fbpx
Новини

Италия разширява проекта за отнемане на деца от мафиотски семейства

4 април 2024
тъжен тийнейджър

Проектът за спасяване на деца от мафията в Италия чрез отстраняването им от мафиотски семейства се разширява към организирани престъпни групи в Сицилия и Неапол, обяви италианското министерството на правосъдието.

Идеята е да се попречи на децата в риск да последват родителите си в престъпния живот. По този начин се смята, че ще се прекъсне цикълът на мафията от кръвни връзки и семейна лоялност.

„Това е исторически момент в борбата срещу мафията“, каза министърът на правосъдието на Италия Карло Нордио. Протоколът за новия проект е подписан от петима министри и от Католическата църква. 

Според министърката на семейството Еужения Рочела жените трябва да играят решаваща роля. „Съвременната популярна култура и медиите често описват съпругите на мафиотите като притежаващи власт зад кулисите, издаващи заповеди, докато съпрузите им са зад решетките. Но това е измислица. Невъзможно е да има форми на еманципация на жените в тази култура. Тя ги накърнява и унищожава“, каза Рочела.

„Ролята на жените е да прекъснат веригата на културно предаване, като спрат да се подчиняват. Като отстранят себе си и децата си от мафията“, добавя Рочела.

Проектът Liberi di scegliere 

Liberi di scegliere („Свободни да избират“) е основан през 2012 г. от прокурора за непълнолетни Роберто Ди Бела. Проектът обхваща района на Калабрия, дом на Ндрангетата – най-мощната престъпна организация в Италия. „Виждал съм деца, принудени да убият майките си, за да защитят честта на семейството. Но съм се занимавал и с деца, които все още имат светлина в очите. Деца, които се надяват на различен живот“, казва Ди Бела. 

Неговата дейност е в основата и на филма Liberi di scegliere (Sons of 'Ndrangeta), който излиза през 2019 г. Ди Бела има солиден опит. През последните 25 години съдът за непълнолетни на Реджо Калабрия е ръководил повече от 100 дела за престъпления на мафиотски организации, повече от 50 дела за убийство или опит за убийство – всички срещу тийнейджъри.

Сега Liberi di scegliere ще бъде разширена до други две основни крепости на организираната престъпност в страната: Сицилия, домът на Коза Ностра, и регионът Кампания – чиято столица е Неапол – домът на Камората.

„Има деца, които се учат да стрелят на осем години. Има деца, които продават крек на осем години. Сега те ще имат избор“, казва Киара Колозимо, председателка на комисията срещу мафията в италианския парламент.

150 деца и 30 майки са спасени от мафията

От началото на Liberi di scegliere около 150 деца са били настанени в приемни семейства или в общности на тайни места в цялата страна. Ди Бела твърди, че 30 майки са избрали да последват децата си. Седем от тях дори са станали защитени държавни свидетели.

„Важни босове на мафията също станаха сътрудници на държавата, за да защитят децата си. Дори един каза, че го прави за внуците си“, казва Ди Бела. В момента Ди Бела е съдия в Катания и получава писма от мафиоти, намиращи се в затвора, които му благодарят, че е помогнал за спасяването на децата им.

„Спомних си как се чувствах, когато бях момче. И тогава в съзнанието си видях сина си… [и разбрах], че съм направил правилното нещо. Всеки баща е готов да даде живота си за сина си. Заради децата ми и жена ми промених моя живот“, пише в едно от писмата.

Общественото мнение в Италия е разделено

Разбира се, не всички мафиоти са въодушевени. Клаудия Карамана – прокурорката за непълнолетни в Сицилия, която ще оглави разширението на Liberi di scegliere, получава заплашителни писма, офисът ѝ е потрошен и тя се движи с полицейска охрана. „Не взимаме лесно тези решения. Напротив, те са последната мярка“, казва тя за BBC.

Не само мафията е против Liberi di scegliere. Общественото мнение в самата Италия е разделено заради травмата, която се причинява на децата. Според някои критици тя е по-голям проблем, отколкото рисковете, които съпътстват оставането им в семейството. 

„Един свещеник в Палермо беше категорично против. Според него децата трябва да бъдат при семейството си. Трябваше да му обясня, че това не е форма на наказание. И че отнемаме децата само в краен случай. Например когато бащата е дилър на наркотици и започне да замесва i детето“, казва Карамана.

Как културата на мафията влияе върху децата

„Дори и в Италия има много митове за мафията. Например, че тя не включва жените и децата. Но не е така. Те са готови за криминалния живот. И двамата родители посвещават децата в културата на мафията и нейните ценности. И се очаква синът да тръгне по стъпките на бащата, а дъщерята да се омъжи в друго мафиотско семейство“, казва Франко Никастро, журналист от Сицилия, който от десетилетия пише за мафията.

Директното влизане в престъпния свят не е единственият начин, по който мафията влияе на децата. Според Никастро в Палермо над 20% от децата не ходят редовно на училище или въобще не го посещават. „Това е изключително тревожно. Не мисля, че някъде другаде в Италия и в развития свят има толкова висок процент“, казва Франко Никастро. Според него за много деца учителите са единствените, които показват различен път от този на мафията. „Ще цитирам един сицилиански автор – Джезуалдо Буфалино. Той казва, че мафията може да бъде победена само с армия от учители. Учителите могат да научат децата на ценности, които те няма да видят в семействата или в обществото около себе си. Но всичко трябва да започне от най-ранна възраст“, добавя Никастро.

Как работи Liberi di scegliere

На хартия отнемане на деца от родители звучи безчовечно. Но всъщност процесът е доста дълъг и има много етапи, на които отнемането може да бъде спряно. 

Според италианското законодателство дете може да бъде отделено от семейството си, когато има убедителни доказателства, че родителите не изпълняват законовите изисквания да осигурят подходящи грижи и образование, така че поведението им накърнява благосъстоянието на детето. Склоняването на дете към извършване на престъпни действия е един такъв пример.

Националният координатор на проекта Джорджо ди Чеки подчертава, че всеки случай е уникален и се разглежда от трибунал, който претегля много фактори, преди да вземе решенията си. И всеки случай се следи внимателно от социалните служби и полицията.

Трибуналът може например да избере да отнеме родителските права само на единия родител. И да остави детето при другия, ако той покаже желание за промяна. Освен това, дори да бъдат отнети правата и на двамата родители, най-често на майката е позволено да поддържа известен контакт с детето. 

Ако има роднини, които не са част от мафията, трибуналът може да настани децата при тях. 

Най-щастливата история за бягство от мафията

Освен това, ако родителите изчистят живота си, решението на трибунала може да бъде отменено и детето да се върне при тях. Звучи като сценарий на филм, но в програмата има и такива забележителни истории.

Ди Чеки разказва за семейството на мафиотски бос, който е в затвора за тежки престъпления. Синът му също е осъден, а дъщерята е настанена в приемни семейства. Синът продължава да учи в затвора и след като излежава присъдата си, решава да живее честен живот. През това време сестра му навършва пълнолетие и двамата получават шанс да се виждат. 

„Майка им също реши да промени живота си. Да последва децата си в този мъчителен, но необходим процес на възстановяване. Дъщерята вече има работа, а синът обмисля да учи право. Дори бащата, който първоначално се противопоставяше на решението на съда, сега оценява „прераждането“ на семейството си“, разказва Ди Чеки.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross