Новини

Играта на децата ще спаси света

27 ноември 2022

Ако заглавието ви се струва пресилено, изчакайте да обясним. Първо, очевидно е, че ние няма да спасим света. Извиняваме се на онези от вас, които всекидневно се опитват и остават разочаровани, че още не са успели. Няма лошо, добре е всички да се опитваме. Генерално обаче усилията, които полагаме, не дават впечатляващи резултати. Климатични промени, изчезващи животински видове, пълни с пластмаса водни басейни… Може би още не сме се осъзнали напълно. Може би стъпките, които правим, макар и в правилната посока, не са достатъчно категорични. Причините за нашето несправяне са много. Важното е, че тези, които идват след нас, имат съзнанието, силата, желанието и - надяваме се в един момент - знанията да направят необходимите промени и да ни отсрамят. 

Това, към което трябва да се стремим ние като родители, е да оставим децата да играят на воля; да ги наблюдаваме внимателно и да се вслушваме в техните мечти и опасения. Само така ще имаме посока, в която да тръгнем. Децата ще ни научат на всичко, което не успяваме да усвоим сами, защото те не са онези крехки, неосъзнати същества, за които често ги смятаме. Оказва се, че те (понякога доста по-добре от възрастните) са напълно наясно какво се случва в света и имат своите тревоги за него. Една от тях е замърсяването на Световния океан и как то се отразява на здравето и безопасността на морските животни. 

Децата искат да се вслушаме в страховете им, защото грижата за водните басейни е жизненоважна за планетата. Това става ясно от специално проведен Детски консултативен панел на ИКЕА. В него деца на възраст между 4 и 14 години обръщат сериозно внимание на наличието на пластмаса и замърсяването на водните басейни, на застрашителното намаляване на някои видове, както и на начините за запазване на биоразнообразието във водата.

Вслушвайки се в гласа на децата, ИКЕА създават специална колекция, посветена на морските обитатели, в която са използвани рециклирани материали. Колекцията BLÅVINGAD включва играчки, спално бельо, аксесоари, които внасят океана директно вкъщи. Нещо повече, BLÅVINGAD вдъхновява темата на тазгодишния конкурс за рисунка на ИКЕА, любим на много деца в България. Изданието на кампанията “Ела да играем”, която подкрепя правото на всяко дете да се развива и да играе в безопасна и устойчива среда, през 2022 г. ще е посветено на опазването на водните басейни и животните в тях. А любимият конкурс за детска рисунка ще търси как изглежда онзи вълшебен защитник, който пази морските обитатели.

Затова ви казахме още в началото, че е важно да ги оставим да играят, защото само така ще развихрят въображението си и ще намерят своя неповторим подход към темата на конкурса. В него могат да участват деца на възраст от 1 до 12 години и накрая победителят ще види как създаденият от него вълшебен защитник на морските обитатели оживява като плюшена играчка в ръцете на българския дизайнер Здравка Върбанова.

Ето как изглеждаше вълшебният защитник на Михаела - победителка от миналогодишното издание на конкурса.

Малко за регламента

Конкурсът се провежда в няколко етапа, като първият е качване на рисунките на всички деца в специалната платформа ikeaplay.bg. Правим го ние, родителите, и имаме време до 7 декември, така че малките да не се разсейват, а да сядат да рисуват. От 8-и до 12 декември ще протече онлайн гласуване на публиката. След това, между 13-и и 20, декември 5-членно жури ще разгледа всички рисунки и ще избере 12 фаворита, като към тях ще се прибавят и трите рисунки, събрали най-много от онлайн гласуването. Кои са 15-те финалисти ще разберем на 22 декември. През януари 2023 г. ще се проведе тържественото награждаване на финалистите в националния конкурс и ще бъде отличен големият победител.

Нашето предложение е да се снабдите с по един октопод, косатка и/или морска костенурка за вдъхновение (можете да го направите от колекцията на ИКЕА), да ги инсталирате покрай децата и да видите как ще им се отразят на въображението. И нищо чудно следващата плюшена играчка, влязла във вашия дом, да е по дизайн именно на вашето дете.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
made by cog + weband
cross