Новини

Какво да четем по Коледа (добре увити и на топло)

15 декември 2017

Иде Коледа и е време да разберем кои са най-съкровените ви мечти! Вероятно не изгаряте от желание да обикаляте като полудели магазини, молове и улици, да се блъскате в хората и да получавате нервни кризи, а жадувате така мечтаното и нарисувано по опаковки от шоколади и кутии със сладки от Германия спокойствие.

Онова спокойствие, което се мержелее като коледна пуйка със зеле някъде далеч в мечтите ви – примамливо и сладко. Спокойствие, обуто в чорапи, подплатено с кекс, щрудел, чай, блещукаща елха и... какво???

Книга, разбира се!

Колко картинки във Фейсбук сте виждали на разни млади девойки, подхванали книга в ръка, обути в шведски чорапи, на фона на камина? Убедени сме, че много! Е, ние не сме толкова слаби, млади и нямаме шведски чорапи, но сме си украсили елхата и мечтаем да се пъхнем под одеялото с чисто новичка книга в ръка.

Тук ще ви дадем нашите смели предложения, които нямат претенции да ви съборят от коня с изискания си стил и сложни думи в тях, но вярваме, че искрено и чудно ще ви забавляват и ощастливят през коледните дни.

Нямам претенции книгите да са съвсем нови, а неща, които прегледах последните месеци, та сега ги представям на вашето внимание.

„Пътят на Кралете“ – Летописи от светлината на бурята от Брандън Сандерсън

Не съм страшен фен на фентъзито. Понякога чета, но редовно ми доскучава на 300-та страница, когато героите обикновено навлизат в някаква гора и то просто няма излизане от нея поне до 70000-та страница.

Особени травми имам от "Колелото на времето", което за мен е пример за това как човек може да си пише, да си пише и да се самозабрави. Та, когато двама-трима мъже ми натикаха "Пътят на кралете" в ръцете, си казах „Ох, дали това не е поредната глупост“??.

Зачетох се и първите страници ми се видяха смехотворни. Защо този човек пише с такъв неувлекателен патос? Помолиха ме да потърпя още няколко страници и... добре че ги послушах. Книгата е супер интересна, с изключително динамични сюжетни линии, добре разгърнати образи и... дали да не спра с тези клишета?

Авторът се е постарал да не пише на кило и всяка страница от тази въздебела книга има своя смисъл. Инак, в областта на фентъзито е класическо фентъзи. Един суров свят, помитан от бури, в който цари дългогодишна война, за която дори не знаем причината, а сред тази война идат новите герои, на които ще се наложи да променят хода на историята и всеки от тях притежава, разбира се, супер сили, за които никак дори не подозира. Хубава книга, нямам търпение за втората.

„Лято“ от Едит Уортън

Който не знае коя е Един Уортън, то да знае, че тя е една от най-добрите американски писателки, автор на великолепната книга „Невинни години“, по която е сниман филмът на Мартин Скорсезе с участието на Даниъл Дей Люис и Мишел Пфайфър.

Каквото и да кажа за стила на Уортън, ще бъде малко. Думата „изящен“ кънти на кухо пред перото ѝ, защото изключителната прецизност е послужила за изграждане на образи толкова реални и истински, колкото малко автори имат не само умението, но и смелостта да създадат.

„Лято“ е една кратка илюзорна любовна история, която по истинност задминава почти всяка друга, с която съм имала досег. Малко градче, млада жена се влюбва във вероятно единствената си опция и понася всички последици от собствената си наивност и високомерие. Прекрасно четиво от висока класа.

„Възвишение“ и „Чамкория“ от Милен Русков

Както знаете, филмът „Възвишение“ излезе. Преди това имаше спектакъл „Възвишение“, после имаше прясно мляко „Възвишение“ и скоро очакваме космически кораб "Възвишение“, който да се възвисява към небето.

Та, ако не сте чели „Възвишение“, направете си тази лична услуга, моля. Идете, купете си книгата и се гмурнете в прекрасния език на автора, забавните истории, любовта към родината и вървете бавно към тъжния край, за да се приготвите за него. Аз плаках много. Филмът не ми хареса, признавам си, но книгата продължава да е една от любимите ми български, съвременни книги.

ПП. Млякото е съвсем прилично, а пиесата не съм я гледала. „Чамкория“ ми предстои, но, по думите на всички, книгата си заслужава, така че може да се присъедините към мен и ако сте чели "Възвишение", да си посочите "Чамкория" на Дядо Коледа.

„Точно в полунощ“ от Лий Чайлд

Трябва да призная, че Лий Чайлд ми е абсолютен фаворит в областта на криминалния трилър. Обожавам стегнатия му, корав стил, фабулите, които изгражда, чудесните заплетени случаи, но най-доброто е главният му герой Джак Рийчар. Великолепен двуметров бивш военен следовател, който кръстосва Америка с четка за зъби в джоба и лична карта, и никой не знае кога и къде ще се появи.

Не знам как успяха да изберат Том Круз да играе Джак Рийчар, но това беше най-голямото WTF?? в екранизирането на романи през последните години. Както и да е, Джак Рийчар е при вас с нов случай, а ако никога не сте чели нищо на Лий Чайлд, ви завиждам с цялото си сърце и направо ви съветвам да започнете от самото начало. Ще прекарате целите празници в неговата компания.

„Балада за Георг Хених“ от Виктор Пасков

Не бях я чела, от което мъничко ме е срам, но не много, защото колкото повече хубави неща ти се случват за пръв път, толкова по-добре. Една малка книга с огромна по драматичния си мащаб история. Разкошно четиво, плод на българско перо, което всеки трябва да прочете, за да добие онази емоционална правдивост за периода, който и до ден-днешен плува в някаква упорита, сива мъгла.

Но успоредно с историческите препратки, самата човешка история би могла да се случи навсякъде и по всяко време, защото политическите дадености се променят, но човешката способност за обич и състрадание остава една и съща.

„Произход“ от Дан Браун

Време ми е да кажа, досущ като една бабичка, „Дан Браун си е Дан Браун“. Колкото и да е недолюбван от доста хора, заради твърденията за слаб стил и неумение да пише добре, включително и от мен, някакси винаги успява да заплете история, която чисто и просто да ни забавлява.

Опитаме ли се да извлечем нещо друго, освен забавление от книгите му, неминуемо ще се ударим в стена от съшити с бели конци митове, легенди и полуистини, и освен това ще си казваме „Господи, какви са тези куци изречения?“.

Но... Коледа е, за Бога, отпуснете се и пуснете професор Лангдън да ви заведе на футуристично пътешествие с много тайнства и опасности.

„Шантарам“ от Грегъри Дейвид Робъртс 

Ах, „Шантарам“ омагьоса всички с огромната си, романтично-приключенческа история. Не можах да оставя сърцето си в нея, защото книгата просто не е моето нещо, но след хилядите омагьосани хора, които с блестящи очи ми споделиха, разбрах че там някъде, където аз не мога да достигна, стои история - голяма, колкото Земята, и, да си призная, не познавам човек, който да не е напълно очарован от нея, освен мен самата.

„Шантарам“ има още едно голямо достойнство – доста е дебела. Тоест, ако си я купите, ще вземете да потънете в страниците ѝ и после край с вас до следващата Коледа или до Нова година поне.

„Американски богове“ от Нийл Геймън

Ето още една дебела книга от изключително добро качество, приказни елементи и много приключения и пътешествия. Нийл Геймън е толкова добър и известен от толкова много време, че не съм аз човекът, който да го хвали.

Автор на „Коралайн“, „Звезден прах“ и „М като магия“, той много отдавна е заседнал в сърцата на почитателите както на фантастиката и фентъзито, така и на добрия роман.„Американски богове“ е сочена за класика и даже беше филмирана от Амазон, но сериалът получи лоши отзиви от приятелите ми наоколо, така че не знам дали да го препоръчвам. Най-добре да се придържаме към старото, добро четене.

А в „Американски богове“ се срещаме с главния герой – човек току-що излязъл от затвора, който губи всичко за един ден, но среща тайнствения си бъдещ работодател, който ще се окаже нещо много повече от обикновен човек с необикновени способности.

Покрай „Американски богове“ можете да пробвате да пробутате на тинейджъра си „Од и ледените великани“. Гейман е известен с добрите си тинейджърски книги.

"Хавра" от Захари Карабашлиев

Новият роман на Захари Карабашлиев ме учуди и ме накара да се радвам. "Хавра" е чудесен, професионално написан, разказвачески издържан съвременен български роман, на съвременен език, който говори с тона на "Поправките" на Джонатан Францен и ме извади от скептицизма ми по отношение на българското писане.

Никога не съм разбирала защо е толкова трудно на българските писатели да постигнат онази разказваческа лекота, с която леко да те придърпат в историята без да те стряскат с драматични епитети тук-там или да дерайлират в глупост и празнословие на всяка страница. В "Хавра" нещата са пипнати и уважението към литературата прозира. Една страшно добра българска книга, която заслужава вашите коледни вечери.

"Три ябълки паднаха от небето" от Набире Абгарян

Всички книги, чието описание включва магически села, в които живеят не по-малко магически хора, и описват техния ту скръбен, ту щастлив живот, поначало предизвикват подозрение, но след като половината интернет се прехласна по тази книга, решихме да ѝ дадем шанс. Едно от най-големите ѝ предимства е, че започва много силно (почитателите на черния хумор наистина ще оценят началото) и продължава в същия стил до самия ѝ край. И, да, в цялата книга става въпрос за едно малко, митично и магично селце, в което живеят хора, които животът брули безмилостно, но не забравя и да им раздава и щедри, вълшебни подаръци.

Романът изобилства от чудеса, митични бели пауни, любов, нашествие на глад и наказания, сякаш пратени от небесата. Всичко това обаче е написано на такъв обаятелен, богат и красив език, че сме готови да се хванем на бас - почнете ли "Три ябълки паднаха от небето", няма да я оставите докато не я прочетете (поне при нас така стана). А ето и най-големият ѝ бонус - почти на всяка страница има разточителни описания на традиционни арменски ястия, които жителите на селото нонстоп приготвят с любов и майсторлък. Заклеваме се, от третата страница ще ви замирише на масло, печива, мед, билки и какво ли още не. Въобще, една чудесна книга за Коледа, обещаваме ви!

И ако с някое от тези наши предложения сме успели да ви завъртим главата, не забравяйте, че този уикенд тече Панаирът на книгата - в НДК и при нашите любими приятели от Ozone.bg.

Можете както да си ги поръчате на цени с отстъпки онлайн от линковете, които сме поставили в този материал или пък да отскочите до самия панаир и да се поблъскате с хората за още нещо интересно, и пак с отстъпки.

Така че, побързайте да хванете чудесните цени, за да сте готови за Коледа и да сте заредени с книги под одеялото, или пък да купите книга за подарък - винаги добър избор и много по-яко от чорапи или вълнени ръкавици!

Приятно четене и приятна дрямка!

P.S. Замалко да забравим - не пропускайте и играта ни "Коледата НЕпослушна", в която трима от вас ще получат какво? КАШОН С КНИГИ! Ето ги и условията за участие в играта, стискаме ви палци и успех!

Елисавета Белобрадова

Съоснователка на Майко Мила

всички статии на автора
Споделете статията
made by cog + weband
cross