраве и ХИВ, предпочитат да използват термина „инфектиране“, вместо „заразяване“.

Инфектирането с ХИВ настъпва в няколко случаи:

  • при необезопасен рисков сексуален контакт (най-често вагинален или анален секс без презерватив) с носител на вируса;
  • при интравенозна употреба на наркотици;
  • при използването на нестерилни игли и инструменти при манипулации, свързани с кръв (стоматологични процедури, татуировки и др.).

Рискът от инфектиране чрез необезопасен орален секс или от кръвопреливане в България се счита за минимален, дори нулев. Рискът от инфектиране с ХИВ от медицински работници при убождане с игла е 0,03%, а ако се спазват обичайните мерки за защита при хирургични интервенции (ползване на очила, маски, ръкавици) от лекарите – рискът е нулев. ХИВ не се предава от ползване на общи тоалетни, прибори, битови контакти и съвместно съжителство. 

PrEP и PEP – хапчетата, които предпазват от инфектиране с ХИВ

Науката напредна толкова, че вече съществуват „хапчета“ против ХИВ. Медикаментите се ползват преди или след рисков сексуален контакт.

PrEP e медикамент, който се ползва преди рисков сексуален контакт по определена схема. PEP e постекспозиционна схема и се приема 30 дни, като трябва да стартира до 72 часа след потенциален рисков контакт. PEP по същество представлява терапия, която приемат живеещите с ХИВ.

Терапията за предпазване от инфектиране преди или след рисков контакт е достъпна в България. В CheckPoint София може да се получи консултация с лекар и рецепта.

ХИВ-позитивните могат да имат здрави, неинфектирани деца

Благодарение на съвременната антиретровирусна терапия (която в България се предоставя безплатно от държавата) вирусът спира действието си в тялото и по този начин се стопира процесът по „разрушаване“ на имунитета. Когато няма какво да саботира имунитета, не се отчита и влошаване в общото състояние на човека.

Медикаментите „изчистват“ вируса от кръвта и спермата, благодарение на което живеещите с ХИВ не предават вируса на партньорите си и могат да имат здрави, неинфектирани деца. Състоянието, в което в кръвта и телесните течности не се откриват вирусни частици, се нарича „неоткриваем вирусен товар“. Той се постига, ако всеки ден живеещият с ХИВ приема своята терапия. Ако спре, вирусът става „откриваем“ и може да бъде предаден. Пациентите с ХИВ с неоткриваем вирусен товар не могат да предадат ХИВ и при медицински, стоматологични, козметични и други интервенции. 

Кой може да се инфектира с ХИВ

В България основният път за предаване на инфекцията е сексуалният. В Украйна и Русия, които са с най-много случаи на ХИВ в Европа, например, основният път за предаване е чрез инжекционната употреба на наркотици. Проституиращите мъже и жени също са в рисковата група, но не съвсем – те често се изследват и се грижат за сексуалното си здраве.

Не е напълно вярно, че ХИВ се предава основно между групата на мъжете, които правят секс с мъже. Сред тях се установяват много случаи, но това се дължи на факта, че групата на гей и бисексуалните мъже се изследват редовно. У нас има близо 2000 инфектирани с ХИВ, но реалният им брой е поне 3 пъти повече. Случаите в страната намаляват, защото много хора от рисковите общности приемат PrEP, а тези, които са с ХИВ и приемат терапия, не предават вируса. Уви, това е измамно – има много „скрити“ инфектирани, които не знаят и не се изследват.

Защо в България превенцията на ХИВ не върви

Държавата се проваля в превенцията на ХИВ. У нас за ХИВ безплатно и анонимно може да се изследва всеки човек в 13 РЗИ (бившите ХЕИ), стига да не му поискат лична карта на входа и да не го питат къде отива в административната сграда, или пък да не е затворен кабинетът заради липса на персонал или Covid-19.

Една частна лаборатория предоставя анонимно и безплатно изследване за ХИВ и хепатит в национален обхват, но липсват услуги за подкрепа и придружаване след положителния резултат. Eдинственото място за анонимно и безплатно изследване за ХИВ, където пътят се преминава от тестването до стартирането на терапия и постигането на неоткриваем вирусен товар, е Центърът за сексуално здраве CheckPoint София. Държавата е финансирала безплатно тестване в 7 града, но липсва сериозна публична информация за достъпността и качеството на тези услуги.

За какво да се изследваме, когато имаме активен сексуален живот

В зависимост от сексуалните практики се препоръчва веднъж на половин година да се правят изследвания за ХИВ, хепатит В, хепатит С, сифилис, както и гонорея, хламидия и микоплазма. Последните три – хламидия, гонорея и микоплазма/уреаплазма, е силно препоръчително да се правят с PCR диагностика (с гърлен, ректален секрет, влагалищен секрет или урина), а не с кръвни тестове. Мъжете е добре веднъж годишно да си правят профилактичен преглед при уролог, а жените – при гинеколог и специалист по образна диагностика на гърда. 


Ако се нуждаете от консултация относно сексуалното и репродуктивното здраве, можете да получите такава в CheckPoint София. Вижте повече на www.checkpointsofia.info 

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross