fbpx
„Четвърти“ триместър

Хормонални проблеми и липса на кърма

22 март 2022

Кърмата е храната, която всяка майка иска да осигури за бебето си. Да иска да кърми бебето е най-естественото състояние за почти всяка родилка. Често за майката да кърми бебето си е толкова важно, че всеки проблем с недостиг на кърма може да я накара да изпитва вина и да се чувства зле.

Въпреки че в повечето случаи с количества кърма, които не отговарят на нуждите на бебето, става дума за лоша организация и неспазване на съветите за увеличаване на количествата, в някои случаи майката просто няма какво повече да направи – нещата не зависят от усилията и действията ѝ.

Защо някои майки нямат кърма

Има много причини за забавяне на млякото или липса на кърма. Чест случай е преждевременното раждане - особено ако бебето трябва да бъде отделено от майката веднага след раждането. В този вариант освен че бебето още не е узряло да суче и гърдите не са достатъчно узрели да кърмят. Те също преминават своята деветмесечна подготовка и когато се наложи да хранят бебето по-рано не са готови. Често са срещани и хормоналните проблеми. А има и други, които се срещат по-рядко.

 • Ако майката загуби много кръв и се наложи кръвопреливане
 • В майката остават частици от плацентата, които продължават да поддържат високи нива на прогестерона. Той пречи на образуването на кърма
 • Ниски количества на хормона на щитовидната жлеза също имат значение. Той може да повлияе на пролактина и окситоцина, намалявайки производството на мляко и изтичането му през гърдите
 • Инсулиновата резистентност, която се проявява при диабет тип 2 и гестационен диабет
 • Хиперандрогенизмът (излишък на мъжки хормони) може да потисне развитието на гърдите и производството на мляко
 • Синдромът на поликистозните яйчници - водещата причина за женското безплодие, може да доведе до нисък прогестерон, хиперандрогения и инсулинова резистентност. При поликистозните яйчници растежа на жената в пубертета и след това е бил съпътстван от хормонален дисбаланс, съответно и гърдите при някои жени с този проблем не са се развили
 • Някои видове кисти, които изчезват след време, могат да блокират кърменето в първите месеци

Важните хормони за производство на мляко

Основната причина, поради която много жени спират да кърмят, е извън техния контрол. Повечето хора предполагат, че жените могат да направят повече кърма, ако просто се стараят повече. Майките, които са се сблъскали с това да треперят от нерви и усилия за няколко капки мляко, знаят колко погрешно е предположението.

За да се изгради механизмът за мляко в тялото, хормоните и рецепторите трябва да бъдат в точните количества, време и място, където са необходими на организма. Естрогенът и прогестеронът стимулират развитието на гърдите по време на пубертета и бременността. Пролактинът се проявява по време на бременност. И след това, заедно с инсулина и кортизола, стимулира производството на мляко. Окситоцинът пък задвижва млякото през каналите. И ако някоя от тези важни роли се провали, нещата се прецакват.

Пролактин

Пролактинът е необходим за секрецията на мляко от клетките на алвеолите. Нивото на пролактин в кръвта се увеличава значително по време на бременност и стимулира растежа и развитието на млечната тъкан, като подготовка за производството на мляко. Тогава обаче отделяното на млякото е блокирано от прогестеронът и естрогенът. След раждането нивата на прогестерон и естроген падат бързо, пролактинът вече не е блокиран и започва секрецията на мляко.

Когато бебето суче, нивото на пролактин в кръвта се увеличава и стимулира производството на мляко от алвеолите. Нивото на пролактин е най-високо около 30 минути след началото на храненето, така че най-важният му ефект е да се произведе мляко за следващото хранене. През първите няколко седмици, колкото повече бебето суче и стимулира зърното, толкова повече пролактин се произвежда. И съответно има повече мляко за всяко следващо кърмене. Този ефект е особено важен по времето, когато млякото слиза. Въпреки че пролактинът все още е необходим за производството на мляко, след няколко седмици няма тясна връзка между количеството пролактин и количеството произведено мляко. Ако обаче майката спре да кърми, секрецията на мляко също може да спре - тогава и млякото ще спре.

Повече пролактин се произвежда през нощта, така че кърменето през нощта е особено полезно за поддържане на добри количества кърма.

Сученето влияе върху освобождаването на други хипофизни хормони, които водят до потискане на овулацията и менструацията. Следователно честото кърмене може да помогне за предпазване от нова бременност. Още една важна причина за кърменето през нощта.

Окситоцин

Окситоцинът кара кара млякото, което се е събрало в алвеолите, да тече и да запълва каналите в гърдите. Превръща го в течна храна и тя стига по-лесно до бебето. Окситоциновият рефлекс понякога се нарича още „рефлекс на изхвърляне на мляко“. Окситоцинът се произвежда по-бързо от пролактина.

Окситоцинът се задейства, когато бебето суче, но и когато майката иска да кърми. Рефлексът се влияе от усещанията и чувствата на майката. Докосване, помирисване, виждане на бебето, чуване на бебешкия плач... Дори само когато майката мисли с нежност за детето си.

Съответно ако една майка изпитва силна болка или е емоционално разстроена, окситоциновият рефлекс може да се прекъсне и млякото ѝ да спре да тече добре. И обратно - при емоционална подкрепа, ако тя намери комфорт и продължи да кърми, млякото ще потече отново.

Окситоциновият рефлекс обяснява защо майката и бебето трябва да прекарват време заедно. И защо трябва да имат често контакт „кожа в кожа”. И преди сме писали за близкия контакт - ето тук.

Окситоцинът също така е виновник за контракциите на матката на майката след раждането. И помага за намаляване на кървенето. Контракциите могат да причинят силна болка в матката, когато бебето суче през първите няколко дни.

Признаци, по които може да разберете, че окситоциновият рефлекс действа:

 • усещане за изтръпване в гърдите преди или по време на хранене;
 • мляко, което тече от гърдите ѝ, когато мисли за бебето или го чува да плаче;
 • мляко, което тече от другата гърда, когато бебето суче;
 • мляко, изтичащо от гърдите на струйки, ако сученето е прекъснато;
 • бавно дълбоко смучене и преглъщане от бебето, което показва, че млякото тече в устата му;
 • болка в матката или приток на кръв от матката;
 • жажда по време на хранене.

Лечение на хормонални проблеми при кърмачки

Принципно липсата на кърма или оскъдното количество кърма не е нормално състояние. Това е знак, че нещо не е наред в организма ви и трябва да му обърнете внимание. Трябва да бъде открита причината за ниските количества на кърмата или нейната липса. Колкото по-ясна е тя, толкова по-добре ще може да реагирате с лечение. Важно е да минете през прегледи от всички специалисти, които имат отношения към проблема ви. Това са личният ви лекар, ендокринолог, хирург и задължително консултант по кърмене.

Началото, разбира се, е с лабораторни тестове. Ако имате хормонален дисбаланс, е време за лечение. С лекарства, с промени в храненето, с често извличане на млякото с кърмене, изцеждане с помпа или с ръце.

Трябва да лекувате нарушенията на функциите на щитовидната жлеза. Те оказват влияние върху здравето по принцип, дори да не е свързано с кърменето.

Наднорменото тегло също може да наруши хормоналния баланс и да се отрази на кърмата ви. Диетите могат много да помогнат, но задължително трябва да ви наблюдава специалист. Друга не особено популярна причина за проблеми с кърмата е продължителната употреба на контрацептиви.

И е важно е да се свържете с други майки с ниски количества кърма - за подкрепа и насърчение. Особено жени, които вече са се справили с проблема си. Това ще ви даде надежда, което е първата стъпка в правилната посока.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross