fbpx
от 0 до 3 години

Как да не купувате ненужни неща за първото бебе

18 март 2024
овлажнител първото дете

Историята винаги е една и съща. В момента, в който родителите разберат, че очакват бебе, веднага започват да се подготвят. Процесът стартира със събиране на информация и колкото повече е тя, толкова по-добре. Макар че в един момент трябва да се сложи граница. „Свръхинформирането (или инфоксициране), е един от факторите, които ни карат да правим грешки, защото губим аналитичния си капацитет“, казва Белен Маринон. 38-годишната аржентинка е специалист по планиране на бебета. Или казано по друг начин, експерт в подготовката на бъдещи родители. Маринон е основател на Babyplanner Academy, организация с клонове в девет държави.

„Когато очакване първото си бебе, има много съмнения. В същото време обаче искаме да дадем най-доброто от себе си. Изложени сме на постоянни стимули, когато става въпрос за избори, но нямаме капацитет да оценим и анализираме кое ще работи за тях. И в крайна сметка се налага да се доверим на външни мнения и препоръки“, казва Маринон. Тя има и книга по темата: Nace una mamá. 12 claves para planificar la llegada de tu bebé: La guía práctica para el embarazo (Раждането на една майка. 12 стъпки по планиране на пристигането на вашето бебе: практическо ръководство за бременност). 

Защо отхвърляме съветите на близките

Според книгата в повечето случаи тези предложения не са безпристрастни. Те са базирани на мнението на член на семейството или идват от източник, който има някакъв икономически интерес от вашия избор, например производител или търговец.

Освен това естествената и разбираема липса на опит от страна на бъдещите родители кара братя, сестри и приятели, които вече имат деца, да дават съвети. „Има едно голямо „но“. Бъдещият родител невинаги приема добре съветите от близки хора. Понякога те се възприемат като досадни и моментално се отхвърлят“, казва Маринон. „И тогава ни трябва съвет от професионалист, защото сме по-склонни да го изслушаме.“

Да бъдеш реалист е от изключителна важност, когато става дума за способността на човек да дава и получава съвет. „Бъдещата майка трябва да разполага с обективна информация от разнообразни източници. Само така тя може да взема собствени решения, когато става въпрос за продуктите, от които ще се нуждае. Същото важи и за методите на отглеждане, рутинните действия за бебето, развитието, съня, кърменето и т.н.“ , казва Маринон. Освен това е важно да се вземат предвид характеристиките на стаите в дома, личните вкусове и интереси, трайността на продуктите, както и кой ще ги използва и по какъв график.

„Персонализирането е ключово, защото човек с апартамент от 65 квадрата няма да има същите опции като човек, живеещ в къща от 300 квадрата“, казва тя. И дава друг пример. „Има жени, които не могат да си вземат почивка и работят от вкъщи. Тези майки вероятно биха се възползвали от опцията за носене на бебето в слинг или раница, тъй като през първите месеци това ще им позволи да държат бебето си близо и да използват ръцете си.“ Съоветно, добавяме ние, има и други жени, на които бебеносенето не им е приоритет и се оказва, че раницата и слингът са излишна покупка.

Покупки, за които ще съжалявате

Маринон добавя, че има типични покупки, които се правят за първото бебе, за които родителите после съжаляват. „Бебешка вана, която заема цялата баня. Люлка, която едва ли ще използвате. Овлажнител – купичка с вода върши същата работа. Стерилизатор за бутилки – ако всичко с кърмата е наред, той няма да ви трябва. Ако действително ви потрябва, ще си купите лесно“, изброява тя. Според нея най-добре е да се направи списък, който може да установи и анализира изискванията на родителите. И в добавка да бъде адаптиран към специфичните им нужди. 

Маринон твърди, че има определени продукти, които създават допълнителни проблеми. Например уреди, които предупреждават за промени в сърдечния пулс, телесната температура и нивата на кислород в кръвта. „Те могат да създадат стресиращо свръхсъзнание у родителите“, казва тя. „Не е необходимо да имате пет термометъра, един надежден върши работа. Няма нужда ваната да има термометър, бебефонът да има термометър и т.н. Тези „решения“ не са нужни и водят до ненужно оскъпяване на стоките“, добавя тя.

Мултифункционални опции

Всяко семейство е различно и, разбира се, има всевъзможни финансови ситуации. И ако не разполагате с неограничен ресурс, добре е да се търсят опции, които могат да се използват по много начини. Например количка с меко кошче, което е и олекотено столче за кола.

  • Детска площадка в стаята? Няма смисъл, ако няма конкретна нужда. Много по-полезно е да се блокира безопасна зона на пода. Това позволява на детето да се движи свободно. Което пък е много полезно за неговото неврологично и двигателно развитие.
  • Люлеещо се столче? По отношение на развитието на бебето най-доброто място е на земята. Но, разбира се, ако заспива само в такова столче, няма да имате избор.
  • Комбинирана маса за повиване и вана? Винаги е по-практично и по-лесно да къпете бебето в банята и да му сменяте пелените в същата стая, в която се намират дрехите и другите му принадлежности.

Различните видове притеснения

Маринон смята, че видовете тревоги, изпитвани от бъдещите родители, се променят с напредването на бременността. „През първите месеци има най-вече съмнения откъде да започнат или какво ще им трябва за бебето. Много повече въпроси, свързани с материални неща“, казва тя.

С напредването на бременността обаче опасенията се променят. Тревогите в последните месеци са свързани с кърменето, допълващото хранене и съня. До края на бременността въпросите обикновено се фокусират върху процеса на раждане и необходимите грижи през първите дни на детето.

Според опита на Маринон това, което новите родители обикновено не питат, е за периода след раждането и емоционалните промени, до които може да доведе родителството. „Този момент се изпуска, а е изключителен важен. Той е основен в майчинството и бащинството“, завършва тя.

Оригиналът на текста е публикуван в El Pais.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross