fbpx
Новини

Искаш ли да поиграем?

2 декември 2021

Струва ни се, че веднага ще се съгласите с нас, че всички родители са homo ludens (от лат. “играещ човек”). И не защото са полудели (което не е изключено само по себе си), а защото с появата на децата възрастните отново се връщат към играта, с която полека и неусетно пораства още един човек. 

Всъщност най-смисленото време, което можем да подарим на децата си, е времето за игра. Когато дневната е крепост, подът е писта, диванът е кула, кошът за пране – катапулт. Сигурно има и по-спокойни игри, ама ние не ги знаем. Няма значение. Все едно е дали ще редим пъзел, ще рисуваме или ще обяздваме дракони – играта с децата ни дава възможност да общуваме с тях по естествен и качествен начин. И това после се обръща в хубави спомени и полезни умения, защото играта, освен че е забавна, е и изключително важна за развитието на децата.

И понеже играта е за всички, няма как да не ви разкажем, че конкурсът на ИКЕА за детска рисунка в рамките на глобалната им кампания “Ела да играем” отново е на линия и очаква рисунките на всички деца на възраст от 1 до 12 години. Тази година за първи път в историята на конкурса той се прави локално. ИКЕА България реши да организира първия изцяло местен конкурс от кампанията, което означава, че със сигурност ще има победител от нашата страна.

Какво представлява конкурсът и как може да се участва

Тази година вълшебният конкурс на ИКЕА е в партньорство с УНИЦЕФ и е под надслов “За по-добра игра. Заедно”. Темата е “Вълшебен защитник”, а ИКЕА призовава децата да нарисуват своя невероятен герой, който е винаги до тях и ги учи на смелост и повече забавления.

Всички рисунки трябва да бъдат качени като снимка на ikeaplay.bg до 7 декември включително. След това от 8 до 12 декември предстои гласуване на публиката, което ще излъчи част от финалистите. Три от децата, чиито рисунки са събрали най-много гласове от публиката, заедно с още 12, избрани от журито на конкурса, ще са 15-те финалисти, от които ще бъде избран победителят. Резултатите ще бъдат обявени през януари 2022 г.

Рисунката на победителя ще бъде превърната в играчка от дизайнера на играчки Здравка Върбанова. Произведената играчка ще бъде символ на кампанията „Стъпки заедно“ на УНИЦЕФ, в която ИКЕА се включва активно вече повече от 2 години.

Стъпки заедно

Вълшебният защитник, който ще се появи някъде из всички детски рисунки, участвали в конкурса, ще стане закрилник на кампанията “Стъпки заедно”. Това е дългосрочна инициатива на УНИЦЕФ и Министерство на образованието, която ИКЕА подкрепя от 2019 г. Мисията на програмата е да осигури превенция на насилието в училище, помагайки на родители, ученици, учители и директори да работят заедно в тази посока. 

Един от елементите в инициативата, в който ИКЕА участва с пълна сила, е създаването на защитени пространства в училищата за разговори, срещи, почивка и съвместна работа между учители и ученици. Идеята е неформалната среда да помогне за промяна на нагласата на децата към разговорите по темата за училищния тормоз, да ги отпусне и да ги накара да се чувстват защитени и сигурни. Точно както вкъщи, докато са заедно в игра и приятно общуване с най-близките си.

Затова вземайте децата, заиграйте ги набързо за задвижване на въображението и почвайте да рисувате вълшебни защитници. И когато чуете “Искаш ли да поиграем?”, опитвайте се винаги да казвате “Да”. Защото е важно за всички.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross