fbpx
Новини

Невероятната история на мъжа, спасил над 2 милиона бебета

6 юли 2024

Понякога героите не носят трико, не летят по-високо от самолет и не са по-силни от локомотив. Понякога героите просто… даряват кръв. Австралиецът Джеймс Харисън може да се похвали със своята суперсила – спасяването на над 2,4 милиона бебета чрез даряване на собствената си кръв.


CNN разказва невероятната история на мъжа, който е дарявал кръв всяка седмица в продължение на 60 години и се е „пенсионирал“ от кръводаряването чак на 81-годишна възраст. Наричат го „мъжа със златната ръка“ заради благородния жест, който не е преставал да прави през целия си живот. 

По този начин Харисън е успял да спаси много животи, защото кръвта му се оказва доста специална. В нея има редки антитела, които са използвани за създаването на препарат, наречен Анти-Д имуноглобулин, помагащ в борбата с т.нар. резус болест.

При това заболяване антителата в кръвта на бременната жена започват да разрушават кръвните клетки на бебето в утробата. В най-тежките случаи това може да доведе до увреждане на мозъка или смърт на бебетата. Състоянието се развива, когато бременната жена е с отрицателен резус фактор (RhD отрицателна), а бебето в утробата ѝ – с положителен (RhD положителна), наследен от бащата.

Subel Bhandari/dpa/Newscom

Ако майката е била изложена на кръв с положителен резус фактор, обикновено по време на предишна бременност с бебе с такъв фактор, тя може да произведе антитела, които да унищожат „чуждите“ кръвни клетки на бебето.

За 60 години Харисън е направил 1173 кръводарявания, пише The Sydney Morning Herald. Антителата му, използвани за създаването на препарата, се извличат от кръвната му плазма. Оказва се, че той притежава рядката комбинация от кръв с отрицателен резус фактор и Rh позитивни антитела, което го прави идеалния донор.

Забележителната „кариера“ на Харисън започва след тежка операция на гръдния кош, когато е едва на 14 години, съобщават от Австралийската кръвна служба на Червения кръст. Тогава Харисън се нуждае от общо 13 литра кръв, за да може да се стабилизира. Кръводаряването спасява живота му, затова той обещава да стане кръводарител.

Subel Bhandari/dpa/Newscom

Лекарите не са сигурни точно защо Харисън има тази рядка кръвна група, но смятат, че това може да е от кръвопреливанията, които е получил на 14. Той е един от не повече от 50-те души в Австралия, за които се знае, че имат такива антитела, казват от кръвната служба.

„Всяка дарена кръв е ценна, но кръвта на Джеймс е необикновена. Неговата кръв всъщност се използва за производството на животоспасяващо лекарство, което се дава на майки, чиято кръв има риск да атакува бебетата им. Всяка партида Анти-Д, която някога е била произведена в Австралия, идва от кръвта на Джеймс“, казва през 2015 г. пред CNN Джема Фалкенмайър от Кръвната служба на Австралийския червен кръст. „А повече от 17% от жените в Австралия са изложени на подобен риск, така че Джеймс е помогнал за спасяването на много животи.“

От 1967 г. насам на австралийски майки с отрицателни кръвни групи са издадени повече от три милиона дози Анти-Д. Поставен е даже и на собствената дъщеря на Харисън.

„В Австралия до около 1967 г. буквално хиляди бебета умираха всяка година, лекарите не знаеха защо и това беше ужасно. Жените са имали многобройни спонтанни аборти, а бебетата са се раждали с мозъчни увреждания“, казва Джема Фалкенмайър. „Австралия беше една от първите страни, открили кръводарител с такива антитела и по онова време си беше революционно.“

По данни на кръвната служба става дума за повече от два милиона живота, за което Харисън е смятан за национален герой в Австралия. Той е носител на множество награди за своята щедрост, включително на Ордена на Австралия – едно от най-престижните отличия в страната.

„Това е, което мога да направя. Mоже би единственият ми талант e, че мога да бъда кръводарител“, споделя самият Харисън.

Сега, когато Харисън е направил последното си кръводаряване (в Австралия не може да се дарява кръв след 81-годишна възраст), австралийските здравни власти се надяват, че хората с подобни антитела в кръвта си ще се включат и ще дарят.

„Надяваме се, че ще има достатъчно щедри хора, които да го направят. И то безкористно, по начина, по който го е правил Харисън толкова много години.“

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross