fbpx
Новини

Как австралийска телевизия „разголи“ местна депутатка

30 януари 2024
Джорджи Пърсел депутатка

Австралийската депутатка от горната камара на местния парламент в щата Виктория Джорджи Пърсел обвини телевизия, че е коригирала нейно изображение с цел го направи по-примамливо. Според Пърсел гърдите ѝ са увеличени, освен това ѝ е добавен разголен корем. 

Пипната снимка на Пърсел е използвана в понеделник от Nine News Melbourne. Фотото е трябвало да илюстрира нейна критика към правителството на щата Виктория относно решение за удължаване на периода за лов на патици.

Пърсел е част от горната камара на местния парламент на щата Виктория от 2022 г. Тя е член на Animal Justice Party – партия, чиято единствена цел е подобряване на отношението към животните. Пърсел е и най-младата жена в парламента на щата и често призовава за различно отношение към жените в австралийската политика.

„Не е ненормално като политик да имаш катастрофални дни в работата. Но понеделник е най-лошият, който съм имала досега. За съжаление жените трябва да се борят и с постоянната сексуализация. И то без значение дали с изтекли лични снимки, или генерирани от изкуствен интелект. Но поне да кажа, че целият ми корем е татуиран“, заяви тя. 

Пърсел депутатка

Photoshop или човек?

Nine News се извини и даде безумно обяснение – че вината е на „автоматизацията от Photoshop“. „Както е обичайната практика, изображението беше преоразмерено, за да се вижда по-добре на екран. По време на този процес автоматизацията от Photoshop създаде изображение, което не беше в съответствие с оригинала. Това не отговаря на високите редакционни стандарти, които имаме. Извиняваме се искрено и безрезервно за грешката“, се казва в изявление на директора на Nine News Хю Нейлън.

Във вторник обаче говорител на Adobe отрече възможността промяната да е станала без човешка намеса. „Преоразмеряване е едно, промените на снимката – друго. За да се случат е имало човешка намеса и одобрение“, се казва в изявление на компанията.

Пърсел е била стриптийзьорка като студентка

Джорджи Пърсел е работила като стриптийзьорка и топлес сервитьорка, докато е била студентка, за да си плаща таксите в юридическия факултет. И според самата нея това ѝ помага в политиката. „От една страна – нямам какво да крия. От друга – знам как да се защитавам и да се оправям с хора в трудни ситуации“, казва 31-годишната депутатка пред новинарския портал news.com.au.

Тя обаче не е особено доволна, че другите политици я подценяват. „Виждат блондинка с татуировки и решават, че не съм особена умна. И понякога се боря, за да ме приемат сериозно. Което е тъпо, защото съм работила здраво, за да стана депутат. Освен това колко от тях са минали през моя малък ад? През 2012 г. никой от колегите ми в университета не знаеше какво работя. И тогава се появи една публикация във Facebook и светът ми се срина“, добавя тя.

Сексизмът в австралийската политика

Променената снимка на Пърсел предизвика бурна реакция. Премиерът на Виктория Джасинта Алън, която през октомври беше изобразена гола във вестникарска карикатура, се изказа остро срещу Nine News. „Това не е начин да се представи която и да е жена, да не говорим за жена, която заема публична длъжност“, каза тя пред репортери на пресконференция. „А и какво послание даваме на младите жени. Че всеки може да бъде обект на атака с фалшива снимка. Това е неприемливо“, добави Алън.

Според BBC през последните години австралийската политика се бори с преобладаваща сексистка култура. Доклад от 2021 г., предизвикан от предполагаемо изнасилване в сградата на парламента на Австралия, установи, че една трета от служителите във федералния парламент са били сексуално тормозени.

Протестната риза на Пърсел

Преди 10 месеца Пърсел си направи специална риза, върху която написа част от обидите, които получава в социалните мрежи. Тя влезе с нея в парламента на Виктория, но не успя да работи с нея. Причината – правилата, които я задължават да използва „нормално“ облекло.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross