fbpx
В двойката

Да, съществува и мъжка менопауза 

6 юли 2024

Предлагаме ви един много искрен текст, публикуван в Scary Mommy и написан от Алиса Кенеди Джоунс, която описва какво е да живееш с мъж в менопауза и изобщо какво е това нещо и има ли то почва у нас.


Гледах невярващо мъжа ми и го попитах: „Ти си в какво?!“

„В менопауза съм“, отвърна ми той жално.

„Не може да си в менопауза“, казах му подигравателно.

„Защо не?“усетих как започва да се дразни.

„Защото… това е нещо женско. И го живеех в последните 10 години. Най-сетне приключи.“

Замаях се от ужасната жестокост на биологията и вселената. Оказа се, че докторът му е препоръчал хормонална терапия.

Добре дошли в живота ми и в разговора, който проведох с мъжа ми преди няколко години.

Тъкмо се бяхме върнали от едно ужасно пътуване до Испания. Беше истинско изпитание за връзката ни.

Нека ви опиша картинката. Намирате се на най-романтичното пътешествие из Малага, чакали сте години за него, спестявали сте години наред, купили сте си специално бельо, стаята ви е с изглед към морето, а около вас няма деца, за които трябва да се грижите. И сте с мъжа си, който не иска да прави секс с вас. Той просто ви обръща гръб в леглото и започва да хърка на секундата.

Докато отсреща, на един сенчест балкон, има двойка с 10 години по-млада от вас, която страстно прави любов и не мисли за нищо друго. Самотата започва да ви задушава. Казвате си, че той е просто уморен от полета. Такова пътешествие би уморило всеки 60-годишен човек.

Знам, че случката е много лична, но я споделям, защото може да помогне на още някого.

Преди 2 години преминах през много трудна фаза във връзката си. Мъжът ми, който ме желаеше страстно от 25-годишен, изведнъж реши да спре да прави секс с мен. Започна преди онова пътуване в Испания, но Испания беше кулминацията. Не бяхме правили секс от 2 години. А това беше мъж със сериозен сексуален апетит. Представете си колко бях объркана.

Веднага реших, че трябва да оправя нещата и започнах да го разпитвам: „Какво става?“, „Какво усещаш?“, „Кажи ми какво има?“, „През какво преминаваш?“, „В мен ли е проблемът? Дебела ли съм? Стара ли съм? Не те ли привличам вече? Или си привлечен от някой друг?“.

Бях в огромна дупка. Вярвах, че това е краят.

Или ще си намеря нов партньор на 52, или ще приема, че това е новото нормално и вече сме двойка, която не прави секс. Всичко това беше непоносимо не само заради липсата на секс и интимност, но и поради факта, че най-сетне бях излязла от менопаузата и за първи път, откакто бях на 12, хормоните ми не бушуваха. Чувствах се страхотно и бях готова за подвизи!

И тогава реших, че единственото, което е под моя контрол в тази ситуация, съм самата аз. Престанах да търся външна валидация. Не питах мъжа си как изглеждам. Питах се сама себе си в огледалото и даже си отговарях: „Изглеждам страхотно!“.

И започнах да формулирам своята сексуалност като нещо, което идва отвътре. Нямах нужда да бъда валидирана от мъж, макар да сме програмирани да търсим одобрението на човека до нас. Мъжът ми отиде да си направи изследвания на тестостерона, а аз осъзнах, че вината изобщо не е в мен. А в хормоните му.

Оказва се, че производството на тестостерон при мъжете започва да нараства през пубертета и се покачва до 30-тата им година.

И след това започва да спада. Разбира се, мъжете не искат да говорят за това. Стигмата е огромна. Симптоми като намалено либидо, умора, промени в настроението, еректилна дисфункция и физически промени, често биват бъркани с някакво депресивно състояние, а това може да доведе до грешно лечение.

Още по-лошото е, че според проучване на New England Research Institutes едва 5% от мъжете с ниски нива на тестостерон получават лечение. Това е така, защото повечето мъже се съгласяват ужасно трудно да отидат на лекар дори веднъж годишно.

Оказва се, че има няколко опции за лечение и всяко си има предимства и недостатъци. Има терапия със заместител на тестостерон, гелове, инжекции, дори орални медикаменти. Мъжът ми не можеше да се подложи на терапията, защото е имал рак, така че избрахме плана с промяна на начина на живот: строг режим на спане, вегетарианска диета, повече ядки, семена, прием на полезни мазнини като авокадо, зехтин и соеви продукти, както и тренировки – за сила, издръжливост и плуване.

Резултатите не дойдоха веднага, но след сваляне на малко килограми, с подобрения сън, с осъзнаване на случващото се и с новопридобито самочувствие, нивата на тестостерона му се покачиха. Важно да се отбележи, че това може да не проработи за всеки или да е съвсем различно.

Но аз все още си спомням вечерта, в която настана промяната.

Беше ранна вечер, тъкмо бяхме вечеряли, бях облечена в домашните си дрехи. Но това, което се случи, беше наелектризиращо. И си мисля, че го почувствахме така, защото и двамата бяхме положили усилия, за да се върнем един към друг. Аз бях започнала да се харесвам и ценя, както се беше случило и със самия него. А това е страшно секси. Бях гледала и всички епизоди на „Бриджъртън“, което помогна да си представя мъжа ми в ролята на секси хергоц.

И заживяхме дълго и щастливо…

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross