fbpx
Здраве

Как да помогнем на децата за по-здравословен сън

2 април 2021

Мария Йонова, която е сертифициран консултант по детски сън, днес е в Майко Мила, за да ни каже, че освен бебета, и големите деца не спят. Простреля ни право в сърцето с тази констатация, но ни предложи и съвети, чрез които да се справим с неспящите по-големи деца.


Когато в семейството се роди бебе, след въпроса „На кого прилича?“ приятелите и роднините задават следващия – „Спи ли?“. Сънят на бебето е широко обсъждана тема и това е чудесно, защото никога не е твърде рано да се въведат добри навици за сън. Често обаче в работата ми ме питат дали от един момент нататък не става твърде късно и коя е пределната възраст, в която може да се създадат правилните предпоставки за здравословен сън. Отговорът може да бъде само един – когато има проблем, има и решение. И най-интересното – изследванията показват, че големите деца страдат от проблеми със съня по-често, отколкото предполагаме.

Точно както и при бебетата, и при големите има пряка взаимовръзка с режима на съня, темперамента, емоциите през деня, но и с други фактори, които са специфични за възрастта като например хранителните навици (все по-трудно попадащи под родителския контрол с нарастването на възрастта) и употребата на електронни устройства в близост до времето за лягане. 

Според изследване от 2017 г. (Fuller, C., Lehman, E., Hicks, S., Nivick, M.) има ясна връзка между качеството на съня и употребата на електронни устройства преди лягане. Децата, които използват смартфон преди лягане, в сравнение с тези, които не го правят, са по-склонни да изпитват умора на сутринта. Същото изследване показва връзка между употребата на електронни устройства преди лягане, влошения сън и затлъстяването при децата. 

Освен върху физическото здраве, ползотворния сън при децата оказва влияние и върху поведението, академичните постижения и психичното благоденствие, затова и темата не бива да се „замита под килима“.

Ето кои са основните и всепризнати насоки, които можете да следвате, за да помогнете на детето си да спи по-добре (източник: "A Clinical Guide to Pediatric Sleep" от Джоди Миндел и Джудит Оуенс) by Jodi Mindell and Judith Owens).

Поддържайте предвидим режим с часове за лягане и ставане всеки ден от седмицата. Късното лягане и ставане през уикендите може да разстрои режима на съня за дни напред.

Не допускайте детето да прекарва много време в леглото, без да спи. Дългото излежаване в леглото и други дейности като например играене на игри на телефона в леглото, ще попречи на детето да свързва леглото със съня.

Спалнята на детето трябва да е прохладна, тиха и уютна.

Ако детето ви има навика постоянно да гледа часовника, обърнете часовника в обратната посока.

Времето преди лягане трябва да включва повторяеми рутинни действия, например миене на зъби и четене на приказка.

Преди лягане избягвайте стимулиращи игри и дейности като гледане на телевизия, видео игри, тренировки. Не ги допускайте и по време на нощно събуждане. Препоръчва се в стаята на детето да няма телевизор, видео игри и телефони.

Физическите упражнения през деня често благоприятстват съня часове по-късно.

Техниките за релаксация като бавното коремно дишане или това детето да си представя успокояващи сцени – като например, че се намира на плажа, може да помогнат на детето ви да се отпусне.

Внимавайте с кофеина. Понякога се съдържа в храни и напитки, които децата обичат да консумират (газирани напитки, шоколад).

Ако детето ви дълго време не може да заспи и се върти в леглото, по-добре да стане и да се ангажира в тиха нестимулираща дейност (например четене) и да се върне в леглото малко по-късно. Това ще предотврати асоциирането на леглото с безсъние. Ако детето продължава да е будно след 20-30 минути, нека прекара още 20 минути извън леглото, преди да опита да заспи отново.

Преди лягане не обсъждайте теми, които напрягат и притесняват детето. Децата, които лесно се поддават на напрежение, трябва да се насърчават да споделят преживяното по-рано през деня, а не преди сън.

Децата трябва да си лягат сънени, но будни. Честото заспиване на места различни от леглото формира навици, които после трудно се прекъсват.

Играчки за успокоение и заспиване често са в помощ на деца, които имат нужда да почувстват сигурност, когато родителят не е до тях. Опитайте да предложите на детето кукла, играчка или одеялце, когато гушкате и успокоявате детето – това ще му помогне да свикне с тях.

Когато проверявате детето си нощем, проверката трябва да е кратка и „скучна“. Целта е да уверите детето, че сте наблизо и всичко е наред, но без да го стимулирате за игра и закачки.

Ако на детето никога не му се спи в обичайното време за лягане, можете временно да опитате да отложите часа за лягане с 30-минутни интервали, докато детето покаже, че му се спи, така че да успее да заспи по-бързо, когато вече е в леглото. В следващите вечери започнете постепенно да връщате времето за лягане към обичайния час.

Водете си дневник на съня на детето с времето прекарано в нощен и дневен сън и активности – това ще ви позволи да видите взаимовръзките и да коригирате проблемните области, ако сънят се влоши.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross