fbpx
Новини

Или Олимпийски игри, или кърмене

23 юли 2021

Пред тази дилема се е изправила испанката Она Карбонел – състезателка в националния отбор по синхронно плуване. Оказало се, че антиковид мерките за Игрите в Токио са толкова утежнени, че няма как да вземе бебето си, което кърми.

Преди няколко дни в специално видео Карбонел обяснява, че няма да вземе близо едногодишния си син Кай в Токио, макар да е искала, защото той няма как да остане с нея в олимпийското село.

“Преди няколко седмици някои спортистки започнаха да пускат постове по темата в социалните медии”, започва Она обръщението си във видеото, докато кърми Кай. “А темата беше дали да избереш семейството и кърменето или участие в Олимпиада.”

И продължава: “Казаха ни, че двете неща не са съвместими”. 

В края на юни организаторите от японска страна обявиха, че спортистиките, които кърмят, могат да вземат децата си на Олимпиадата. Но условията, при които това може да се случи, практически те отказват. 

Децата и техен придружител трябва да останат под строга карантина в хотел извън олимпийското село и да не излизат едва ли не 20 дни. Майката може да посещава детето, за да кърми, но после трябва да се върне при спортистите. 

По този начин, влизайки и излизайки от селото, Карбонел смята, че ще изложи атлетите на много по-голям риск, отколкото ако детето беше при нея в самото село. Освен това перспективата детето и придружителят му да не могат да излизат също не е много примамлива.

Карбонел е на 31 години и участва на трета олимпиада. Тя е сребърна медалистка при дуетите в синхронното плуване и бронзова при отборните състезания от Игрите в Лондон. В Рио през 2016 г. дуетът, в който участва, остава четвърти.

В крайна сметка, дори и при разрешението, Она изказва дълбокото си разочарование, че няма как да вземе Кай на Олимпиадата и се надява, че сред приключването на пандемията нещата ще се нормализират за всички.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross