fbpx
Новини

Инвестиции в Лего вместо в злато

11 януари 2022

Казват, че сравнима с родилните болки и бъбречната криза е само болката при настъпване на парченце Лего с бос крак. Със сигурност се е случвало на много от вас и сте си представяли как събирате всички разноцветни тухлички в една торба (или в две, или в шест - зависи колко сте задълбали с Легото) и директно ги изхвърляте. Защото това не е играчка - това е оръжие за родителско поразяване.

Само че не! Да не сте посмели! Никакво Лего няма да изхвърляте! Даже ако слушаме учените, ще трябва да се купува още. Но вече няма да е РАЗХОД, а ИНВЕСТИЦИЯ. Схващате ли разликата…

Учени от Московското висше училище по икономика са установили, че на вторичния пазар някои серии Лего се продават с по-голяма възвръщаемост от златото и някои акции. Разбира се, заради колекционерската им стойност. Много често Лего спира производството на някои от сериите си след няколко години, което ги прави особено ценни с течение на времето.

Всъщност средната доходност на някои от най-търсените серии е 11% на година. В проучването е установено още, че комплектите Лего не се влияят от измененията на борсата, даже цената на някои от тях се е повишила през финансовата криза през 2008 г. Така че, да, мили родители, съвсем сериозно е да се инвестира в Лего, както в антики, в бижута или в произведения на изкуството.

Основните автори на изследването са Виктория Добринская и Джулия Кишилова, съобщава econotimes.com, а самото то е публикувано в Международния журнал по бизнес и финанси под името “Лего: Играчката на умните инвеститори” (LEGO: The Toy of Smart Investors). 

Учените са разгледали цените на над 2300 Лего комплекта, които са излезли на пазара от 1987 г. до 2015 г., установявайки, че стойността им се покачва всяка година, като по този начин конструкторът изпреварва някои от традиционните инвестиции.

“Изследвахме финансовата възвръщаемост на алтернативни инвеститорски колекционерски активи като играчки например, използвайки серии Лего за отправна точка”, казват Добринская и Кишилова в проучването си. 

“Подобни емблематични играчки, чието производства спира с течение на времето и имат висока колекционерска стойност, изглежда, че достигат по-висока цена на вторичния пазар”, казват авторите на проучването.

Затова следващия път, когато настъпите парченце Лего, вместо да крещите от болка и ярост, представете си, че настъпвате късове злато. Болката няма да е по-малка, но пък възвръщаемостта е по-голяма. И всеки път, когато детето поиска ново Лего, мислете за него като за умен, малък инвеститор.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross