fbpx
„Четвърти“ триместър

Как да успокоим плачещо бебе

20 септември 2022

Учените твърдят, че са открили най-ефективния начин, по който човек може да обезвреди, разбирайте - успокои, плачещо бебе и да запази здравия си разум.

Няма да ви се получи, ако вземете бебето на ръце и седнете с него – така се установява в ново изследване. Защото в такива ситуации пулсът на бебето се покачва още повече и обикновено става още по-кисело.

Затова учените съветват: вземете ги тези бебета на ръце и ги разходете.

Да, просто походете с тях напред-назад из стаята. Тази стратегия, казват учените, обикновено забавя пулса, съответно детето се успокоява и след това - да даде Господ - заспива. 

По време на проучването станало ясно, че само след 5 минути разхождане насам-натам, почти половината майки, взели участие в експеримента, са успели да приспят плачещите си бебета. 

Сега, всички знаем, че да приспиш бебе на ръце не е нещо невиждано.

Как обаче, да го сложим в креватчето му, без да се взриви отново? Ето това е въпросът, не “да бъдеш или да не бъдеш”. 

Учените имат стратегия и тук. Затова са учени - защото имат отговорите, които ние нямаме! Та, според тях децата се будят, когато главите им се наклонят дори леко надолу в момента на поставяне в леглото. Най-голям успех при приспиване и опазване на детето заспало имали тези родители, които освен че ги разхождали, оставали с децата на ръце още 5 минути след заспиването им. 

Значи да преговорим: ходиш, ходиш, ходиш - 5 минути, и след това седиш, седиш, седиш със заспало бебе на ръце - още 5 минути. Оставяш го в креватчето и “почваш да бегаш, бате”. 

Всъщност от 13 ревящи и след това успокоени и приспани бебета, участвали в експеримента, 9 не се събуждат и след като се сложени в леглото. 

Две кратки инструкции от учените:

  • бебето се притиска плътно до тялото, придържайки главата му;
  • петминутната разходка трябва да е на равно и чисто място, с постоянно темпо, по възможност без резки движения и спирания.

Ами това е. Просто било. Явно тези от нас, които не са имали особен успех с приспиването на ревящите си бебета, не са знаели как точно да ходят и да седят правилно. Благодарим на науката!

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross