fbpx
И аз съм човек

Как се променят гърдите по време на бременност

29 март 2017

Знаете, че в Майко Мила! се опитваме да ви бъдем полезни поне мъничко, докато бременеете. Много жени, бременни за първи път, преживяват по-стресиращо промените в тялото и настроенията, затова искаме да ви кажем, че не сте сами и вероятно всичко, което ви се случва, е сравнително или напълно нормално. Следете видео поредицата ни Бременност за начинаещи с Майко Мила! и допълнителните текстове по тази тема в рубриката ни Детето от 0 до 3.


Хормоналните промени в тялото по време на бременността увеличават притока на кръв и предизвикват изменения в тъканта, което е причината да ги усещате подути, болезнени или да имате други нетипични физиологични усещания, включително прекалена чувствителност при допир. Някои жени описват усещането като по-болезнена чувствителност, както преди цикъл.

Увеличената чувствителност в гърдите е един от първите признаци за бременност. Тази промяна започва някъде между 4-тата и 6-тата гестационна седмица и трае до края на първото тримесечие.

Ето какви други промени можете да очаквате в гърдите си по време на бременноста:

Уголемяване. Започва някъде между 6-тата и 8-мата гестационна седмица на бременността. По това време може да забележите, че са започнали да променят размера и формата си. Ще продължат да нарастват през цялата бременност. Обичайното е да увеличат размера си с една или две чашки, особено ако ви е първа бременност. Може да усещате гърдите си сърбящи, заради разтягането на кожата, и дори да се появят стрии.

Вените и пигментацията се променят. Възможно е да виждате вените в гърдите по-отчетливо, а зърната да ви се струват уголемени и потъмнели. След няколко месеца ареолите (пигментираните кръгове около зърната) също нарастват и потъмняват.

Малки бучици около ареолата. Може да не сте ги забелязвали преди, но сега тези миниатюрни бучици, които всъщност се наричат жлези на Монтгомъри, може да станат по-видими и осезаеми.

Гърдите ви отделят коластра. Около третия месец гърдите започват производството на кърма, като през последните месеци на бременността е възможно и да отделят няколко капки коластра. При някои жени това се случва по-рано, а при други пък изобщо не се случва.

Какво можете да направите, за да намалите чувството за дискомфорт?

  • Носете качествени, добре поддържащи гърдите ви сутиени. Тук на помощ ще ви дойде Google и консултации с други жени, които вече са минали по този път. Посетете и специализиран магазин за бременни и майки.
  • Възможно е сутиените с банели да ви бъдат неудобни. За да няма усещане за протъркване, потърсете бельо от меки материи, без шевове около ареолите или зърната. Памучните материи са по-приятни от синтетиката.
  • Носете сутиени за бременни и кърмачки. Има и сутиени за спане, специално за жените, на които им е некомфортно да спят без сутиен.
  • Заменете всекидневния сутиент със спортно бельо за тренировки, защото гърдите започват да натежават. Не забравяйте, когато си купувате сутиен, че гърдите ви ще продължат да променят (и вероятно да се уголемяват повече), както и гръдната ви обиколка и обиколката на корема.

Следете промените в гърдите си. Ако доскоро сте ги усещали силно чувствителни напрегнати и това изведнъж се промени, уведомете лекаря си, защото това може да е симптом за нещо нередно.

Ако бременността Ви е рискова, избягвайте галенето и масажирането на гърдите, дори и при нанасяне на козметични продукти, защото може да се предизвикат контракции.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross