fbpx
от 0 до 3 години

Как да мерим теглото на бебето

9 март 2022

Телесното тегло на бебето е един от важните показатели дали то расте и се развива нормално. И настъпва „истинска драма“, когато бебето не показва теглото, което е прието за връстниците му. Това всъщност е често срещан повод за стрес в майки, които раждат за пръв път. А веднага след това идва и самообвинението, че нещо не се случва както трябва. Но няма страшно! Дали бебето наддава достатъчно ще ви каже педиатърът ви и то след серия консултации. А тук има текст с доста числа, специално посветен на теглото на бебето.

Но освен да четете, има и други неща, които може да направите. Най-лесно е да си купите везна за измерване на бебето. Ясно е, че няма как да го носите през ден на педиатър, особено ако няма сериозен здравословен проблем. Везната ще ви даде спокойствие, няма да очаквате нервно следваща консултация и ще можете да следите както всяко хранене и всекидневното получаване на количества кърма от бебето, така и наддаването всеки ден.

Пробно кърмене

Мерете теглото на бебчето преди и след кърмене - както е с дрешката и с памперса. Разликата в теглото от двете претегляния е количеството изядена кърма. Това претегляне се нарича „пробно кърмене’ и установява колко ml мляко е изпило бебето. Количество е различно на всяко ядене, затова ще сумирате цялото дневно количество – то е важното.

Такова пробно кърмене се прави при педиатъра, но в болнична обстановка и с други хора около вас едва ли ще ви е лесно. Вкъщи можете да го правите на спокойствие. Може да кърмите толкова дълго, колкото искате. Щом още суче, дори ако са минали 30 минути - явно има нужда от мляко. Дайте му колкото иска. Обикновено бебето суче повече сутрин, а вечер - по-малко, но при всяко дете е различно.

Правете няколко пробни кърмения на ден, те ще нарисуват общата картина. Може бебето ви да не изяжда 120 ml на ядене, но ако съберете милилитрите от всички хранения да се получи приетата средна стойност за денонощие. Въпросната средна стойност е около 720 ml, като всичко между 550 и 950 ml мляко е в нормите. Ядене под 100 ml на кърмене може да не е проблем, ако следващото кърмене е след час или два. Всяко бебе си има ритъм на хранене и спрямо това си изпива съответните количества мляко. А и важно е наддаването, а не толкова всеки неизпит (според вас) милилитър.

Претегляне

Трудно се претегля бебе на везна - то мърда, плаче и рита. И е доста трудно да установите точно до грам какво е показанието. А пъкл всеки десетина грама са важни, особено ако бебето не наддава.

Везните вече са електронни и рядко дават големи отклонения. Затова детето се измерва няколко пъти и се гледа средно аритметично (резултатите се сумират и се делят на броя измервания). Гледайте батериите да са изрядни, защото със слаби батерии също може има грешни резултати.

Наддаване

През първия месец от раждането на бебето то трябва да наддава с 200 г на седмица. Ако е губило тегло в първите дни, е добре следващата седмица да качи с над 300 г, за да може да навакса.

Децата, хранени с адаптирано мляко, и тези, хранени с кърма, наддават различно. Но все пак те трябва да наддават с 1200 грама (рядко 1300 - 1500) първия и втория месец, а през третия месец трябва да качи 600 - 700 грама. През следващите месеци покачването на теглото на кърмените ще се увеличава с по 300 грама на месец, а на бебетата, хранени с адаптирано мляко, може да се покачва с 600 грама. Ако се чудите какъв вид хранене да изберете, тук сме писали за предимствата на кърменето.

Много бурното наддаване – над 1500 грама на месец - също не е желателно. Ако се случва нещо подобно, се препоръчва друг план на хранене.

Увеличаване на кърмата

Ако кърмите изключително, а бебето не наддава и не желаете да дохранвате с адаптирано мляко, имате сложната задача да увеличите кърмата си. Важно е да знаете, че жените с доказана намалена лактация са под 3% от всички и то често при наличието на хормонални проблеми или недобре развита жлезиста тъкан. Ако нямат тези проблеми, трябва да следвате някои съвети за увеличаване на майчиното мляко. Ето ги:

 • Кърмете своето бебе толкова често и толкова дълго, колкото то желае и колкото и да ви се спи нощем. Ако заспива на гърдата - будете го. Нощем може и да не го претегляте.
 • Предлагайте и двете гърди на всяко хранене. Кърмете на тихо и спокойно място - без светлини и шумове.
 • Уверете се, че е засукало добре, че позата е добра за извличане на млякото.
 • Избягвай употребата на шишета и биберон-залъгалки, нека не свиква с формата и миризмата им. Нека всяко посягане към зърното да е свързано с хране – нали искаме да наддава, не да го залъгваме.
 • Не даваме вода на бебе, което наддава. Бебе, което е кърмено изключително, няма необходимост от вода.
 • Стимулирайте гърдите допълнително като ги изцеждате.
 • Хранете се здравословно и балансирано, пийте течности и спете колкото можете.
 • Подпомагайте процеса на лактация с различни хранителни добавки, които увеличават създаването на кърма.

Също така мислете позитивно, надъхвайте се с други майки, които се налага да претеглят ежедневно децата си. Може да бъде и забавно, ако детето е здраво. Не сте сама - има хиляди жени, които следят всеки грам на бебчето си.

Най-важното за финал

 • Записвайте си в тетрадка или тефтер данните от везната
 • Теглете бебето в един и същи час на деня, така е по-прецизно
 • На ден наддаването трябва да е 20 - 30 грама, а за седмица – 300
 • Теглето бебето голичко, защото памперсите не тежат еднакво.
 • Не се вманиачавайте! Ако видите, че бебето наддава достатъчно, може да спрете да използвате везната. То ще продължи да бъде претегляно на консултациите при педиатър.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross