fbpx
Новини

Как да отсъстваме 15 години от работа и да продължим да получаваме заплата

28 април 2021

Действието се развива в Италия и историята е абсурдна. Изглежда като да е написана от Джани Родари, но не е. Истинска е и не е една. Оказва се, че в публичния сектор в Италия твърде често се практикува т.нар. абсентизъм (аbsenteeism, от absent - отсъстващ). Звучи като ескейпизъм, но е по-добро. Звучи и като нещо свързано с абсент, но не е. Всъщност е форма на административно неподчинение – или поне първоначално е било такова в Англия, когато работниците, например миньори, не са доволни от условията на труд и вместо да стачкуват, си вземат постоянно неплатен отпуск, т.е. постоянно отсъстват.

Историята в Италия е малко по-друга, но и тук става дума за един безкраен абсентизъм – има-няма 15 години. Италианската преса, цитирана от The Guardian, разказва как “кралят на отсъствията” е успял да не ходи на работа толкова много години, но и да продължи да взема заплата. Общата сума на полученото възнаграждание, затова че го няма, се изчислява на стойност 538 000 евро

Става въпрос за служител в публичния сектор, работещ в болницата на калабрийския град Катандзаро, който не се е появявал на работа от 2005 г. В момента господинът е 67-годишен и го съдят по всякакви обвинения, включително подправяне на документи и тежко изнудване. Заедно с него са разследвани и шестими управители на болницата, за които се предполага, че са прикривали неговото отсъствие през всичките тези години. 

През 2005 г. тогавашната директорка на болницата се опитва да подаде дисциплинарен доклад за отсъствията му, но се твърди, че той я е заплашил. След нейното пенсиониране никой не се е занимавал повече с него – нито прекият му ръководител, нито от отдел Човешки ресурси.

И като ви казахме по-горе, че историята не е една, но до една са по Джани Родари, ще разкажем и какво още съобщават медиите. Оказва се, че вечно отсъстващите служители е много разпространен проблем в публичния сектор в Италия. Мащабно разследване засича всякакви случаи на фалшиво чекиране за работа.

Например в Санремо са хванали 35-ма служители, които са заобикаляли системата за отбелязване на работното време поне от 2 години. Някои уж били на работа, но само според системата – иначе са на пазар, за риба или някъде навън с приятели. На други двама жените им се чекирали с техните служебни карти вместо тях. Има и още един много куриозен случай, в който служител е заснет от камера за наблюдение да се чекира за работа, докато е по бельо, тъй като работи в същата сграда. Него обаче са го оправдали за измама – бил е там все пак, макар и по бельо. 

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross