fbpx
Здраве

Първото, което трябва да направим, ако малкото дете се залее с вряла вода

8 ноември 2021

Колкото и да внимаваме, инциденти с разливане на вряла вода се случват. Особено в сезона на горещите чайове, който започва съвсем скоро.

Попаднахме на един съвет от парамедик от Австралия към родителите на деца, които все още са с пелени: ако детето се залее с гореща вода/чай, незабавно свалете пелената. 

Не се бяхме замисляли точно за това, но се оказва изключително важно да го направим колкото се може по-бързо. 

Ако детето се залее, докато пие, течността минава през гърдите и директно отива към скута му, където се абсорбира от пелената. Това прави изгарянето на слабините изключително тежко. 

Понякога от високата температура на течността пелената може да залепне за кожата на детето. Не се опитвайте да я премахвате. Вместо това поставете детето под студена течеща вода и напълнете пелената със студената течност. 

Няма нужда да премахвате пелената внимателно, ако не е залепнала. Не се притеснявайте - веднага я разкъсайте, в случай че е възможно. 

Какви са съветите на лекарите за първа помощ при изгаряне с горещи течности

Ако детето се залее с гореща течност – вода, чай или друго, не губете време, а бързо направете следните неща, както съветват от Американската педиатрична асоциация в Parents:

  • потопете изгореното в студена вода, но не използвайте лед, защото той може да забави възстановяването; не търкайте изгореното място, защото така ще се образуват още повече мехури
  • Бързо разхладете дрехите, с които е облечено, като ги полеете със студена вода. След това ги отстранете, освен ако не са залепнали за кожата. Ако има залепнали за кожата участъци, изрежете колкото се може повече от дрехата
    • Ако раната не е сълзяща, покрийте мястото със стерилна марличка или чисто парче плат. Ако мястото сълзи, покрийте съвсем леко със стерилна марля и веднага потърсете медицинска помощ. Ако нямате марля, покрийте с чиста кърпа.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross