fbpx
Образование

Има и такива деца – на които им липсва училището

27 май 2024
Pexels

Ваканцията наближава – нещо, за което мечтае всеки ученик. Оказва се, обаче, че има и деца, на които училището им липсва. Точно за такъв прецедент разказва Мелия Уилетс в Parents.com.

За много деца последният учебен ден е събитие, което очакват с радост. Но за други този важен момент може да доведе до тъга.


Всяка година в последния учебен ден знам, че трябва да се подготвя за сълзи. В продължение на няколко дни след сбогуването с учителката и съучениците си дъщеря ми е потисната и ѝ липсва рутината в класната стая.

В крайна сметка се отърсва от оплакванията си и прегръща летните забавления. Но винаги ми се иска да знам какво да кажа, освен „Всичко е наред“, и как да ѝ помогна да се справи по-добре с тъгата в края на учебната година.

Оказва се, че чувството на загуба в края на учебната година е доста често срещано и се проявява по различни причини. „Склонността на децата да се привързват към учители и връстници или да изпитват безпокойство от промените може да бъде повлияна от няколко фактора“, казва Аманда Гъмър, доктор по философия, експерт по детско развитие и основател и главен изпълнителен директор на Good Play Guide.

Сред тези фактори са:

  • Личност. Някои деца естествено създават силни емоционални връзки и са по-чувствителни към промените в социалната си среда.
  • Предишен опит. Децата, които живеят в някаква нестабилност или са преживели загуба, могат да развият повишена нужда от сигурност, което ги прави по-привързани към познати хора и рутинни дейности.
  • Социални умения. Децата, за които е трудно да намерят нови приятели, може да разчитат в голяма степен на установените отношения с учителите и връстниците си, което води до по-голяма тревожност по отношение на промените.
  • Домашна среда. Подкрепящата и комуникативна домашна среда може да помогне за намаляване на тревожността, докато стресиращият или непредсказуем домашен живот може да засили чувството на несигурност и привързаността към фигурите в училище.

„Особено за децата в нужда училището е сигурна и стабилна среда и загубата ѝ може да предизвика тревожност, стрес и тъга“, добавя Памела Мастрота, изпълнителен директор на The Toy Foundation, благотворителна организация за деца, част от The Toy Association.

Как да помогнете на детето си да преодолее тъгата в края на учебната година

Ако установите, че детето ви изпитва затруднения с наближаването на края на учебната година, д-р Гъмър съветва да се опитате да разберете защо се чувства така и да се уверите, че то знае, че това е нормално.

„Засвидетелствайте емоциите на детето си, като признаете, че е нормално да се чувства тъжно или притеснено от края на учебната година“, казва тя и добавя: „Насърчавайте го да изразява чувствата си чрез разговор, рисуване, писане или ролева игра.“

Всъщност, както при много големи емоции, самото ангажиране на детето с игра или дейности, които му харесват, може да му помогне да се справи с чувствата си. „Всекидневната игра в среда, в която детето се чувства в безопасност, е клинично доказан инструмент, който помага на децата да обработват, да се справят и да предават емоциите си“, казва Мастрота.

Д-р Гъмър препоръчва някои други стратегии, които да помогнат на разстроеното дете да се справи с големите промени, които се случват в живота му:

Поддържане на рутинни процедури

  • Поддържайте връзка с учителите и съучениците, доколкото можете
  • Говорете положително за предстоящата учебна година
  • Наслаждавайте се на лятото

Но може да има случаи, в които детето да се нуждае от повече помощ. „Въпреки че е нормално децата да се чувстват малко потиснати в края на учебната година, някои признаци могат да показват, че имат нужда от допълнителна подкрепа“, казва д-р Гъмър.

Ако забележите, че детето ви изпитва постоянна тъга или изглежда затворено за по-дълъг период, това може да е повод за по-голяма загриженост.

Загубата на интерес към дейности или приятели, честият плач или забележимите промени в съня или апетита могат да бъдат допълнителни предупредителни знаци.

Главоболие или стомашни болки без ясна медицинска причина също са предупредителен знак, че детето ви може да се нуждае от помощ от специалист.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
Етикети
cross