fbpx
Животът с деца

Има ли как да не крещим по децата

25 май 2022

Много е трудно да отговорим подобаващо, когато децата избухват и “не слушат”. На теория всички сме много спокойни и можем с мили думи и равен тон да стигнем до проблема, само че реално не се получава точно така. Особено ако се случва по 50 пъти на ден. 

Обаче и постоянното крещене не е добре за никого. Нито родителят се чувства добре, нито детето. На всичкото отгоре понякога колкото повече се крещи, толкова по-зле се държи детето. 

Какво може да се направи в подобна ситуация? Ето няколко съвета от Parents.

Стигнете до реалната причина зад поведението на детето

При децата поведението е външната обвивка на това, което им се случва емоционално. И колкото по-малки са, толкова по-искрено е това поведение, докато се опитват да развият способността за по-ясно изразяване на емоциите си. 

Налага се родителите да свършат доста детективска работа. Ако успеете да стигнете до корена на проблема и да разберете какво предизвиква конкретното поведение, ще е много по-полезно, отколкото постоянното викане, което не оправя нищо (даже май вреди). 

Задавайте насочващи въпроси. Опитвайте да измъкнете повече информация и слушайте. Има си причина за всяко поведение. 

Обърнете се към себе си

Как всъщност сте вие? Наясно сме, че идеята “да промените реакцията си” е очевидна и че ако е толкова лесно и просто, досега да сте го направили сто пъти. 

Затова ви насърчаваме истински да помислите вие как сте. Как сте със стреса - и по отношение на родителските ви задължения, и като цяло? Какво друго има в живота ви, което пресушава запасите ви от търпение и енергия?

Спрете и си направете пълна самооценка. Напишете какво ви стресира, какво искате, от какво имате нужда и след това вижте дали някои от тези неща не могат да бъдат делегирани на друг. Намерете начин да си напълните чашата, да дадете една стъпка назад и да подишате. 

Вземете нещата в свои ръце

Ясно е, че няма как да се разчита, че детето ще получи магическо прозрение и само ще промени поведението си. Вашият стрес и вашето лично добруване са основните фактори за промяна на настоящия модел.

Как обаче да си върнете контрола над ситуацията? Знаете, че крясъците не помагат и карат всички да се чувстват по-зле, затова може да се предположи, че нямате намерение да прибягвате до тях особено често.

Има два начина, по които може да подходите: да влезете надълбоко в конкретния момент или да погледнете по-голямата картинка.

Конкретният момент

Установете какво ви активира емоционално в мига, в който то се случва: може би се страхувате, че детето ви ще нарани себе си или брат си/сестра си. Спрете, натиснете пауза и дишайте дълбоко. 

После, когато сте готови, използвайте спокоен, но твърд глас, за да се намесите. Ако останете спокойни, не само ще помогнете на ситуацията да деескалира, но и ще почувствате, че имате повече контрол над нея. 

Когато излъчвате спокойствие, децата ви ще усетят, че те самите също владеят нещата. Използвайте дълбокото дишане и спокойния глас при всяка отежняваща се ситуация, за да натрупата увереност, че все пак можете да крещите по-малко.

По-голямата картинка

Тук трябва да приоритизирате собствената си нужда от активно овладяване на стреса. Животът по време на пандемията и всичко останало, което се случва в света постоянно, увеличиха стреса ни и ни лишиха от възможности за подкрепа по такъв начин, че много от нас постоянно се чувстват извън релси.

Установете какво ви успокоява и отпуска - топла вана, малко четене на спокойствие, дълга разходка - и го сложете в списъка с неща, които трябва да свършите. И нека да фигурира поне толкова често, колкото прането.

Измислете как да поставяте нуждите си на преден план за едно определено време всеки ден. И после го направете. Ако има вътрешен (или външен) глас, който се опитва да ви накара да се чувствате виновни за това, припомнете си (или на партньора ви), че всичко е в името на децата.

Изводът

Отглеждането на деца не е лесна работа. Но вие сте тяхната котва и ако не сте стабилни, и те няма как да се чувстват така. 

Колкото по-стабилни сте, защото се грижите за себе си и за овладяването на стреса си, толкова по-спокойно ще може да отговорите на поведенческите бури покрай вас. И всички ще се чувстват по-добре. И по-важното - вие ще се чувствате по-добре.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross