fbpx
Опознай България със 100-те обекта

Има места, които е хубаво да посетите повече от веднъж

3 юли 2024
Етъра
Снимка: ЕТЪР - Етнографски музей на открито / Facebook

Продължаваме обиколката си из 100-те национални туристически обекта. Днес Магдалена Трифонова ни разказва за Етъра и защо е важно да се връщаме на местата, които смятаме, че познаваме.

Текстът на Магдалена е част от съвместния ни конкурс с Yettel и Българския туристически съюз. Всеки месец до края на лятото ще награждаваме трима от вас с цели комплекти страхотни награди от Yettel (пъзели, плажни кърпи, туристически канчета) и ще подаряваме нашия семеен пътеводител „Стигнахме ли вече?“

От вас очакваме истории, свързани с посещенията ви (минали или скорошни) на някой от 100-те национални туристически обекта, както и регистрация в приложението на Yettel, където можете да събирате дигитални печати от обектите, да гледате видео истории за много от тях и да се включите в игра за брой събрани печати със страхотни технологични награди. (Не се изисква да сте абонат на телекома, за да се регистрирате.)

Пишете ни на konkursmaikomila@gmail.com. Нямаме търпение да четем!


Като родител, щом попадна на табела, реклама или информация за туристически обект, първата ми мисъл е дали за децата ще е интересно. Дали сме събирали пари в някой клас за екскурзия и автобусът е извозил децата дотам, те са слезли бъбрещи и шумни, повече мислещи за сувенирите и сандвичите в раниците си? Минали ли са набързо през обекта и дали са запомнили нещо друго освен това, че Силвия е повръщала, а Тео си е изгубил шишето за вода?

Има места, които е хубаво човек да посети повече от веднъж — с деца, с приятели или сам. 

Всеки път ще изживеете нещо ново. Ако има такъв обект в близост до вас и го посещавате често, годишните карти за достъп са добър вариант.

Етнографски музей на открито „Етър“ е често посещаван от организирани групи, което не е лошо, но човек поне веднъж трябва да го посети сам… Или да остави децата да се забавляват в детската работилничка и да се върне в началото, откъдето да тръгне сам.

Там, в началото, ще ви посрещнат трите невести (голямата дърворезба пред входа). 

Дървената порта е мястото, където трябва да забавите скоростта на мислите и действията. Обувките трябва да са ниски, близо до земята. Само така ходилото усеща облите камъни и плочи по пътеката. Въобще не е за токчета и суета. Количка с дете също трудно върви. По-добре вземете детето и го носете прегърнато.

Снимка: Магдалена Трифонова

Часовниковата кула е за да ви напомни, че времето тук има свойството да тече назад. 

Влезте в работилниците, за да видите как ръцете могат да творят полезно изкуство. Качете се по тесните, скърцащи дървени стълби и влезте в балканджийските къщи, лете дъхащи на дъждовна гора и хлад, а зиме – на огън и вълна. Купете си геврече и шарено захарно петле, скрийте ореховка на дъното на чантата (след като я платите, разбира се), за да я намерите по-късно. 

Най е хубаво през октомври. 

Тогава майсторите стават най-сладкодумни и слушайки ги, може да повярвате, че всичко може да бъде научено и вашите ръце могат същото. Хубаво е, когато ръми и пухкави мъгли са заседнали в гората. Тогава може да опитате кафето на пясък. Трябва да го изпиете на чардака, без захар и мляко. На бавни глътки. 

Може да пожелаете да си купите гривна или пък да свалите вашите накити, ей така, за да е красиво и ново.

Седнете и погледайте дивата вода в рекичката и опитомената вода във воденицата.  

Ако сте се огледали в реката, поглеждайки от каменния мост в началото и после видите отражението си в края на разходката, ще разберете как мястото променя. 

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross