fbpx
от 0 до 3 години

Изхождане и запек при новородени

14 май 2022

Най-важната задача за една майка след раждането е да започне да храни бебето си. Дали ще го кърми или ще го храни с адаптирано мляко – няма значение. Тя трябва през 2-3 часа да не пропуска хранене, а и бебето ще се погрижи мама да чува кога е гладно. Втората ѝ задача е да сменя памперсите и да следи колко са пълни. Редовното изхождане е също толкова важно за здравето, колкото и необходимото количество кърма, за да расте. Разбира се, някой ден бебето може да пропусне пълния с изпражнения памперс, но е добре това да не се случва често. Важно е да знаете, че през първият месец, ако новороденото не се изхожда достатъчно, вероятно не се храни достатъчно. Това може да наложи да бъде претеглено, за да се установи дали наддава. Тук сме писали по темата за дохранването.

Още първото изпражнение, което намерите в памперса, ще бъде различно. Реално то не е образувано след хранене и не мирише лошо. Това е така, защото черните или тъмнокафяви неща (наречени меконии), са чисти, бебето е погълнало от утробата на мама разни течности и трябва да се отърве от тях. Най-добре в това отношение му помага коластрата.

Кога бебето има запек

Новородените не могат да ви кажат дали имат проблеми с изхождането, но родителите лесно разбират кога то има запек. Няколко основни факта за храносмилането на вашето бебе могат да ви помогнат да сте наясно какво се случва с изхожданията на детето ви.

Родените със секцио бебета имат нарушена чревна флора, тъй като не са успели да преминат през родовия канал и да си набавят полезните за стомаха им бифидус бактерии. Също така бебета, които са получили антибиотици по някаква причина, ще имат унищожена чревна флора. Те може да бъдат запечени продължително време, докато я възстановят. Перисталтиката може да се наруши и от проблемно раждане.

Повечето новородени имат поне едно или две изхождания на ден. До края на първата седмица бебето ви може да има дори до десетна ден. То вече суче на поискване през 1-2 часа така, че тази честота е нормална. Броят на изпражненията може да намалее, докато бебето ви яде повече и расте бързо през този първи месец.

Кърмените бебета почти никога не получават запек (но имат твърди изпражнения). Те могат да пъшкат, сякаш се надуват и да се напрягат, и дори да могат пропуснат дни между изхожданията (през първите няколко месеца), но дори и тогава консистенцията е гъста тип кремообразна. Бебетата, хранени с шише, обаче могат да се борят с изхождането на малки твърди изпражнения.

Вид и количество на бебешките изпражнения

Как изглежда нормалното бебешко изпражнение? След първите пет дни или около този ден, изпражнението на кърменото бебе обикновено е с цвят горчица, докато на бебето, хранено с адаптирано мляко, често е по-тъмно жълто или кафеникаво.

Бебетата, хранени с адаптирано мляко, обикновено се хранят три до четири пъти на ден, но някои продължават и три или четири дни без изхождане. Докато изпражнението на бебето е меко и излиза без то да се напряга, не е нужно да се притеснявате. Но трябва да се обадите на вашия педиатър, ако мъничето не се е изходило повече от пет дни.

Тъй като майчиното мляко е много хранително, понякога тялото на бебето абсорбира почти всичко, оставяйки малко количество да се движи през храносмилателния тракт. Вашето бебе може да се изхожда само от време на време - напълно нормално е кърмените бебета да изхождат веднъж седмично. Кърмачетата на възраст над осем седмици често минават 4 или 5 дни без изпражнение. И това не означава, че имат запек. Кърмените бебета, особено ако не са започнали твърда храна, могат да останат две седмици без пълен памперс, след като навършат 2-3 месеца.

Някои бебета просто имат по-бавно (но напълно нормално) действащи черва. Твърдите изпражнения са често срещани при тези с по-лениви черва. Но ако ви изглежда, че бебето го боли или имате някакви притеснения, обадете се на лекар. В редки случаи може да има медицински проблем, който да причини траен, сериозен запек. Например, мускулите в червата не работят както трябва или има запушване в храносмилателния тракт. Прегледът при лекар ще изключи подобни причини.

Изпражненията може да са редки, до воднисти. Те също могат да изглеждат топести или пенливи. Те дори могат да бъдат киселинни. Последното е причина за обрив по кожата на бебето.

Симптоми на запек при бебета

Запекът не се свежда само до това колко често се изхожда бебето. Става въпрос и за това колко трудно е да се изходи. Ако има меки, лесно проходими изпражнения на всеки 4-5 дни, вероятно бебето е добре. От друга страна, трябва да говорите с лекар, ако излизат трудно и му изглежда неудобно. Също така - ако е твърдо всеки път и ако изпражненията са черни или кървави. Педиатърът трябва да е осведомен, ако не се е изходило в период от пет дни. Следете дали трудното изхождане е съпътствано от лошо хранене и дали коремчето на бебето е подуто.

Домашно лечение

Ако бебето се храни от шише, опитайте да смените с друга марка адаптирано мляко. Ако адаптираното мляко не е подходящо, това може да доведе до дискомфорт или образуване на газове. Дискомфортът може да накара бебето да бъде ревливо, капризно или да провокира колики. Всички бебета имат газове, но когато се появят с няколко други признака, това сигнализира за възможна алергия към краве мляко.

Ако кърмите, но детето вече се храни комбинирано и е запечено, запекът не е причина за спиране на кърменето. Добавете малко плодов сок (сини сливи или круша), и дайте с шише на бебето. Също така може да се окаже полезно вие също да хапнете разхлабителна храна. Вече споменатите круши и сливи, или други зеленчуци и плодове с подобно действие.

Дайте му малко допълнителна вода, ако е на възраст над 4 месеца. Но не повече от 50 ml на ден.

Ако бебето ви яде твърда храна, опитайте храни с по-високо съдържание на фибри. Това са пюре от сини сливи или грах, зърнени храни с ечемик или пълнозърнеста пшеница.

Опитайте да сгънете коленете на бебето към гърдите му. По-лесно е да имитирате клекнала поза по този начин – това е позата, при която оптимално изпражнението може да напусне дебелото черво. Топлата баня може да помогне на мускулите на бебето да се отпуснат и да освободят изпражнението (бебето ви може да се изходи директно във ваната, така че бъдете подготвени).

Може да помогнете и с масаж на корема му. Или с движене на краката на бебето така, все едно кара колело. Това може да помогне за стимулиране на червата. Ако няма ефект след няколко дни масажи, трябва да посетите лекар.

Ако новороденото плаче, докато се изхожда?

Бебета плачат, за да увеличат налягането в коремчетата си. Това помага да се изтласка изпражненията. Съответно ако изпражението излиза, съпроводено с плач, това не е вредно. Успокойте детето и го похвалете. Щом има проблем, очевидно трябва да се радвате на всяко изпражнение.

Лекарства за запек при бебета

Ако домашните методи не работят, има някои лекарства, които можете да опитате. Разбира се, най-добре първо попитайте вашия лекар. Нещо, което може да помогне е глицеринова супозитория или т.нар. свещички против запек. Те се поставят директно в ануса на бебето, за да стимулират движението на червата.

Дуфалак или лактулоза също може да ви бъде изписан от лекар. Лактулозата е синтетична захар. Това, което се случва е, че те събират вода в изпражненията и ги втечняват.

Можете да давате пробиотици. Те помагат и против колики, но също трябва да бъдат изписани от лекар. Ефектът на пробиотиците обаче идва след време.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross