fbpx
Новини

Какви ще станат децата ни

20 януари 2022

Дано си давате сметка, че възможните отговори на въпроса “Какъв искаш да станеш, като пораснеш?” вече клонят към безкрайност. Но и да си даваме сметка, пак не е много ясно, защото истината е, че дори не знаем какви може да станат децата ни. Просто на много от професиите на бъдещето още не им е дошъл редът.

Бърз поглед към това толкова вълнуващо и динамично бъдеще предлага онлайн форумът "Умни професии за умно бъдеще”, който ще се проведе на 22 януари (събота) напълно безплатно с начало 10:30 и с предварителна регистрация тук

Събитието е организирано от Шнайдер Електрик и включва няколко панела, които ще са интересни на деца и родители от всякакви възрасти (да, и родители от всякакви възрасти). Идеално е и за малки ученици - от 1 до 4 клас, и за гимназисти, които се чудят накъде да поемат.

Първият панел е с модератори Вената и Никича от професионалната инфлуенсърска организация The Pact. Гости ще са Мишо Стефанов от Мини Машини и Иво Бонев от Технократи, а всички заедно ще си говорят за уменията на бъдещето, какво ги мотивира, за какво мечтаят и как си представят един бъдещ инженер. Децата ще имат възможност да участват в анкети, да задават въпроси в чата както и да разсъждават и отговарят на интересни казуси.

Вторият кръг разговори вероятно ще е по-интересен за по-големите деца, защото ще се говори за кариерно развитие. Гости са Ангел Георгиев от платформата за обучения и кариерно ориентиране Знам.бе, Мария Петрова от nPloy, които също знаят как да свържат хората с тяхната професия, консултантът по намиране на таланти в Mercer Стела Юлзари и директорът на завода на Шнайдер Електрик Мария Топчийска. 

Този панел е с начален час 11:30 и ще открехне вратата към най-важното: от какви специалисти и съответно специалности ще имаме нужда в бъдеще и кои ще отпаднат, защото няма да има къде и за какво да се прилагат. 

В третия панел от 13:00 до 14:00 ще се говори за градовете на бъдещето. Какво значи “умна сграда”, как ще изглеждат фабриките на бъдещето, какви ще са градовете ни. Участници ще са основни играчи от отбора на Шнайдер Електрик в България - Мария Топчийска, Калоян Георгиев и Димитър Манков, с модерация от Йонко Чуклев, който е заместник-председател на Управителния съвет на Професионалната асоациация по роботика и автоматизация (PARA).

Последният панел също звучи много интересно и безкрайно подходящо едновременно и за родителите, и за децата. В "Животът е работа или работата е живот?” от 14:00 до 15:00 часа ще се говори за баланса между работа и личен живот, как нашата кариера се отразява на професионалното ориентиране на децата, какво е бърнаут и как никога да не ни се случи наистина и още много полезни и важни неща, за които е време да си говорим все повече.

Участници в дискусията са генералният директор на Шнайдер Електрик Радо Кошков, журналистът Миролюба Бенатова и психологът Младен Владимиров заедно с Анна Цолова като модератор, но и в ролята ѝ на опитен журналист и обучител по публично говорене. 

Последното - с говоренето - е особено важно, когато се явяваме на интервю за работа. Какво да правим и какво да НЕ правим на интервю за работа е една от работилниците към четвъртия панел, за която можете да се запишете във формата за участие във форума

Другата работилница е пряко свързана с инженерната работа и как се създава цялостната интеграция на всички системи, за да се постигне и подобри т.нар. Industry 4.0.

Ако искате да прекарате малко полезно време, посветено лично на вас, или пък да споделите тези хем полезни, хем приятни моменти с децата - малки или по-големи, записвайте се и се зареждайте пред компютрите в събота, 22 януари за “Умни професии за умно бъдеще”. Току-виж и ние разберем какви искаме да станем, като пораснем.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross