fbpx
Новини

„Изкуствен интелект“ печели „Дума на годината“ за България

24 януари 2024
Изкуствен интелект дума на годината

„Изкуствен интелект“ е израз на годината за 2023 в България. Това показват резултатите от традиционното проучване „Думи на годината“ на популярната платформа за правопис и граматика „Как се пише?“. „Изкуствен интелект“ има 45% от гласовете, „сглобка“ е с 37%, с 36% е „времеубежище“. Процентите са повече от 100, тъй като гласуващите имаха право на три избора.

Анкетата се проведе от 15 до 20 януари. От платформата не посочват колко души са взели участие в допитването.

Следващите думи, събрали най-много гласове, са „война“ (22%), „Шенген“ (17%), „демонтаж“ (14%), „ротация“ (13%) и „Букър“ (11%). На последните две места в десетката са „евроатлантик“ (6.5%) и „PISA“ (6%)

Десетте думи и изрази бяха определени от журито на инициативата. В журито влизат д-р Павлина Върбанова, доц. Георги Лозанов, Веселина Седларска, Доротея Николова и д-р Иван Ланджев. Те избраха десетката от 30-те най-популярни предложения на участниците в първия етап.

През 2022 г. на челни позиции бяха „война“, „инфлация“, „Украйна“ и „избори“. През 2021 г. на първите три места в анкетата се наредиха некнижовната дума „преценям“, „антиваксър“ и „изчегъртване“.

Нараства употребата на думата „дете“

В проучването отново се включва и класация на най-употребяваните знакови думи и изрази в медиите на български език с помощта на анализа на системата за глобален медиен мониторинг Sensika. Проверени са 10,6 млн. публикации в 9730 информационни онлайн източника през цялата 2023 г. Сред 20-те най-често споменавани думи са: „България“, „Русия“, „Украйна“, „Европа“, „САЩ“, „дете“, „помощ“, „война“, „политика“ и др.

Любопитно е, че думата „дете“ и употребата ѝ е нараснала в абсолютна стойност в сравнение с 2022 г. Абсолютните стойности на почти всички останали са намалели.

Кои са най-споменаваните личности в медиите

За първи път се представя и класация на най-споменаваните личности в медиите. В нея на челна позиция е Бойко Борисов. Следват Владимир Путин, Румен Радев, Николай Денков, Иван Гешев, Кирил Петков и Володимир Зеленски.

Любопитно е, че между всички политици се е намърдал и един спортист – Кристиано Роналдо. Португалската звезда е на 17-ата позиция.

В първите 20 личности има две жени – Мария Габриел и Корнелия Нинова.

Най-често спомнавани личности

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross