fbpx
Хранене

Какво е био и има ли своя, сертифицирана почва у нас

20 юни 2022

Забелязали ли сте как в мига, в който станем родители, започваме да виждаме света по нов начин? Всичко около нас вече не е просто мястото, на което живеем, а мястото, в което ще растат децата ни. Правят ни впечатление хиляди неща, в които досега може и да не сме се задълбочавали особено - от високите бордюри и счупените тротоари до мръсния въздух. Започваме да обръщаме повече внимание на дрехите, които носим, препаратите, които ползваме, храната, която консумираме. 

Последното е особено важно, когато говорим за ранно детско развитие и за отглеждането на здрави и щастливи деца. С какво се храним ние като техни родители, какво консумира бременната жена или кърмачката, с какви храни ще захраним детето и какви ще продължим да му предлагаме занапред - всичко това определя културата на хранене на един бъдещ възрастен, а тази култура определя и отношението му към самия себе си и към света.

Така че, мили бъдещи и настоящи родители, да си го кажем направо - с появата на децата нещата се променят. И преди да пророните гореща сълза по славното отминало време, нека да кажем, че по-голямата част се променят за добро. Тук, разбира се, не говорим за количеството сън, което се променя и клони към нула. Но то не може съвсем всичко да е в пастелно розово. Затова е добре да вдигнем нивото на осъзнатост по отношение на света и храненето ни, че като не можем да спим като хората, поне да се храним както трябва. 

Днес имаме огромен избор от продукти, които можем да включим в семейното меню, за да запознаем децата си с истинско разнообразие от храни и те да имат възможност да отхвърлят с отвращение повечето от тях. Но разнообразието само по себе си не е единственото важно нещо. Качеството на храната и начинът, по който е произведена, са фактори, излизащи на преден план все по-често за все повече семейства. Затова изборът на много от нас се спира на храните, произведени чрез биологично земеделие, т.нар. био храни. 

Едва ли има човек, който да не иска да дава на детето си най-чистата, проверена и вкусна храна. Но често ни спират недоверието и незнанието какво точно е био продукт, как се сертифицира и произвежда, къде расте, какви са хранителните му свойства и има ли изобщо къде да го открием. Спира ни, разбира се, и самото дете, което храни тайно котката с броколи, но това е един друг сюжет (ще го дадем на Nat Geo Wild, защото къде се е чуло и видяло котка да яде броколи!). 

За какво говорим, когато говорим за “био храни”

Био храните, още познати като органик храни, са тези храни и продукти, произведени чрез биологично земеделие. При биологичното земеделие се използват естествени вещества и процеси, които не просто правят храната полезна, вкусна и чиста от различни химически замърсители, а и са щадящи към околната среда.

В същината си био земеделието е метод, който се грижи за:

  • отговорното изразходване на енергия и природни ресурси; 
  • опазване на регионалното екологично равновесие – пример, който касае всички нас: в био земеделието не се ползват пестициди, които вредят на някои видове и част от тях са пагубни за пчелите; 
  • подобряването на плодородието на почвата;
  • поддържане на качеството на водата;
  • хуманно отношение към животните и съобразяване със специфичните им нужди.

Всичко това кореспондира с нещата, които вече споменахме: когато станем родители, виждаме всичко в неговата цялост и започваме много повече да се интересуваме какъв свят оставяме на децата си. Иска ни се да е онзи от нашето детство, в който доматите имаха вкус на лято, и един такъв домат от градината на баба беше достатъчен да ни захрани с енергия за цял ден фунийки. Е, подплатен и с някоя и друга мекица, разбира се.

Добре, откъде да знаем, че нещо е био?

Виждали ли сте този знак?

На това симпатично листенце му се вика “Евро лист”, защото има звездите на Европейския съюз и е… лист. Логично. Всъщност зад това лого стоят цялата отговорност и ангажимент, поети от страните от ЕС при сертифицирането на биологичното производство. Знакът “Евро лист” е задължителната маркировка за био продукти на Европейския съюз. 

Когато видите това лого, можете да сте сигурни, че продуктите с него са сертифицирани по Европейския регламент за биологичното производство и етикетирането на биологични продукти. Те съдържат минимум 95% био съставки и отговарят на строги изисквания относно целия жизнен цикъл на продукта, които се проверяват от независими контролни органи.

Всяка страна членка определя контролните органи, които проверяват действащите лица по веригата на биологичното производство. Всички производители, дистрибутори и търговци на биологични продукти трябва да се регистрират в своя местен контролен орган, преди да получат разрешение да продават продукти като биологични. След като бъдат проверени, те получават сертификат, който се подновява след нови проверки всяка година. Същата процедура важи и за вносните биологични продукти.

У нас за това съблюдава Министерство на земеделието и храните, което има изготвена база данни с производителите, преработвателите и търговците на земеделски продукти и храни, произведени по биологичен начин. Тя е достъпна за всички тук. От нея може да се осведомите кои са контролиращите лица и каква е нормативната база. 

А като знаем вече кое е био, къде да го открием?

След като успяхме да използваме “контролиращи органи” и “нормативна база” в едно изречение и за да спре да ни се вие свят от толкова сложни думи, е редно да си поговорим откъде и как можем да купуваме био продукти без притеснение за произхода и качеството им. За вас не знаем, но ние от сложни думи огладняваме. А как се бори гладът? С храна! Храната е спасила света от гладна смърт - не е нещо друго.

Важно е обаче, както вече подчертахме, храната да е качествена. Винаги можете да откриете малки ферми и био производители онлайн или през фирмените им магазини (ако имат такива) около вас. Но за повечето от нас това не е работещ вариант, като се има предвид колко време имаме за пазаруване. Оптималният вариант е да влезеш някъде и да излезеш с всичко необходимо.

Фантастико” е чудесна идея за пазаруване на качествена био храна и био продукти, които са сертифицирани (имат онзи знак, за който вече споменахме) и проверени както от контролните органи, така и от вкуса на потребителя. Всъщност “Фантастико” е верига с изключително богат асортимент био храни - над 800 различни продукта на био щанда им. 

Само дето този био щанд не е точно щанд, а магазин в магазина, защото там можете да откриете най-различни категории храни, включително такива, подходящи за хора с хранителни непоносимости и специални режими на хранене. Сурови био барове, био масла, охладени животински продукти, безглутенови храни, както и т.нар. супер храни, костен бульон, желатин на прах, че и крафт кафе, различни лакомства… Въобще, от био пиле – био мляко.

Био щандовете на “Фантастико” са във всички техни големи магазини. Гарантираме ви, че можете да изкарате няколко часа в разглеждане и запознаване с целия асортимент, защото той е огромен. И това е поредното доказателство, че био храните не бива да се възприемат като нишови продукти. Все повече хора правят избора на продукти за семейната вечеря именно от био щанда, защото съотношението цена-качество е на доста добро ниво, а в различните категории продукти вече има все по-голям избор и все повече производители.

Убедени сме, че тази тенденция ще се задържи и в бъдеще, тъй като всяка едно производство - без значение на храни или на чорапи, ще трябва да предлага продукти, които са с минимален негативен отпечатък върху околната среда и с максимална полза за потребителя, консуматора, клиента или с други думи - за нас и нашите деца.

Всеки от нас иска да се храни качествено. Био храните са една възможност да го направим по най-добрия начин. Ние наистина сме това, което ядем. Храната е част от всичко, което правим, от начина, по който общуваме с хората, тя е удоволствие, хоби, необходимост, понякога лекарство, социален живот… И буквално ни слага на една маса. (Под която понякога има и един домашен любимец, който трябва, да речем, да е куче, но понеже нали сме това, което ядем, той лека-полека се превръща в чушки, моркови, бамя… всякакъв зарзават, с който очевидно не желае да се асоциира малкият човек вкъщи и затова го изпраща под масата.) 

Тази храна, която ни събира на една маса, все по-често ни вкарва и в един магазин. А като обикаляме за био продукти, неизбежно ще се засечем на щанда във “Фантастико”. То къде другаде…

Този текст е публикуван с подкрепата на “Фантастико”.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross