fbpx
„Четвърти“ триместър

Изцеждане на млякото от гърдите

28 февруари 2022

Преди няколко десетилетия всяка майка беше уверена, че е наложително да изцежда кърмата си преди и след хранене на детето. Имаше дори мит, че останалото в гърдите мляко едва ли не започва да се разваля. Хубаво е, че тези митове са в далечното минало (тук сме извадили и други важни неща за кърменето). Също така е хубаво, че няма основателна причина, поради която да не изцеждате млякото си. Напротив, тази процедура помага да се поддържа производството на кърма, а и може да регулирате процеса на образуване на мляко.

Защо да изцеждате кърмата?

Защото има причини, поради които се налага да го правите. И ако сте майка, трябва да сте наясно как правилно да изцежда кърмата. Това е процес, който трябва да правите сами, няма как да ви бъде помагано. Макар че може партньорът или семейството ви да поема детето, докато вие се занимавате с изцеждането. Другият вариант е да го правите, докато бебето спи.

Една от причините, поради които може да ви се наложи да изцеждате гърдите си, е да имате препълнени гърди. След раждането до 2-3 дни при много майки се появява силен прилив на мляко, поради което гърдите стават твърди и болезнени. За да поддържате производството на мляко, трябва да изцеждате кърмата, докато почувствате облекчение. В първите дни от живота бебето все още няма как да изсмуче достатъчно, което води до натрупването на количества в гърдите. Изцеждането на малко количество мляко преди кърмене помага да се отпуснат подутите гърди и да се улесни храненето на бебето.

Друга причина е да не можете да кърмите бебето. Това обикновено се отнася за млади майки, които са родили с цезарово сечение и в първите часове, (понякога и дни) да не им се дава бебето по различни причини. За да не загубите вкусната и полезна коластра – толкова ценна за бебето през тези дни, вие можете да се изцеждате и да давате млякото с шише. Коластрата се образува в първите дни след раждането и е междинна форма при прехода от вътрематочно бебешко хранене към млечно хранене. Тя е най-добрата храна, която бебето може да поеме в този период и е най-добре да се изцеди и след това да му се даде.

Има вариант да приемате лекарства, които са несъвместими с кърменето. За да не прекъсвате процеса на производство на мляко, най-добре е да се изцеждате по време на лечението. След възстановяване можете да се върнете към пълноценно кърмене.

Изцеждане може да се наложи и при прекалено болезнени гърди при кърмене. Жените често се сблъскват с неприятност като лактостазата. Това е състояние, което е придружено от запушване на млечните канали. Запушването води до бучка в гърдите, което причинява болезнени усещания и често провокира повишаване на температурата. Изцеждайки мляко, можете да ускорите движението на течността и да премахнете запушването. Преди изцеждането може леко да масажирате гърдите си или да си направите топъл душ с точков ефект. Още по-добре е обаче да поставяте бебето по-често на гърдата.

Много рядко, но има състояния на майката, при които тя просто не понася кърменето като процес. Ако сте в такава ситуация, препоръчително е изцеждането на млякото, тъй като майката на практика иска да дава кърма на детето, но не може да го прави по природния начин. Но тя може да се изцежда и да го храни с шише, колкото иска.

Кога и колко често трябва да се изцеждате

Честотата на изцеждане и количеството на изцеденото мляко е една от най-обсъжданите теми сред кърмещите майки. И ще продължи да бъде така, защото няма категоричен отговор. Някои експерти препоръчват изцеждането да се прави преди хранене, други - след него. За да разбере колко често да изцежда кърмата, майката трябва да прецени сама какво ѝ е необходимо.

Правила за изцеждане на кърма на ръка

Тук първото правило е, че ви трябва търпение. Тази техника е наистина добра, но отнема време и нерви. Във видеото на УНИЦЕФ много добре се вижда как се държи гърдата и какви движения се извършват. Задължително е преди началото на процеса да измиете ръцете си. Пригответе си съд, в който ще капе кърмата и хванете малко над ареолата, като палецът е отгоре, а дланта ви остава отдолу. Започнете да приплъзгвате, стискайки гърдата към зърното и ще видите как кърмата ще започне да тече. От вас се иска да я насочвате правилно в съда. Първите капки са леки, след това струята ще се засили. Цедете с ритмични движения, докато почувствате, че гърдата е изпразнена. И запомнете, че не бива да стискате зърното.

Правила за изцеждане на кърма с помпа

Въпреки безопасността на ръчния метод когато нямате свободно време, по-добре е да се прибегне до техниката на изцеждане с помпа за кърма. Има и ръчни, и електрически помпи, които са изработени от безопасни материали, отговарят на анатомичните характеристики на женските гърди и се регулират по скорост и мощност. Така че решавате вие – в зависимост от бюджета и предпочитанията ви.

Електрическите помпи за гърди са оборудвани със специална подложка, която се нанася върху гърдата и я обхваща равномерно. При включване се създава вакуум и млякото започва да се отделя от гърдата. В ръчните устройства вместо електрически мотор е инсталиран специален механизъм, който при натискане също създава вакуум. И двете устройства са оборудвани със специални контейнери за мляко.

Като цяло отнема около 45 минути и двете гърди да се изпразнят напълно. За да намалите болезнените усещания, които биха могли да възникнат по време на процеса, можете да изберете модел, който симулира ефекта на сучене.

Как се съхранява изцеденото мляко?

Младата майка трябва да знае не само как и колко кърма да изцежда, но и как да я съхранява правилно. За тази цел обикновено се използват специални еднократни торбички за съхранение. След като се изцедите, прехвърляте млякото във въпросните торбички. Те трябва да се съхраняват в хладилника при температура не по-ниска от +4 градуса.

Ако решите да ги замразите – може, но максимум за една седмица. За по-дълъг период на съхранение ви трябва фризер с температура от -18 градуса. В такъв фризер млякото може да се съхранява 3-6 месеца. След като се размрази млякото, то може да се използва максимум 12 часа. Бързото размразяване може да става в съд с топла вода или под течаща топла вода, но не и в микровълновата. Бавният вариант е замразената торбичка да се остави за една нощ в хладилника. Размразеното мляко, останало след хранене, трябва да се изхвърли. Най-удобно е да надписвате торбичките с дата и час, за да сте сигурни в срока им на годност.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
Етикети
cross