fbpx
Бременност

Важни съвети какво да НЕ правите, когато сте бременна

27 април 2018

Думата „първескиня“ звучи като нещо, което се предава по въздушно-капков път и от което много сърби, затова нарочно ще я избягваме. Ще наричаме жените, които стават майки за първи път така: жени, които стават майки за първи път.

Въпреки многобройните книги с важни съвети за родители, които може би прашасват на нощното ви шкафче и безкрайните часове, които прекарвате в ровене в Google, в търсене на всякакви въпроси, свързани с бременността и раждането, е възможно да нямате никаква идея колко луда и категорична промяна се случва в живота ви с идването на едно бебе. Оттам няма и как да предполагате колко глупави решения може да вземе една бременна жена, която ще става майка за първи път. Или тази, която е забравила какво е да си бременна.

Например, предполагали ли сте, че на този свят някой е измислим устройство за затопляне на мокрите кърпички, с които бършем бебешкото дупе? Еми да, има и такова изобретение. И да, даже се продава и у нас за сумата от около 80 лева.

За да ви спестим малко пари (и изчервяване някой ден, като си спомняте), ще споделим с вас малко мъдрост за най-глупавите неща, които (се очаква) една бъдеща майка за първи път да направи. Това са нашите важни съвети за бременни!

Не купувайте всяка налична вещ, приспособление и устройство за бебета

Както повечето бъдещи майки, може би и вие сте категорично убедена, че е абсолютно задължително да купите всичко, което пише в онзи списък. Списъкът с АБСОЛЮТНО ЗАДЪЛЖИТЕЛНИТЕ НЕЩА ЗА ПЪРВИТЕ ДНИ НА БЕБЕТО. Намерили сте го в Google и той включва (разбира се): две колички, едната зимна, другата за късна пролет и ранна есен, люлка с хидравлични амортисьори, кошара, пристройка-кошче за спалнята (за да спи бебето хем до вас, хем не точно), бебешко креватче, нагревател за кърпички, нагревател за шишета и бурканчета, поне хиляда памперса за матрак и минимум три бебешки спални чувалчета, най-малко два комплекта грейка за излизане, без значение дали бебето е родено през август или февруари и два чифта дънки с размер от 0 до 3 месеца.

От препатили майки знаем, че да напъхаш двумесечно бебе в дънки е огромно предизвикателство. Първо то изпотява всяка напориста майка. Второ - на горкото човече никак не му е удобно, защото дори не може да помръдне крачето си.

Нашият съвет е да се придържате към абсолютния минимум в списъка с покупки за бебето.  Необходимо ви е само едно място, на което можете да положите бебето да спи. Легло, кошара или люлка е достатъчно. Ще видите, че не са ви необходими нито на вас, нито на бебето разни модерни приставки и устройства. Живеем в 21 век все пак. Така че, ако спешно ви потрябва нещо, например четвърта количка, повечето бебешки магазини и хипермаркети имат и онлайн поръчки и доставят понякога дори на следващия ден.

Не се инатете на тема раждане

Може да не го наричате така, но повечето бъдещи майки си имат план в главата за важните събития от бременността: какво раждане искат; ще кръщават ли бебето; ще го обрязват ли; на кой ден ще го изведат за първи път навън и така нататък. Най-големият и чест инат обаче обикновено е на тема раждане. Това е решение, което трябва да се вземе не еднолично от вас, а заедно с вашия лекар.

Ако след 18 часа родилни контракции и болки имате едва 6 см разкритие, и гинекологът ви попита дали искате секцио, не скачайте на бой. Много е вероятно точно в този момент да сте вече наблъскана с всякакви медикаменти, да сте хормонална бомба, ултраизтощена и абсолютно нестабилна емоционално, и след като 9 месеца сте си представяли и сте се кълнели как ще раждате естествено и без упойка, идеята за секцио да е последната капка в океана от усещания, в който се давите в този миг.

Нашият съвет е да не стигате до подобна сцена на черно-бял акушеро-гинекологичен хорър. Премислете отрано всички възможности при раждането и подгответе партньора си. Така той няма да тича за цветя и бонбони, докато вие още си броите контракциите вкъщи. Попитайте вашия лекар за всички аспекти на естественото раждане, секциото, анестезията, раждането у дома и т. н. Важното е да не сте с магарешки инат и да гледате малко по-широко на възможните алтернативи. Не забравяйте, че крайната цел е да имате живо и здраво бебе или бебета. Начинът, по който то или те ще се появят, не бива да е най-важното.

Не превръщайте болничната си стая и дома си в хан!

Почти традиция е у нас майките да викат своите майки на помощ за първите седмици след раждането. Ако не броим този гост, често младото семейство не мисли кой знае колко над въпроса с посещенията и нещата по-скоро се решават на момента. Обаче е добре да имате предвид, че вие ще се възстановявате от няколкочасово животопроменящо събитие. А ако сте раждала секцио – от сериозна коремна операция, което е достатъчно натоварващо. Отгоре на това в първите дни на майчинството не осъзнавате какво всъщност се случва. Хормоните бушуват в тялото ви, бебето или бебетата имат 24-часова нужда от вас.

Точно в този период да отделяте енергия за разговори и срещи с роднини и приятели, или да мислите дали и как точно да нахраните детето, докато имате гости, да се притеснявате дали братът и бащата на партньора ви ще се почувстват неудобно, ако кърмите пред тях, може да ви дойде в повече. И е съвсем излишна емоция. Дори да сте най-социалната жена на света и никога да не сте оставала сама, може би е хубаво поне за известен период от време да поставите някакви граници за броя и изобщо кои хора могат да ви посещават в болницата, а после и у дома в първите седмици след раждането. Не забравяйте и да сложите някакви граници за продължителност на всяко посещение.

Кой се интересува дали е чисто?

Въпросът дали у вас е почистено и подредено за гости изобщо не трябва да ви вълнува. И това важи за следващите, хм, поне година – две, докато детето не проходи и тръгне на ясла, примерно. тогава ще можете на спокойствие да пуснете една прахосмукачка. Който и да ви идва на гости след раждането, и дори да сте била Моника от „Приятели“, сега не е моментът да прислугвате, да сервирате, да наливате кафе и да сгъвате салфетки за вечеря. Може да се изненадате, но даже ще улесните гостите си, ако им кажете директно, че са добре дошли в четвъртък, в 12. И че ще сте им благодарни, ако донесат обяд 🙂

Зарежете утопията как за нула време животът ви ще си е по старому

Ако сега ще цитираме собствените ви думи как ще свалите качените 44 килограма (да, историята – тук имаме предвид ние – познава и такива случаи, когато бременната удвоява теглото си), докато кърмите най-много шест месеца след раждането чрез йогата, която ще правите, докато бебето спи и ще пиете по 4 литра смутита всеки ден, не се изненадвайте. Почти всяка майка някога е изпадала в подобен делириум да приказва такива неща.

Когато бебето или бебетата се появят, едва ли ще жертвате храненето си заради диета, от която може да ви спре кърмата. И вярвайте ни, когато бебето спи, ако сте късметлийка да подгънете крак и да дремнете и вие, поздравления! Ако времето, когато бебето спи, е единственото ви свободно време, по-вероятно е да го прекарате в гладене. Или опит да изгледате някой филм. А не да се чекнете върху гумена подложка. Внимавайте и със смутитата, и изобщо с храната, ако кърмите. Някои съставки може да предизвикат алергия при детето, а други намаляват кърмата.

Даваме си сметка, че не може наистина и напълно да се подготвите за това правило. Но имаме още важни съвети - да не си купувате едногодишна карта за фитнес, да не се записвате за кану-каяк два месеца след раждането и да не пълните хладилника си със ментови смутита. Нещата се променят, когато станете майка. Не можете отсега да предвидите какво, кога и защо, преди да мине раждането.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross